Folderverspreiders hebben een nieuwe juridische procedure aangekondigd tegen de invoering van de JA/JA-sticker die de hoeveelheid huis-aan-huis bezorgde folders moet terugdringen.

Ze willen ook dat Zaanstad minstens 20 maanden wacht met invoering van zo’n systeem. Doet de gemeente dat niet of zegt de rechter achteraf dat het systeem onrechtmatig is, gaan de folderaars eventuele schade bij Zaanstad claimen.

Zaanstad wil zo’n sticker invoeren maar wachtte een rechtszaak over de sticker af. Die rechtszaak van folderverspreiders tegen de gemeente Amsterdam werd door de folderaars verloren.

De gemeente kan de sticker invoeren omdat ze toegezegde de motie uit november 2017 waarin daarom gevraagd werd, uit te voeren zodra er duidelijkheid was over de uitspraak. Die is er nu. Per 1 januari zou het systeem al in kunnen gaan.

Maar MailDB (verspreiders en drukkers van reclame) geeft niet op. Ze betogen dat de NEE|NEE- en NEE|JA-stickers prima werken en ze waarschuwen Zaanstad dat de invoering van een nieuw systeem “lang duurt en met veel kosten gepaard gaat”.

Schadeclaim

Maar het belangrijkste is dat ze broeden op nieuwe juridische stappen: cassatie bij de Hoge Raad, “wij zijn namelijk van mening dat de invoering van het opt-in-systeem door gemeenten om verschillende redenen onrechtmatig is.”

Zaanstad zou op die stap (die dus nog niet genomen is) moeten wachten. Dat wachten betekent uitstel en levert de folderbranche miljoenen op, het lijkt vooral een vertragingstechniek. Cassatie is een langdurig proces.

MailDB vindt ook dat er minstens 20 maanden moeten zitten tussen de aankondiging en de invoering. Die aankondiging in Zaanstad dateert uit november 2017 (de aangenomen motie) maar volgens de MailDB is dat niet het geval. De termijn van 20 maanden begint nu (oktober 2019) of met een raadsbesluit. Ze dreigen “alle geleden schade op uw gemeente te verhalen”.

Die 20 maanden is afgeleid van de periode die zit tussen de aankondiging in Amsterdam en de uiteindelijke invoering, de rechter vond dat de folderaars zich nu echt wel hadden kunnen voorbereiden. Dat zo’n termijn voor alle gemeenten verplicht zou zijn, zei hij niet, dat is een conclusie van MailDB.

Handhaving

Waar die lange voorbereidingstijd en de kosten voor nodig zijn heeft de branche niet bekend gemaakt.

Ondertussen hebben ook andere grote gemeenten (Tilburg, Utrecht, Rotterdam, Haarlem, Nijmegen) plannen om de JA/JA-sticker in te voeren.

Volgens Zaanstad zijn er wel kosten aan het systeem verbonden: jaarlijks € 50.000 gedurende de eerste twee jaar om overtreding van het verbod te controleren (handhaving dus). Waarom dat moet is onduidelijk, de Reclamecode Commissie is nu de instantie waarbij over de overtreding van het stickerbeleid geklaagd kan worden, en ook Zaanstad zelf kan klachten tegen overtreding van hun regels in behandeling nemen.

Lees hier alles over de nieuwe en de oude stickers.