De Beatrixbrug zonder en met de Beatrixflat. Deel 9 uit onze special-miniserie van de Fototijdreis over de Peperstraat.

We staan aan de vooravond van een drastische verandering van de Peperstraat. Voor de tweede keer in een kleine 70 jaar zal dit deel van Zaandam op de schop gaan. Het bestemmingsplan waarbij vrijwel de gehele bebouwing wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw, is door de raad goedgekeurd, daarmee is het lot van de straat bezegeld.

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

Deze ansichtkaarten en foto’s komen uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker en uit een verzameling die Zaandammer Henk van Dalen op een rommelmarkt kocht. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Wilhelminasluis en de Beatrixbrug. (nr 98 in onze serie!)

De Beatrixbrug

Eeuwenlang was de Hoge Dam in Zaandam de enige vaste oeververbinding om van west naar oost te komen.

In de Dam, die in het verlengde van de Noorderkerkstraat lag, lagen drie sluisjes, de nog steeds bestaande Groote Sluis, De Kleine Sluis en de Duikersluis. Vanwege de toename van het scheepvaartverkeer en het groter worden van de schepen werd rond 1900 besloten een nieuwe sluis, de Wilhelminasluis, te bouwen.

Hiervoor werden de Kleine Sluis en de Duikersluis gesloopt en in 1903 werd de nieuwe sluis geopend.

Vanwege de komst van de nieuwe sluis werd er ook een nieuwe oeververbinding gebouwd, dit werd de eerste Wilhelminabrug die 20 meter noordelijker lag dan de huidige brug.

Het sluizencomplex werd grondig verbouwd, de Beatrixbrug werd in 2020 vernieuwd.

Zaandam, Beatrixbrug (Wim Krijt) uitg F. Jac. Dekker.
Beatrixbrug en Beatrixtoren, 2024 (Bert Versteeg)

Bekijk hier alle fototijdreizen. Hier de mini-serie over de Peperstraat.

Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Zaanwiki, Gemeentearchief Zaanstad, Beeldbank Zaanse Molen, De Orkaan.