Eergisteren is op Facebook een groep aangemaakt voor mensen die tegen de plannen van Zaanstad zijn ‘om mensen op te schepen met 3 klikos in hun tuin.’
Momenteel staat de teller op 1622 leden, en dat aantal lijkt nog te groeien. Het onderwerp leeft, en ZNSTD heeft in ieder geval weten te bereiken dat afvalscheiding op de kaart is komen te staan.
Een kleine greep uit de reacties op de kersverse Facebookgroep Geen Afvalbakken In De Tuinen Van Zaanstad:
‘Lekker dan, geen achterom, erf op het zuidwesten zonder schaduw. Kleine tuin en dan nog eens met stinkbakken die de hele dag in de zon staan op te warmen met alle ongemakken van dien.’
‘En lekker weer stenen neerleggen om containers op te zetten, terwijl we net een tegel voor een plant hebben moeten ruilen’
‘Schandalig dat ze ons met die vieze bakken willen opzadelen. Ik dacht dat regeren vooruitkijken was, maar zij willen terug naar de vorige eeuw, laat ze zelf maar met die stink bakken zitten.’
Petitie
Het blijft niet bij mopperen op de Zaanse afvalverwerkingsplannen. Er is een petitie gestart die mensen kunnen tekenen. Het doel is 5000 handtekeningen verzamelen die zullen worden aangeboden aan de gemeenteraad. De petitie is al 837 keer getekend.
Update 10 mei, 11:00 uur: de petitie is al 1145 keer getekend
Update 15 mei: 9:00: 1715 keer getekend. (hier de planning en de eerste kaarten van container-plekken)
Dom idee!
Bij mij geen stinkende lelijke kliko in de tuin.
Het meeste afval komt om de boodschappen mee uit de supermarkt. Misschien kunnen we bij de supermarkt alvast klikos neerzetten zodat wehet afval niet hoeven mee te nemen? Dan zitten we met het keuken afval. Een varken op een erfje doet wonderen. Blijft ons persoonlijke afval zoals kranten. Die kunnen in een allesbrander en in de zomer in een vuurkorf. Dit zijn natuurlijk flauwe grappen. Maar de gemeente werkt met haar ideeen wel dergelijke uitwassen in de hand. De gemeente Wormerland biedt andere oplossingen. Het is allemaal weer de persoonlijke missie van 1 wethouder, die er straks niet meer zou kunnen zijn en dan zitten we met zijn testament........
Ook wij wonen in een wijk waar we al 3 kliko's hebben en ik vind het juist een prima idee om niet meer elke week naar het winkelcentrum te fietsen met de plastic afvalzak. De halve zak restafval per maand breng ik dan wel naar een ondergrondse container . De gft kliko word nu ook in de zomermaanden 1x per week gelegd en heb geen last van stank in de tuin,prima zaak dus
kun je voor al die afvalbakken ook precario rechten vragen aan de gemeente? als je een stoel op het trottoir ( gemeentegrond) zet moet je hem weghalen of betalen, hetzelfde geldt ook voor containers voor een verbouwing mag ook zonder toestemming niet meer op de openbare weg staan, ik heb ook 3 van die dingen thuis staan en die nemen toch al gauw 1,5 vierkante meter in beslag, ik vind dat daar ook een vergoeding tegen over mag staan, sinds ik die dingen heb gaat de prijs alleen maar omhoog ik betaal nu meer dan toen ik er nog maar 1 had, belachelijk
Bij ons in de wijk is de scheiding al zo dat je een kliko hebt voor plastic, voor papier en voor groenafval. Het restafval moet je wegbrengen. Het loopt volgens mij prima allemaal. 1x in de 4 weken het plastic is voldoende, je moet het wel een beetje proppen en melkpakken klein maken. We houden dan nog een 1 vuilniszak per twee weken over aan restafval. Ik kan me voorstel dat de groene bak gaat stinken in de zon. Je kunt er dan zomers voor kiezen om keukengroen bij het restafval te doen en alleen het tuinafval in de groene kliko te stoppen. In de winter zal de stank geen probleem zijn.
