Financieel gezien kan de vlag niet uit bij Zaanstad. De schuld is 106 procent van de jaarlijkse inkomsten. Van alle bezittingen en geld is maar 17,7 procent van de gemeente zelf, de rest is geleend.
De belastingen in Zaanstad liggen ruim 10 procent boven het landelijk gemiddelde. Het is dus fors hoger dan in de rest van het land.
Volgens onderzoek van KRO/NCRV’s Pointer neemt Zaanstad daarmee de 30e positie in van de 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Het rapportcijfer is een 6 volgens Pointer. De schuld moet niet meer worden, “want hoe hoger de schuld, hoe lastiger het wordt om het af te lossen. Vanaf 130% wordt het als een risico gezien.”
Risicovol
Die 17,7% eigen bezit is ‘risicovol’ volgens Pointer omdat de kans groot is dat de gemeente tegenvallers niet kan opvangen: “als minder dan 50% van de gemeente zelf is komt zij in de gevarenzone, bij minder dan 20% is het echt risicovol.”
Door de hoge belastingdruk kan de gemeente volgens Pointer daar bij financiële tegenslagen geen extra geld vandaan halen.
Er is niet alleen maar slecht nieuws. Hoe meer een gemeente investeert in grond, hoe meer risico zij loopt. Accountants noemen dat ‘exploitatieratio’, die is in Zaanstad 5,1 procent:
“daarmee loopt de gemeente niet veel risico – de buffer is groot genoeg, zelfs als de grond in waarde daalt. De vaste inkomsten zijn 3% hoger dan de vaste lasten, dus de gemeente heeft genoeg geld om de vaste lasten te betalen.”
Maar we hebben wel een mooi gemeente huis.
Ik vind het knap, dat iemand een onderzoek doet, zonder aan te geven over welk financieel jaar en zonder het noemen van bedragen.
Alleen percentages zeggen meestal niets, want je kan ook zeggen dat de schuld van zaanstad ongeveer 350 % is van de kostprijs van alle gebruikte straatstenen in Nederland.
Het is wat het is. De Zaankanter krijgt wat het stemgedrag verdient. Ga stemmen en keer de waanzin van dit hoogmoedig bestuur!
Zaanstad is net als voorheen Zaandam.
Een groot uitgaven patroon,waarbij Zaandam bijna failliet ging.
Door de samenvowging van alle financieel gezonde buurt gemeenten in te lijven kon Zaandam als Zaanstad overleven.Maar de grootheidswaanzin kon nu weer verdergaan.Neem de Gedempte gracht.Vilgebouwd met paviljoens en nu weer opengegraven met afbraak van honderdeb miljoenen kostende paviljoens.Of dat stadhuis wat in Zaandijk stond.Hup afbreken en een megalomaan nieuw stadhuis neerzetten en de voormalige buurtgemeenten hebben nergens meer een dependance.Alles zou goedkoper worden samen ja.ja.Denk daar maar eens aan bij de komende gemeenteraad verkiezingen, welke verspillers dit allemaal veroorzaakt hebben.
Misschien is zo'n Toren wat in je achtertuin.
Is het dan wel zo'n goed idee om 7 miljoen aan de verhuizing van een hockeyclub te spenderen en daarvoor nog 1 hectare extra grond aan te kopen van Rijkswaterstaat?
Jammer..stuk groen weg . Misschien kunnen ze er iets anders op bouwen.
Ik kan er wel wat mee.
Een hoge flat levert ook vast meer op en ze kunnen morgen beginnen met heien.