De herdenking van de Februaristaking in Zaandam had vandaag een bijzonder karakter. Bij de bijeenkomst werd gedemonstreerd tegen het Israëlische optreden in Gaza. Via een spandoek met de ‘Dat nooit meer’ Geldt nu voor Gaza en flyers werd aandacht gevraagd voor het lot van de Palestijnen.
De actiegroep Zaankanters voor Palestina was met ongeveer tien actievoerders aanwezig. De demonstratie verliep zonder incidenten. Met de organisatie van het ‘4 en 5 mei Comité Zaanstad’ en de gemeente was afgesproken dat het een stil protest zou worden en dat er ook geen leuzen zouden worden geroepen. Ook werd door de groep een krans gelegd met als tekst: “Respect aan hen die in verzet kwamen. 13000+ kinderen vermoord in Gaza met steun van Nederland.”
Rina Schenk van het ‘4 en 5 mei Comité Zaanstad’ zei dat ze liever gezien had dat de demonstranten niet bij de bijeenkomst waren geweest “gezien het publiek van de bijeenkomst dat vooral komt voor de herdenking van de jodenvervolging” maar dat er goede afspraken waren gemaakt met de demonstranten. Aanvankelijk zouden de demonstranten alleen buiten zijn, maar Schenk had ze juist opgeroepen om ook binnen te komen. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Een deel van de aanwezigen vond de demonstratie ‘ongepast’ maar zelf hadden ze daar een andere mening over: “anders stonden we hier niet.” Dat enkele demonstranten gezichtsbedekkende mondkapjes droegen was niet om zich onherkenbaar te maken (wat bij demonstraties niet is toegestaan) maar “omdat we niet ziek willen worden.”
De link met de Tweede Wereldoorlog werd nadrukkelijk gelegd door de demonstranten. Behalve de verwijzing via het ‘Dat nooit meer’-slogan die in Nederland gebruikt wordt in relatie tot de Tweede Wereldoorlog werd ook in de uitgedeelde flyer de link gelegd.
Onder een video-impressie van de bijeenkomst binnen in het Zaantheater. Er was muziek van ‘Muziekfabriek van Dijk’, een toespraak van burgemeester Hamming, gedichten door leerlingen van de Dijk Oost, een optreden van Luca Knol (13 jaar) op viool en een toespraak van Frans Hoving, hoofd archief Gemeente Zaanstad.
Door Merel Kan, Piet Bakker en Bas Sommeijer.