Het boekje moet in ontelbare boekenkasten staan en zijn meegesleept op talloze wandeltochten. Het Zakdetermineerboek van alle in Nederland voorkomende vogels: ZIEN IS KENNEN.

Het boek verscheen voor het eerst in 1937, in de kenmerkende linnen band met de drukknoop-sluiting. Het was gemaakt door de Zaankanters Nol Binsbergen (1908-1945), Dirk Mooij en Rein Stuurman (1900-1984). Stuurman verzorgde de 360 illustraties in het boek.

De drie vogelliefhebbers doorkruisten de rijke natuurgebieden van de Zaanstreek, het Oost- en Westzijderveld, het Guisveld, de Reef, ’t Zwet en de Merken. Hun kennis leidde tot de klassieker onder de vogelgidsen: ZIEN IS KENNEN.

Verkoop-tentoonstelling
In Gallerie Staphorsius in Westzaan (J.J. Allanstraat 287b) is tot 21 februari een tentoonstelling van het werk van Rein Stuurman te zien – dinsdag t/m zaterdag open. Stuurman illustreerde behalve ZIEN IS KENNEN honderden andere boeken.

Bij deze verkoop-tentoonstelling zullen de opbrengsten gebruikt worden om een boek over het werk van Stuurman te maken. De te verkopen werken komen uit de collectie van Martien Roos die het boek wil gaan maken.

Martien Roos beheert een deel van de nalatenschap van Stuurman en publiceerde in 2005 samen met Conny Scholtes en Syb de Witte “Rein Stuurman, de vogelschilder van Zien is kennen.”

Het kan raar lopen
Onderstaand plaatje (met vogels, en ergens in de Zaanstreek gesitueerd) komt uit onze eigen digitale collectie, een vondst van het gemeentearchief Zaanstad. Een echt Zaans plaatje.

Het komt uit “Het kan raar lopen” (“Onschuldig Schoolromannetje uit Rustige Dagen”) uit 1948 van Willem van Doorn dat door Stuurman van illustraties is voorzien. Van Doorn was leraar Engels aan het Zaanlands Lyceum (de Gemeentelijke HBS) in Zaandam. Het boek speelt zich af in de Zaanstreek.

het kan raar lopen