Fietsers en brommers mogen voortaan zowel over het fietspad op de Wilhelminabrug rijden als over de rijweg voor de auto’s. Volgens wethouder Gerard Slegers (CDA) is dat geen probleem omdat “in een 30 km-zone fietsers ook van de rijbaan gebruik mogen maken.”
Als het wegdek bij het Zaantheater wordt geëgaliseerd en daar ook een ‘fietssymbool’ bij het begin van het fietspad wordt aangebracht, kan het fietspad open. In de eerste periode komen er wel verkeersregelaars.
Een derde suggestie uit de Veiligheidsscan: het inkorten van de fliebertjes (attentiebakens, schildjes, flapjes), is al uitgevoerd. Als de andere twee aanpassingen zijn doorgevoerd kan het fietspad open. Het is dan ruim anderhalf jaar (vanaf eind mei 2020) afgesloten geweest. De Veiligheidsscan van december 2021 was al de vierde in een reeks van dergelijke onderzoeken.
De belangrijkste aanpassing: het weghalen van de scherpe bocht aan de kant van het Zaantheater was al eerder gerealiseerd.
Verbetering
Volgens de scan is het aanbrengen van “reflecterende schildjes een duidelijke verbetering” ten opzichte van de vorige situatie. Over een half jaar wordt de huidige oplossing geëvalueerd. De Fietsersbond vindt de huidige oplossing gevaarlijk, daar had men liever gezien dat de hele straat een fietsstraat werd.
Volgens de Veiligheidsscan moeten fietsers “wettelijk gezien rechts houden en dat betekent, dat ze van het fietspad gebruik zouden moeten maken. Ondanks dat zien wij geen problemen, als de fietser ook van de rijbaan gebruik maakt, te meer omdat het om een 30 km-zone gaat.”
Wat een gezeur over dit onderwerp. Ogen open houden en opletten, meer is niet nodig.
De conclusie uit de Veiligheidsscan dat fietsers het fietspad moeten volgen omdat ze “wettelijk gezien rechts moeten houden" is volgens mij onjuist. Alle bestuurders moeten zo rechts mogelijk houden (art. 3RVV), maar automobilisten wil je juist *niet* op het fietspad.
De verplichting voor een fietser een fietspad te volgen geldt alleen bij een G11 of G12a bord. Indien het een onverplicht fietspad is (en dat lijkt het te worden) mag je gewoon op de rijbaan fietsen.
Overigens zijn veel weggebruikers onbekend met het onverplichte fietspad en dat leidt wel eens tot verwarrende situaties.
Aanvullend: er wordt wel een fietspictogram geschilderd, echter is dat alleen relevant bij een fiets*strook*, een markering op het wegdek. Als er hoogteverschil is dan is het niet hetzelfde wegdek en dus ook geen strook meer, maar een pad, en is er een bord nodig als men die plaats op de weg wil verplichten.
In dat geval moeten ze er een deelvoetpad van maken waar ook fietsers toegestaan zijn xD