Ik ben het met Bruce eens die stelt dat je nooit iedereen tevreden kan houden. Een facebookgroep tegen afvalbakken vind ik dus onzin.
Wat willen deze mensen dan? Als er ondergrondse inzameling wordt voorgesteld is het: maar ouderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen niet met een zware afvalzak / zakken papier / GFT afval naar een container lopen. Maar als er kliko's zijn hebben we verplicht stink dingen op het erf staan. Het enige dat duidelijk is, is dat er geen enkele oplossing is waar iedereen positief tegenover staat. Overigens, op veel plaatsen in de gemeente staan ook ondergrondse containers (zeker ook bij veel supermarkten) - je kan in de zomerse maanden er ook voor kiezen niet de kliko te gebruiken en het afval (meerdere keren per week als je dat wil) zelf weg te brengen voordat het gaat stinken.
De experimenten vinden onder andere plaats in een wijk __MET__ ondergrondse containers, niet in de wijken waar de raadsleden wonen.
Papier en glasinzamelen is voor veel mensen niet zo'n probleem, de centrale bakken worden in deze wijken al zo goed gebruikt dat ze regelmatig vol zitten en de restafvalbakken gebruikt moeten worden. Het probleem ligt bij de andere twee.
GFT zou niet zo erg zijn voor het tuinspul, maar voor groente, fruit en vlees wil je dat echt niet dagen laten broeien. En de gemeente gaat echt niet beloven (als ik ze al geloof) dit de aankomende 30 jaar 2x per week op te halen. Jaren hebben we een GFT bak gehad, en dat gaat echt heel erg stinken en trekt klein ongedierte aan. Nog even afgezien dat je niet tig keer per dag naar buiten gaat on alles apart te scheiden (nee de ruimte voor aparte bakken in huis heb ik niet).
Voor goed composteren zou je er ook geen vlees in moeten doen, success met het scheiden van je tafelresten!
Het grootste probleem is nog wel plastic. Het zou heel goed zijn als de industrie wat minder plastic gebruikte. Kadoverpakking, eenvoudig, maar veel plastic wordt juist gebruikt in combinatie met eten. Of is vastgelijmt aan ander spul. Bakje waar eten in heeft gezeten in de aparte plastic bak? Die maar 1x per maand opgehaald wordt?
Jouw oplossing is dat alle materialen apart inhuis in bakken moet om het vervolgens meermaals per week naar een centrale plaats gebracht kan worden? Prima, mag ik het adres van de burgemeester en wethouders, dan gebruiken we die plaatsen om het in te leveren. Ik zou graag zien dat EERST de initiatiefnemenrs het experiment ondergaan.
Ik woon in een wijk waar we de 3 bakken al hebben. Er kleven nog wat haken en ogen aan het nieuwe systeem. Bewoners klagen erover maar er wordt niet naar geluisterd. Zo zou de groene kliko een half jaar lang wekelijks moeten worden opgehaald en in de zomermaanden 2 x per week, maar HVC wil dit niet. Ook de plastic kliko mag vaker worden opgehaald. HVC vindt ook dat niet nodig.
Het keukenafval werp ik in de warmere maanden niet meer in de groene kliko maar gaat bij het restafval. Ik heb het geprobeerd hoor, maar behalve stankoverlast krijg je ook steeds maden. Dan mag je dure composteerbare 'plastic' zakjes kopen om je keukenafval in te doen. Hetzelfde probleem geldt voor de plastic container. Ook die gaat vreselijk stinken. Veel plasticafval gaat daardoor ook bij het restafval. Vervolgens loop je meerdere keren per week met een volle zak restafval door de wijk te leuren, want de gezamenlijke container is ver weg en regelmatig ook nog eens vol. Daar zit je dan met je volle zak. Buiten laten staan kan ook niet, want dan prikken de ekster binnen no time je zak stuk. Kortom, dit systeem kan nog beter maar HVC is onwillig. We hebben de klachten al vaak genoeg doorgegeven maar ze luisteren er niet naar. Ik geef mensen dan ook groot gelijk dat ze dit nieuwe systeem niet willen. Verbeter het eerst maar voor je het overal invoert.