Bewoners van de appartementencomplexen Java en Kuif in Wormer hebben hun zorgen geuit over de geplande bouw op Veerdijk 44. In een uitgebreide brief aan het college hebben zij hun onvrede gedeeld over het gebrek aan participatie, de geplande omvang en hoogte van de nieuwbouw, en de mogelijke gevolgen voor de leefbaarheid in de buurt.
De bewoners, die deel uitmaken van een klankbordgroep voor het project, beschrijven hun ervaringen met de projectontwikkelaar als ‘niet constructief en denigrerend’. Ze benadrukken dat ‘de klankbordgroep’ geen volwaardig participatietraject is.
Volgens de bewoners zijn hun zorgen en suggesties nauwelijks serieus genomen, en werd er vaak bot gereageerd, zelfs lacherig gedaan over emotionele opmerkingen.
Zorgpunten
De bewoners wijzen op een reeks problemen die volgens hen onvoldoende zijn meegenomen in de plannen:
Bouwvolume en hoogte: Het geplande aantal woningen (nu 150) zou disproportioneel hoog zijn voor de locatie. De afstand tot bestaande bebouwing, waaronder het rijksmonument Java, is volgens hen veel te klein. Dit zou het historische aanzicht van de Zaanwand ernstig aantasten.
Parkeer- en verkeersdruk: In de buurt is de parkeerdruk nu al hoog. De ontwikkelaar stelt dat deelauto’s en deelscooters dit zouden oplossen, maar de bewoners noemen deze oplossing ‘bizar en onrealistisch’.
Leefbaarheid en veiligheid: De bewoners vrezen voor een afname van privacy, uitzicht, zonlicht en een toename van wind- en geluidsoverlast. Ook zijn zij tegen de geplande horecavoorzieningen, die volgens hen overlast zullen veroorzaken.
De voornaamste pijn lijkt voort te komen uit het Gebrek aan participatie: De klankbordgroep voelt zich genegeerd.
Niets te klagen?
In de brief worden voorbeelden aangehaald van hoe bewoners door de projectontwikkelaar werden behandeld. Op emotionele reacties werd lacherig gereageerd, bezwaren werden gepikeerd afgedaan, hen werd verteld ‘dat ze niks te klagen hebben’. Ook werd gesuggereerd dat de gemeente betaald parkeren moet invoeren om de parkeerdruk te verlichten.
De gemeente leek nauwelijks betrokken te zijn bij de gesprekken. Tijdens de sessies waren zij afwezig of slechts zwijgend aanwezig, waardoor de bewoners zich niet gesteund voelden.
Verzoek
De bewoners vragen het college om hun zorgen eindelijk serieus te nemen en in gesprek te gaan over de plannen. Zij willen het huidige ‘klankbordgroepproces’ stoppen en een breder participatietraject starten en zouden graag zien dat de voorbereidingen van de bouwplannen aan worden gepast om rekening te houden met de leefbaarheid en veiligheid van de buurt.
Door Merel Kan, informatie uit de brief van de Klankbordgroep Veerdijk 44 en het Orkaan-archief, afbeelding screenshot van afbeelding Urban Frabic.
Als ik door het voormalige Oostblok rijd en een oude stad binnen kom, zie je in de buitenwijken eerst heel veel van die “Sovjet flats”. In Ljubljana (Laibach), Boekarest, Sofia, enz. De lelijkste stad die ik tot nog toe heb gezien is toch wel Constanta aan de Zwarte Zee, met maar een paar monumentale gebouwen. Maar door dit soort gebouwen in de Zaanstreek te plannen en te gaan bouwen, moet ik mijn eerdere conclusie misschien herzien. In de meest genoemde steden hierboven hebben de wijken een naam als zone 1, zone 2, enz. Maar hier in NL hebben we eigenlijk ook zoiets, S109 enz. Nog even en we wonen in “groot” Amsterdam. Willen de burgers dit ook, zo’n stadsontwikkeling? Ik vraag het mij af. Maar waaruit blijkt dan dat we een democratie zijn?
Als ik het zo eens lees, kunnen Wormerland en Zaanstad gewoon fuseren. (Zelfde beleids- mentaliteit)
Je hebt tegenwoordig niets meer in te brengen, ze gooien elk stukje ruimte vol met woningen en beginnen daarna pas eens na te denken over parkeergelegenheden, de leefbaarheid etc etc.
De projectontwikkelaars lachen hun broek aan flarden.
Ik vraag mij wel eens af of er meer speelt, u snapt mij. ;)
Eerlijk gezegd snap ik je niet, wat zou er dan meer spelen?
Doe ik geen uitspraken over. Met logisch nadenken komt u al een heel eind in deze.