Een karakteristiek buurtje gesloopt voor… ja, voor wat eigenlijk? Voor een loods met een fietsenstalling en een tijdelijke taxiplek

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

Deze foto komt uit het privéarchief van Lydia Waal die aan het Noordsche Bos* woonde. Over haar tijd daar schreef ze zelf een bijdrage op De Orkaan, in augustus kwam ze nogmaals aan het woord in een podcast die door Merel Kan werd gemaakt. De huizen werden begin deze eeuw gesloopt omdat er nieuwbouw op die plek moest komen. In de afgelopen 20 jaar gebeurde er echter helemaal niets op deze plek. Een gevalletje van voortvarend slopen en vervolgens niks bouwen. De fietsenstalling-loods (2011) is het enige nog bestaande adres in de straat: Noordschebos 1.

Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie.

Noordsche Bosch

Deze keer het niet meer bestaande straatje Noordsche Bosch in Zaandam. Het straatje lag ten westen van de Vaart tussen de Stationsstraat en de Gedempte Gracht en is vernoemd naar de gelijknamige paltrok houtzaagmolen die op deze plek heeft gestaan.

Wanneer de molen, die was ingericht voor het zagen van balken, werd gebouwd is onbekend. De molen komt voor het eerst voor in de archieven op 1 januari 1729 toen de nieuwe blaffert (register) voor windpacht in de Banne Westzaan in gebruik werd genomen. Over de molen zijn weinig gegevens bekend maar gedurende een groot deel van de 18e eeuw was Het Noordsche Bosch in bezit van de houtzagersfamilie Korver.

Halverwege de 19e eeuw kwam de molen in het bezit van M. Poel. Op 17 februari 1880 woedde er een zware storm waarbij een gedeelte van de kap werd afgerukt en waarbij ook de roeden naar beneden kwamen. Het molenlijf raakte daardoor zwaar beschadigd en Poel besloot de molen te laten slopen en liet op het erf een kleine stoomzagerij bouwen die ook de naam Noordsche Bosch zou krijgen maar meestal Bosch werd genoemd.

Deze stoomzagerij werd gebouwd door de molenmakers Pieter en Jacob de Vries en werd in het Papiermakerscontact verzekerd voor Fl. 14.700,-. Op 25 maart 1887 verkocht de firma Wieger Poel en Zonen de zagerij voor Fl. 6867,- aan de fa. Engel van der Stadt & Zonen die diverse zaagmolens in het Oostzijderveld en stoomhoutzagerij De Morgenster bezat.

In 1911 liet Engel van de Stadt een nieuwe, grote zagerij De Engel achter het (oude) station Zaandam bouwen en werd het Bosch gesloopt. Houthandel Van der Stadt verhuisde eind jaren ’60 naar de Achtersluispolder omdat de gemeente Zaandam uitbreidingsplannen had. De opstallen van zagerij De Engel werden in 1970 gesloopt.

Het terrein waarop zagerij Het Bosch stond heeft een aantal jaren braak gelegen en werd vanaf 1924 bebouwd met huizen en het straatje kreeg de naam Noordsche Bosch.

80 jaar later, in 2004, werden de woningen in het kader van het Inverdan project gesloopt om te worden bebouwd met vijf woontorens en ééngezinswoningen. Van deze plannen is tot op heden weinig terecht gekomen, alleen de woontoren Romanov is gebouwd. Rond 2010 is vanwege de sloop van de oude parkeergarage aan het Ankersmidplein en de bouw van de Hermitage een tijdelijke parkeergarage op het terrein gebouwd die een paar jaar later weer is verwijderd. Nu zijn er een fietsenstallingen en tijdelijke taxistandplaatsen.

Op de achtergrond zien we de 70 meter hoge Saentower, die omstreeks 1970 is gebouwd. De toren is op een speciale manier gebouwd want men begon met het dak en de 18e verdieping waarna het met behulp van vijzels omhoog werd getild. Vervolgens werd de 17e etage gebouwd waarna het weer omhoog werd getilt waarna één voor één de overige 16 verdiepingen werden gebouwd.

Het gebouw was van 1970 t/m 1996 kantoor van Albert Heijn waarna onder andere de Rabobank in het pand kwam, het AH logo werd vervangen door de naam Rabobank. Sinds 2023 staat de naam Robidus op de toren.

Noordschebos rond eeuwwisseling (verzameling Lydia Waal)

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Lydia Waal stuurde ons ook de onderstaande foto van het Ankersmidplein met ervoor het Noordschebos (links onder), waar nu de fietsenstallingen op staan.

* Officieel (op de kaart en bij het kadaster) heet de straat tegenwoordig Noordschebos, maar we komen online en in archieven allerlei spellingen tegen: Noordsche Bos, Noordse Bosch, Noordsebos en Noordsche Bosch (historisch lijkt dat laatste correct).

Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Molendatabase, 1100 Zaanse Molens, Zaanwiki, De Orkaan. Extra informatie van Lydia Waal.