De Floris Groep heeft vandaag met de introductie van Rebrick een mooie stap gezet om circulair bouwen te faciliteren. Zij melden het eerste Nederlandse bedrijf te zijn dat grootschalig hergebruik van gevelstenen mogelijk maakt.
Dit draagt bij aan verduurzaming van de bouwsector.
Door gevelstenen te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten, bouw je circulair met karakter. Het gebruik van stenen met een eigen geschiedenis zou niet alleen leiden tot ‘een unieke esthetiek’, maar zorgt ook voor CO2-reductie.
Momenteel liggen er in Wormerveer 350.000 stenen klaar voor hergebruik, met als doel tegen 2024 een voorraad van 1 miljoen stenen te hebben. Hierdoor kan vanuit Rebrick snel geleverd worden aan bouwprojecten.
Het bedrijf uit Wormerveer richt zich op het verzamelen van tweedehands stenen uit de naoorlogse bouwperiode. Dit omdat stenen van rond die periode daarvoor goed geschikt zijn.
Door: Merel Kan, persbericht en foto Rebrick
Krommenie's bomenbuurt uit 1952 gaat met een paar maanden plat. Je zou zeggen genoeg materiaal voorhanden dus om mee te beginnen.
En nog om de hoek ook-;)
De metselstenen van slooppanden worden al tientallen jaren hergebruikt.
Ze worden in een puinbreker gebroken tot menggranulaat dat weer in de wegenbouw wordt gebruikt als onderbaan.
Met betonpuin gaan ze nog verder, behalve dat het tot betongranulaat wordt gebroken wordt het ook gebruikt als grondstof voor het maken van nieuw beton.
Waarom nou Rebrick? En geen Hersteen?
Mini molentje De Windhond op de Zaanse Schans zit te springen om deze grondstof: biksteen. Om daarvan skuurpoeier te malen.
Dus naast de koperdieven krijgen we binnenkort ook de steendieven... :-)
Oud nieuws, 35 jaar geleden zaten we met botte bijlen stenen te bikken in de loods
Ruud Twigt (oud werknemer)
Hergebruik is van alle tijden. Lijkt dat deze opzet is bedoeld om grootschalig te kunnen leveren.