Vol trots wijst Gerard Platjouw op de gasmeter in de gangkast. Het rood/witte plakband zegt genoeg: de gasmeter is buiten werking.
Aan de Wormerveerse Ampèrestraat 14 staat de tweede (na Sluispad) uit de serie van honderd woningen die onder aanvoering van Urgenda geen gas en elektra van energiebedrijven nodig hebben.
Het is de eerste woning die profiteert van de dit jaar beschikbare 2900 euro subsidie van de gemeente Zaanstad en de lening voor energiebesparende maatregelen.
De nul-op-de-meter mijlpaal werd met een klein feestje gevierd. En daar is alle reden toe. Toen Carla en Gerard Platjouw in 1987 hun uit 1930 stammende woning in de elektrische buurt kochten, kwam Nuon met een gasrekening voor zesduizend kubieke meter. Stap voor stap bracht Platjouw het gasverbruik omlaag.
Klokthermostaat
Eerst met dubbel glas en een klokthermostaat. Er kwam Tonson-isolatie voor de vloer en de spouwmuren en het dak kregen een behandeling. Dat de kinderen inmiddels het huis uit waren had een niet te onderschatten effect.
Het laatste pakket maatregelen kwam in beeld na de uitdaging die Urgenda-directeur Marjan Minnesma anderhalf jaar geleden op de Dag van de Duurzaamheid in de Wormerveerse De Lorzie deed: honderd Wormerveerse woningen energieneutraal maken.
Op het dak staan naast de zonnepanelen ook collectoren die het badwater en de cv-installatie verwarmen. Met een boilervat, elektrische apparaten, kabels en ict-aanpassingen om in je luie stoel de boel te regelen kostte het hele project 33.600 euro. De annuïteitenlening werd via de gemeente Zaanstad geregeld en dekt vrijwel het hele bedrag tegen een rente van twee procent.
Triomfantelijk toont Platjouw het resultaat. De uitdraai van zijn gasrekening gaat van zesduizend naar nul kubieke meter gas. Het trotse triomfantelijke gevoel is merkbaar als hij zijn gasten rondleidt.
“We deden het stap voor stap. Het ging haast ongemerkt. De grootste verandering was voor ons van het gasfornuis over te stappen op inductie koken. Het eten is zo snel klaar.“
Het vlot goed, zegt Marjan Minnesma: “We vieren nu elke maand een feestje.”
“Of je nu bezorgd bent over het klimaat, de uitputting van de gasreseves of omdat je Poetin niet vertrouwt, maakt niet uit om die stappen te zetten.”
De honderd Wormerveerse huizen is een rekbaar begrip. Inwoners van heel Zaanstad, Wormerland en Oostzaan kunnen meedoen.
Wormerveer
Urgenda-voorzitter Minnesma, die mondiale problematiek aan praktische maatregelen verbindt, die zich zorgen maakt over de aarde, is extra betrokken bij het Wormerveerse project. Ze bracht haar jeugd door aan de Albert Meijnsstraat in Noord, haalde brood bij Dirkson en zat op de Jan Ligthartschool (thans de Pionier) waar later energie-wethouder Dick Emmer op zat.
Emmer vertelde dat Zaanstad bezig is met een inhaalrace. De gemeente staat op de ranglijst van energielabels bij de laatste twintig.
“Met het energie-concept van Urgenda kun je met relatief kleine ingrepen je woning aanpassen. Het geeft nauwelijks troep en je kunt gewoon thuis blijven wonen. Met de subsidie hopen we het de huizenbezitters nog makkelijker te maken. Er moet echt wat gebeuren. Energiebesparing is goed en je houdt geld over voor andere leuke dingen.”
Meer weten? Download de brochure: Urgenda-energieneutrale-huizen-deel2-pf-lr.
Tekst en foto’s: Hans Bosma.
In zekere mate word je gestraft als je heel zuinig met gas en electra omgaat. Want ondanks de hoogte van je verbruik (tot op zekere hoogte) blijf je nog altijd die hele hoge vaste kosten betalen. Dus de standaardprijs per kubieke meter gas en de kilowatt uur wordt dankzij die hoge vaste kosten de lucht in gestuwd. Niet bepaald stimulerend om zuinig te zijn. Uiteraard is dit van toepassing op particulieren. Voor zakelijke gebruikers zijn daarentegen weer heel gunstige tarieven.
"Geen gas en elektra nodig hebben"? Op jaarbasis voor elektra wel, maar ze hebben toch gewoon een elektriciteitsrekening?
Die na afschaffen van salderen in 2020 weer gewoon ca 50€ per maand is.