1,4 kilometer. Dat is de afstand die leerlingen in Zaanstad gemiddeld moeten fietsen om bij de dichtstbijzijnde middelbare school te komen. Als ze door mama (m/v) met de auto worden gebracht is die afstand 1,7 kilometer.
De afstand naar de dichtstbijzijnde basisschool is 700 meter per fiets (en 800 met de auto).
Dat blijkt uit gegevens van het CBS die vandaag bekend werden gemaakt.
Leerlingen uit Oostzaan moeten een stuk verder fietsen naar de middelbare school: 2,8 kilometer. Maar ook daar is het langer met de auto langer: 3,3 kilometer. Naar de basisschool is het 500 meter per fiets en 600 meter per auto.
In Wormerland is het nog verder voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs: 4,1 kilometer. Per auto is het 4,6 kilometer. Basisonderwijs is veel dichterbij: 700 meter per fiets en 800 meter per auto.
Foto boven: parkeren bij IKC Overtuinen in Zaandam (Et Buut en Westerkim), januari 2022. Onder: dit is dus een fiets.
Op de lagere school hadden we een bovenmeester die je bijna hoogst persoonlijk van je fiets trok als je te dichtbij woonde. Dan ging je maar lopen.
Fietsen werd alleen toegestaan als je "ver" woonde. Met de auto brengen was er al helemaal niet bij in die tijd.
Kwam vorige week een stukje tegen over het zelfstandig naar school gaan van kinderen. Het is niet meer voor te stellen, maar eind jaren 60 ging nog 4 op de 5 kinderen (80%) in de VS met de fiets of lopend naar school. Nu wordt eenzelfde aantal met de auto gebracht. Als we niet uitkijken gaan wij ook heel snel die kant op.
https://youtu.be/qrxxX-59b58
Bijzonder filmpje. Echt grappig.
Het is hilariteit, maar wel waar. Enige jaren geleden was ik in de Leliestraat in Oostzaan. Toen een moeder haar auto een hele grote auto vlak achter mij auto geparkeerd. Zei haalt haar kindje van school. Zei ziet dat haar auto vlak achter de mijne staat. Gaat ze de buurt af, van wie die bus was. Was van mij. Wat bleek de dame kon niet achteruit rijden. Ik heb er geen moete mee dat men hun kinderen naar school brengen met de auto, maar dit gaat mij toch wel een beetje te ver. Waar ik zat had men wel veel lol. Toen kwamen de gezegdes rond.
Ik zat begin jaren 60 met jongens uit Purmerend op de CTS. Jedelooschool in de Westzijde. Deze kwamen elke dag door weer en wind op de fiets 17 km heen en 17 km terug, en toen bestonden er nog geen statistieken, laat staan ouders die hun kroost brachten. Ik denk dat ook veel ouders nu hun kinderen snel naar school brengen om dan naar hun werk te racen, dat is nu eenmaal een teken des tijds. Veel jonge mensen werken en hun dag begint niet met het wegbrengen, maar die begint al vroeg met het verzorgen van de kinderen. Kan mij best voorstellen dat je gelijk met de auto gaat, alleen het parkeren kan wel wat gedisciplineerder.
Afgaande op het aantal auto's wat op stoepen, op straathoeken of gewoon midden op straat geparkeerd worden in de Westerkoog, zijn de afstanden daar veel langer...
Datzelfde geldt voor Westerwatering, Thijs. Daar denken mensen ook dat ze hun auto overal mogen parkeren bij het ophalen van hun kind.
Om nog maar niet te spreken van de rijstijl van sommige ouders. Gister nog werd mijn dochter van 5 (op de fiets) bijna aangereden door een moeder in de auto die, al bellend (!!!), door de wijk racete omdat ze blijkbaar haast had om bij school te komen.
Daarnaast is het blijkbaar ook nodig om de motor van de auto te laten draaien als je op je kind wacht...
Het lijkt wel steeds erger te worden.
In Westerwatering is in ieder geval ook heel duidelijke demografische (culturele?) onderverdeling te zien tussen de kinderen die fietsen (of op de fiets worden gebracht) en de kinderen die door hun ouders worden gebracht.
Ben benieuwd hoe dit berekend is, vanaf gemeentehuis Oostzaan , voor het gemak als middelpunt Oostzaan genomen, naar dichstbijzijnde VO school in Zaanstad is 4,5 km….
De methode staat keurig bij het CBS (zie link in artikel) beschreven in het excel-bestand (tabblad 2: toelichting) dat je kan downloaden (en dat wij gebruikt hebben voor het stuk). Het gaat inderdaad om de afstand van elk bewoond adres tot de dichtstbijzijnde school. Daarvan is het gemiddelde genomen.
Dat hangt er maar van af hoe je dit berekend. Het scheelt heel veel of je de wind mee hebt of dat je tegen de wind in moet fietsen. Toen ik 16 jaar werd heb ik toen maar een brommer gekocht.
Het leek altijd wel dat op de terugweg de wind weer draaide, en dan had je weer de wind tegen.
Mijn kleindochter van 13 jaar fietst iedere dag van Landsmeer naar Zaandam, alleen als het heel slecht weer is wordt ze gebracht met de auto.