Een duidelijke waarschuwing op de bomen langs de Doctor H.G. Scholtenstraat in ’t Kalf: Pas op!! Eikenprocessierups! Wij telden al snel 19 bomen (eiken dus) aan de Doctor H.G. Scholtenstraat en de Waal die gemarkeerd zijn met het rood-witte waarschuwingslint.

De afgelopen 2 maanden zijn er bij gemeente Zaanstad meerdere meldingen gemaakt van de eikenprocessierups. Ze zijn gesignaleerd in de omgeving van onder andere het Eemmeer en Kuikenpad in ’t Kalf, de Koningin Julianaweg en Vincent van Goghweg in Zaandam en de Zaanweg in Wormerveer.

Maar wat is de eikenprocessierups? En waarom moeten we daar voor oppassen? De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van de eik. Groepen rupsen komen samen en vormen grote nesten op de stammen. Deze nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen.

Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 haartjes, die met het blote oog niet te zien zijn. Contact met de brandhaartjes kan klachten veroorzaken als bultjes, roodheid, jeuk en ontsteking. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. Maar ook dan kunnen achtergebleven brandhaartjes voor ongemak zorgen.

In juni 2021 schreef onze toenmalige Orkaan-huisbioloog Sam het verhaal van de eikenprocessierups.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: tip van Marion, Zaanstad meldingenkaart, Foto’s: Michel Schermer