Zelfstandigheid is voor Oostzaan, Wormerland en Landsmeer (WOL) geen optie. Samengaan met Waterland en/of Edam-Volendam is zeer onzeker. De enige realistische mogelijkheid is opgaan in een buurgemeente als Zaanstad, Amsterdam of Purmerend.

‘De politiek-bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeenten in de komende bestuursperiode 2026 – 2029 is niet langer houdbaar en uitlegbaar naar inwoners en ondernemers.’

De voorlopige conclusies van het onderzoek van bureau & Van de Laar naar toekomstscenario’s voor samenwerking of fusie tussen Oostzaan, Wormerland en Landsmeer die medio januari bekend werden gemaakt waren weinig hoopvol voor diegenen die dachten dat zelfstandigheid, ambtelijke samenwerking of zelfs een fusie reële opties voor de drie kleine groene gemeentes waren. Het definitieve rapport is zo mogelijk nog zwartgalliger.

WOL++

Belangrijk verschil is dat in het eindrapport nu ook in detail wordt ingegaan op de mogelijkheden van WOL+ (met Waterland of Edam-Volendam) of met beide (WOL++). Die mogelijkheden zijn beperkt. Die gemeenten zijn nog helemaal niet benaderd en of ze voor een fusie zouden voelen is niet bekend. Het zou zelfs bestuurlijke en financiële risico’s met zich mee kunnen brengen voor ze. Bovendien zou zo’n proces lang kunnen duren. Te lang, aldus & Van de Laar.

Voor Oostzaan, Wormerland en Landsmeer tikt de klok: financieel en bestuurlijk staan de gemeenten er niet goed voor: ‘Voor de jaren 2026 tot en met 2028 zijn de begrotingen van alle drie de gemeenten niet sluitend.’

De vraagstelling van het onderzoek was ‘Hoe kunnen Wormerland, Oostzaan en Landsmeer komen tot een toekomstbestendige vorm van samenwerking’ waarbij zowel een ambtelijke als een bestuurlijke fusie zijn onderzocht.

Robuust

De ambtelijke fusie werd meteen afgeserveerd: dat is geen realistische optie. Maar ook een ‘bestuurlijke fusie WOL-gemeenten is onvoldoende robuust en toekomstbestendig’. De WOL gemeenten scoren slecht op bestuurskracht terwijl de financiële situatie ‘kwetsbaar’ is:

‘In het geval van een bestuurlijke fusie WOL bestaat naar mening van &VDL het risico dat de nieuwe gemeente binnen één à twee bestuursperioden – na een intensief fusieproces van tenminste drie jaren – opnieuw in een herindelingstraject beland.’

WOL (38.000 inwoners) is gewoon niet groot genoeg, het gemiddeld inwoneraantal van Nederlandse gemeenten ligt rond de 52.000 inwoners, en: ‘de laatste 20 herindelingen in Nederland sinds 2019 hebben bijna allemaal geleid tot gemeenten met 60.000 tot 90.000 inwoners.’

WOL+ en WOL++ zijn wel groot genoeg, met Waterland ontstaat een ‘groene-long-gemeente’ van circa 55.500 inwoners, met Edam-Volendam wordt het ‘groene-blauwe’ met circa 75.000 inwoners. WOL++ is wel lekker groot: ruim 90.000 inwoners:

‘Een bestuurlijke fusie van de WOL-gemeenten plus de gemeenten Waterland én Edam-Volendam, wordt door &VDL als meest krachtig, robuust en toekomstbestendig geduid.’

Zaanstad, Purmerend, Amsterdam

Maar daarmee is het goed nieuws wel op: ‘de gemeentebesturen van de WOL-gemeenten gaan niet over de bestuurlijke toekomst van Waterland en Edam-Volendam’. En bovendien zou het kunnen dat ‘deze geschetste alternatieven mogelijk politiek-bestuurlijk onwenselijk en onhaalbaar blijken te zijn, bezien vanuit deze denkbare fusiepartners’.

Waterland en Edam-Volendam moeten daar zelf uitgebreid over praten, maar ‘deze tijdspanne is nihil of slechts zeer beperkt’. In dat geval blijft er maar één optie over volgens de onderzoekers: aansluiting bij (opgaan in) Zaanstad, Purmerend of Amsterdam.

Uitstel is geen optie: ‘gezien de urgentie in de WOL-gemeenten een dringend beroep op de gemeenteraden van deze drie gemeenten en hun mogelijke fusiepartner(s) om een dergelijk principebesluit nog binnen deze raadsperiode te nemen’.

BOC ’24

De actiegroep Bezorgde Burgers Oostzaan (BOC ’24) heeft aan de gemeenteraad van Oostzaan een brief gestuurd over de bestuurlijke toekomst. Zij vinden dat er geen echte inspraak is geweest, een ‘breed maatschappelijk draagvlak’ ontbreekt.

De actiegroep vindt ook – in tegenstelling tot & Van de Laar – dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 ‘voldoende tijd bieden om de inwoners te vragen naar hun voorkeur’. En het ‘behouden van zelfstandigheid’ heeft BOC ’24 nog niet opgegeven.

Besluitvorming

Het rapport is openbaar en te lezen op de websites van de drie gemeenteraden. Over het rapport en de bijbehorende conclusies wordt op 26 maart a.s. een besluit genomen in de drie gemeenteraden afzonderlijk.

Ook in de gemeenteraden afzonderlijk wordt over het eindrapport gepraat. De openbare commissievergaderingen zijn op: 18 maart 20.30 uur (Wormerland), 20 maart 20.00 uur (Oostzaan) en 13 maart om 20.00 uur (Landsmeer)

Door Piet Bakker op basis van eindrapport bureau & Van de Laar en brief BOC ’24.