Wethouder Rita Noordzij twitterde het de wereld in: een foto van haar ‘lijfblad’ Nederlands Dagblad op de iPad met het artikel waarin staat dat Zaanstad een van de zes gemeentes is voor een proef “om religieus erfgoed op de kaart te zetten.”
Afgezien van het feit dat wij telkens overal uitslag en jeuk krijgen als we ‘op de kaart zetten‘ lezen, moeten we het met Rita eens zijn: “Mooi voor onze stad!”
Het ministerie van OCW trekt € 150.000 uit voor experts die gemeentes kunnen helpen met een ‘lokale kerkenvisie’ waarbij de toekomst en de herbestemming van monumentale kerken en synagoges uitgewerkt zou moeten worden.
Aan kerkwerk geen gebrek in Zaanstad. Diverse kerken zijn al omgezet in wooneenheden (Wormerveer, Zaandam, Westzaan, Zaandijk), in de Zaanse Vermaningen en in tal van kerken worden concerten gegeven, over de verkoop van de Bullekerk en Noorderkerk wordt onderhandeld, de kerk aan de M. L. Kingweg staat te koop en wordt genoemd als mogelijke popzaal, de monumentale Oud-Katholieke kerk aan het Papenpad is ook te koop, de toekomst van oude Vermaning achter de Westzijde is onzeker…
En dan hebben we nog de synagoge aan de Gedempte Gracht. Een hoofdpijndossier. Het coalitieakkoord 2018-2020:
“Wij willen Synagoge op de Gedempte gracht in oude luister te herstellen en zoeken in samenwerking met private partijen, een nieuwe bestemming”
Achter de kop boven dit artikel zetten we niet voor niks een vraagteken. De tekst van het akkoord 2014 – 2018 was namelijk vrijwel identiek.
“Het streven blijft om samen met betrokken partners de synagoge als cultureel erfgoed in ere te herstellen.”
De zorg over de synagoge gaat veel verder terug. Burgemeester Vreeman hoopte al bij zijn afscheid in 2005 op eerherstel. Het enige wapenfeit tot dusver was het terugplaatsen van de oude gevelplaat in 2017. KPN zit nu in het pand dat eigendom is van uitvaartbedrijf Dela en eerder een lampenwinkel, een restaurant, de kunstuitleen en een sportzaak huisvestte.
De synagoge is in 1865 ingewijd. In de oorlog namen de Duitsers het gebouw in bezit. Tot 1974 was de synagoge in gebruik.
Zes gemeenten waaronder @GemZaanstad zijn uitgekozen door het ministerie van OCW om religieus erfgoed op de kaart te zetten. Mooi voor onze stad! pic.twitter.com/xLIYOJBOq7
— Rita Noordzij (@RitaNoordzij) 30 augustus 2018
Foto boven: gemeentearchief Zaanstad (1961)
Zaandam doe toch eens iets van wezenlijk historisch belang met de synagoge op de Gedempte gracht! We leven 76 jaar nadat de Zaanse joden in januari 1942 werden verjaagd uit Zaandam hun dood tegemoet!
Jeanne Douwes
"Mooi voor onze stad" schrijft Rita Noordzij, als ons religieus erfgoed op deskundige wijze, met behulp van Den Haag, wordt ontheiligt, onteigend en een nieuwe wereldse bestemming krijgt. Nou Rita, ik vrees dat u niet echt weet wat mooi en goed voor de stad is, en ook niet waar het woord 'wethouder' voor staat.
'Ontheiligd' met een d volgens de huidige spellingsregels.