De viering van de Holocaust Memorial Day in 2015 zal voor een deel in het teken staan van de leraren en leerlingen van het Zaanlands Lyceum die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
De Stichting Monumenten Spreken maakte over deze periode een mini-documentaire die op 25 januari tijdens de bijeenkomst in de Bullekerk in premiere zal gaan.
De plaquette die aan de omgekomen leerlingen en docenten herinnert, is tegenwoordig te vinden in het Zaanland Lyceum aan de Vincent van Gohgweg. Maar tijdens de oorlog stond de HBS – zoals de school toen genoemd werd – aan de Westzijde, hoek Ruijterveer.
In 1960 zag het zo uit. Het Ruijterveer was een straat en voormalig veer in Zaandam, in het verlengde van de Botenmakersstraat. Het was genoemd naar korenmolen “De Ruijter”. Aan het pad werd na sloop van de molen in 1865 de Hogere Burgerschool gebouwd.
Kort daarop werd de school deels gesloopt. Op de foto hieronder rechts winkel van de Tapijthallen ernaast de ingang naar het Ruijterveer. Naast het Ruijterveer de woninginrichting van Schuijt, in de bovenverdieping is nog steeds de HBS te herkennen.
Maar wat als de school nu eens niet gesloopt was… Robert van Tellingen van Monumenten Spreken maakte voor de film een montage van de oude en de nieuwe situatie. De HBS en de nieuwbouw aan het Ruijterveer.
Foto’s van het gemeentearchief Zaanstad.