Een concreet plan voor de ‘mobiliteit’ op en rond de Zaanse Schans (grote drukte, overlast van voetgangers op de fietspaden) laat nog even op zich wachten. Zaanstad gaat wel enkele korte-termijn-maatregelen nemen om de overlast te beteugelen.
Wethouder Gerard Slegers (CDA, verkeer) laat via zijn woordvoerder weten dat er voor Hemelvaart (18 mei) nieuwe en duidelijke markeringen (fietsymbolen en voetgangersymbolen) worden aangebracht. Ook komt er extra bebording op het fietspad en het voetpad “zodat duidelijker is voor bezoekers dat ze op het voetpad moet blijven lopen en dat het fietspad alleen voor fietsers is.”
Ook de routes naar de Zaanse Schans worden aangepakt:
Er komen boodschappen op prullenbakken (prullenbakken-wrappen) op de loop- en fietsroutes vanaf het station Zaandijk/Zaanse Schans en de bushalte tot aan de Zaanse Schans met allerlei ‘gedragsregels’, in het Nederlands en het Engels. Zodat voetgangers en fietsers beide op het ‘juiste’ pad blijven, respectievelijk het voetgangerspad en het fietspad.
Met name als je aankomt op de Schans komen er dan boodschappen en ook borden met regels zoals bijvoorbeeld: ‘We lopen op de voetpaden’ en ‘We kijken links en rechts’.
Gedragsinterventies
Ook start er rond Hemelvaart een online campagne waarin de gedragsregels voor voetgangers op de Zaanse Schans goed worden toegelicht. Zaanstad gaat “monitoren en evalueren of deze gedragsinterventies en markeringen / borden / prullenbakinfo werken.”
Op vragen van De Orkaan of er ook handhaving op de Zaanse Schans is geweest laat Slegers weten dat dat niet het geval was tijdens het afgelopen weekend, maar “de drukte op de Zaanse Schans heeft onze aandacht en wij houden deze plek wel in de gaten.”
Het Mobiliteitsplan voor de Zaanse Schans is uitgesteld. Aanvankelijk zou dat al begin dit jaar langs de gemeenteraad gaan, de verwachting is nu dat het wel voor het zomerreces in de raad behandeld wordt. Daarin gaat het trouwens om veel meer dan alleen de fiets- en wandelroute.
Lees ook:
- Fietsen over de Zaanse Schans (geen aanrader)
- Fietsen over de Zaanse Schans #2 ‘Rij dan een klein stukje om’
- Lopen en fietsen voor dummies (2021)
- Prinses Beatrix in ’t wild (op de Zaanse Schans!) (2022)
Foto boven (Sonja Puhl-Diehle): markering op fietspad (2021), onder: Prinses Beatrix hield zich op de Zaanse Schans keurig aan het voorschrift van de voetpad-markering (foto: Liesbeth Kralt).
Gisteren was er een botsing tussen een fietser en toerist. Niet ernstig maar toch pijnlijk.
De enige echte oplossing is het fietspad om de Zaanse Schans heen leiden.
Niet iederen kan (Engels) lezen. Niet iedereen begrijpt de voor ons bekende plaatjes. De meesten zijn vol goede bedoelingen op stap.
De Zaanse Schans is nog steeds mooi, geen wonder dat er zoveel mensen opaf komen.
De verkeers situatie op en rondom de Zaanse Schans valt niet anders te kwalificeren als een totale chaos. In het weekend, en vakantie periode verdringen de touringcars elkaar om passagiers te laten uitstappen, die vervolgens als vrij gelaten wild hun weg zoeken over de rotonde en belanden tussen het autoverkeer en verkeersregelaars die het overzicht ook niet hebben. Als de verantwoordelijk wethouder zelf eens de moeite zou nemen de situatie in ogenschouw te nemen in plaats van een woordvoerder weer een belachelijke oplossing te laten aankondigen zou dat misschien bijdragen aan het komen tot een echte oplossing.
Gedragsinterventies....weer zo'n hol woord.
En die paar plakplaatjes veranderen daar niks aan.
Het gaat allemaal niks uithalen vrees ik. Er is gewoon te weinig ruimte voor al die mensen + fietsers, dat los je met interventies niet op hoor.
Er komen 'gedragsregels', en geen handhaving. Nee, nou komt alles goed...
OK. Je mikt op 3 miljoen bezoekers per jaar naar een supertouristisch openluchtmuseum om allerlei rommel aan ze te slijten en geld te verdienen. Veelal uit landen waar het concept fietspad niet eens bestaat. En waar al die mensen heen en weer moeten lopen op een klein voetpad waar iedereen constant stilstaat om foto's te nemen en dan verwacht men dat al die hordes mensen netjes het fietspad leeglaten? En 't gaat dan ook nog om een stukje fietspad van een paar honderd meter... Letterlijk Holland op z'n smalst.
Dit inderdaad. mensen die te fiets of brommer zijn, moeten weten dat een toerist nu eenmaal dit niet kan weten. Maar vervolgens gaan ze als een geïrriteerde puper bellend, toeterend en scheldend tussen de toeristen door. Lekkere indruk achterlaten.