De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten en natuur wordt opgeofferd om plaats te maken voor nieuwbouw, stadsvernieuwing en bedrijventerreinen.
De Zaanstreek is de afgelopen decennia – soms zelfs onherkenbaar – veranderd. De Orkaan brengt die verandering in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Kerkbuurt in Westzaan.
Kerkbuurt, Westzaan
Prominent in het midden `t Reghthuys, er is sinds de opname van de oude opname ogenschijnlijk niet zo heel veel veranderd. Hier zetelde het Bestuur de Banne Westzaan, dit was het rechtsgebied ten westen van de Zaan en hier vielen Westzaandam, Koog, Zaandijk, Wormerveer en Westknollendam onder.
Het Reghthuys is gebouwd tussen 1781 en 1783 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Creuz en kwam in de plaats van het oude rechthuis uit 1641. Tot 1816 bleef het gebouw rechthuis en werd in 1820 gemeentehuis van de gemeente Westzaan
Dit bleef totdat in 1974 de gemeenten Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormereer, Krommenie en Assendelft werden samengevoegd tot de gemeente Zaanstad. Na de samenvoeging werd het Reghthuys hulpseretarie en werd gebruikt als trouwlocatie.
In 1997 kocht de Stichting het Reghthuys voor 1 gulden en werd het gebouw gerestaureerd. Nu wordt het gebruikt voor de (West)Zaanse Gemeenschap; vergaderingen, lezingen, concerten, recepties, diners etc. Ook doet het dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Zaanstad.
Vrijwel naast het Reghthuys is Hotel de Prins zichtbaar. De Prins is al erg oud en gaat terug tot het laatste kwart van de 16e eeuw (1575-1600) toen het een herberg met uitspanning (paardenstalling) was. Het heeft verschillende namen gehad, zo heette het begin 17e eeuw Prins Mauritius, Prins Willem III (in 1685) De Koning Frederik (1762 en De Bataaf (Franse tijd). Na de FranseTijd kreeg het zijn huidige naam. Rond 1820 was er in De Prins een kolfbaan, die er in 1870 nog was en in 1830 kwam er een biljartkamer.
In 1916 kocht Romke van der Werff De Prins en veranderde het steeds meer in een hotel. In 1950 werd de oude cafézaal verbouwd , later kwam de Wintertuin en kwamen er hotelkamers bij. In 1974 was er weer een grote verbouwing en werden o.a. de keuken en het restaurant gemoderniseerd en werd de toneelzaal verbouwd. Het is nog steeds een familiebedrijf (het op 2 na oudste bedrijf in de Zaanstreek).
Bekijk hier alle fototijdreizen.
Foto en tekst 2022: Bert Versteeg.
De oude foto heb ik (in kleur) als puzzel voor mijn moeder gekocht toen ze al flink dementeerde. Ze herkende het plaatje en heeft hem nog een paar keer met veel plezier kunnen maken.
30 jaar geleden onze trouwlocatie, zowel Het Regthuis,-nog steeds een prachtig gebouw-, als De Prins. Toch niet zo heel erg veel veranderd.
jan brandsma woonde in het huis met het hoekraam.
was leraar op een school in Amsterdam.
pracht vent . lieve lida. zijn verhuisd naar Wezep.
Mooi artikel weer !
Er moeten toch vast nog wel foto's van vóór 1970 te vinden zijn ?
Konden we nog maar zien hoe het er in 1600 of zo uitzag.
Zo oud alles en zo goed als niks veranderd....dat is zeldzaam hier.
Trouwens, in heel Nederland, daarvoor moeten we naar Frankrijk of Engeland, daar weten ze nog met erfgoed om te gaan.