‘Recentelijk zijn er wat activiteiten in en rond ‘De Bres’ bestaande uit mannen die geheel of gedeeltelijk keukenapparatuur uit het pand hebben verwijderd.’ Zo schrijft Juliëtte Esmée Rot namens DZ aan het college.
Wethouder Gerard Ram zou meer van het zaakje weten: ‘Het schijnt dat wethouder Ram zich heeft laten ontvallen ‘dat er wel wat gaande was, maar dat hij niet kon melden wat precies’.’
Het pand aan de Esdoornlaan, dat ooit werd omgedoopt tot ‘La Brèche’, staat sinds de verkoop in 2014 te verpieteren (de tekst gaat verder onder het verpauper-filmpje)
DZ is het een doorn in het oog, zeker gezien de voorgenomen spreiding van cultuur, nadat het clusteren van cultuur mislukt is.
Zij stelt vragen:
- Is uw college met ons van mening dat het zeer onwenselijk is om gemeentelijk vastgoed te vervreemden, zonder verplichting tot herontwikkeling?
- Is er in de afgelopen vijf jaar contact geweest met de eigenaren van het pand om hen te vragen naar mogelijke plannen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is er besproken?
- Wat was destijds de onderbouwing om de bestemming voor de locatie te wijzigingen van ‘Cultuur’ naar ‘Gemengd -2’ behalve dat het pand en de locatie voldoen aan de laatstgenoemde bestemming?
- Welke middelen ziet uw college om de eigenaren van het pand te bewegen om het pand te ontwikkelen?
- Bent u met ons van mening dat het onwenselijk is, toe te kijken hoe een pand, liggend aan een hoofdweg, zo verloedert?
- Welke activiteiten in en rond ‘De Bres’ hebben er de afgelopen tijd plaatsgevonden en met welk doel?
- Kan het college ons inmiddels nader informeren over de plannen met ‘De Bres’?
de foto boven komt van Google-streetview. Ook daar is goed te zien hoe het pand verwaarloosd wordt.
Toch is er waarschijnlijk leven in De Bres. Ze spelen er met regelmaat de pannen van het dak. Pas dus op als u passeert. Een dakpan op je pan is niet plesant.
Het gat dat de Bres heeft achtergelaten in het Wormerveerse cultuuraanbod is inmiddels opgevuld door de Vermaning op de Zaanweg.
Oei, voor je het weet wordt de Vermaning dan - in de geest van La Brèche - omgedoopt tot la réprimande! (En de Zaanweg tot 'Zaanboulevard!)
Zo jammer.
Een aantal jaren geleden besloot het toenmalige stichtingsbestuur er mee te stoppen.
Hierdoor werden een aantal culturele instellingen in het noorden van Zaanstad min of meer gedwongen te stoppen of een andere locatie te zoeken.
Een alternatief was dat de stichting zou worden overgenomen (kosten toen 100.000 euro) door een nieuw stichtingsbestuur.
Het pand was eigendom van de stichting en in het verleden verkregen, door het voor 1 gulden te kopen van de gemeente Zaanstad.
Omdat de culturele instellingen niet over 100.000 euro beschikte, heb ik toen (als raadslid voor de POV) aan de ambtenaren van Zaanstad voorgesteld om deze 100.000 euro te betalen onder de voorwaarden dat een nieuw stichtingsbestuur zou worden gevormd uit vertegenwoordigers van de culturele instellingen, dat dit nieuwe stichtingsbestuur het pand in eigendom zouden overdragen aan de gemeente Zaanstad, dat de stichting het pand van de gemeente Zaanstad zou huren voor een bedrag welke gelijk zou zijn aan een jaarlijkse subsidie en dat de stichting verder zijn eigen broek op moest houden.
De voordelen waren;
Het pand werd voor 100.000 euro weer eigendom van de gemeente Zaanstad.
Op het pand zat weliswaar een hypotheek en achterstand in het onderhoud, maar hiermee rekening houdend had het pand een flinke overwaarde.
Dus de lading was gedekt.
Nieuwe mogelijkheden om voor een betaalbare prijs de ruimtes voor de culturele instellingen in het noorden van Zaanstad te behouden.
De culturele instellingen behielden een prachtige plek met ondermeer mogelijkheden voor toneel, opera en operette voorstellingen in het noorden van Zaanstad.
Maar NEE, zeiden de ambtenaren, wij kopen geen onroerend goed.
Waarschijnlijk toen nog bezig met de gedachte aan het cultuurpaleis (Cultuurcluster) dat in Zaandam komen.
Zo jammer.