Veertien inwoners van Zaanstad kregen vandaag tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. Onder hen was dit jaar ook een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De overige dertien decorandi werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De Koninklijke Onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Geke Faber.
Floor Jonkers (59) uit Krommenie werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met name voor zijn jarenlange inzet voor de tennissport. Jonkers is tot op de dag van vandaag actief voor de Hoornse tennisclub HLTV Juliana, maar was en is ook bestuurder voor tennisbond KNLTB, zowel op districtsniveau als landelijk. Zo was hij bondsbestuurslid wedstrijdtennis en is hij op dit moment voorzitter van de KNLTB District Noord-Holland Noord.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden:
- Co de Jong (76) uit Krommenie, onder meer voor zijn jarenlange inzet voor Sporting Krommenie als jeugdleider en lid van de onderhoudsploeg. Ook heeft hij jarenlang maaltijden bezorgd voor Tafeltje Dekje en patiënten vervoerd naar het ZMC.
- Chris de Leeuw (90) uit Zaandam heeft zich haar hele leven ingezet voor de vrede bij organisaties als Vrouwen voor Vrede en de Graalbeweging. Als lid van Reiki Wereld Wijd gaat ze twee keer per jaar naar Bosnië om reikibehandelingen te geven aan getraumatiseerde oorlogsslachtoffers.
- Luut Visser (79) uit Zaandam was jarenlang penningmeester voor Zorgcentrum Nieuw Groenland en daarnaast onder meer lid van de Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de kledinginzameling voor en door Dorcas.
- Hans Winter (70) uit Assendelft was jarenlang coördinator van de landelijke collecteweek voor de Nederlandse Brandwondenstichting en collecteerde ook voor ander goede doelen. Daarnaast is hij onder meer bestuurslid van Wijkoverleg Assendelft.
- Ans Koridon-Tielen (70) uit Koog aan de Zaan dankt haar onderscheiding aan haar onvermoeibare inzet voor buurtcentrum De Vuister waar ze onder meer de wekelijkse speel-o-theek ‘Leentje Buur’ organiseerde en de jaarlijkse Wintermarkt.
- Jan Huijboom (70) uit Koog aan de Zaan was tientallen jaren penningmeester en voorzitter van de (de voorlopers van) Scouting Koog-Zaandijk. Hij begeleidde de bouw van een nieuw clubgebouw en zorgt nog steeds voor het onderhoud en schoonhouden van dit pand.
- Ivan Nikolov (63) uit Zaandam is al ruim 35 jaar de drijvende kracht achter Choku Gym in Poelenburg. Hij is meer dan een karatetrainer, hij zorgt dat jongeren in een wijk waar de kansen niet voor het oprapen liggen, gemotiveerd worden om vooruit te komen in hun leven. Hij brengt ze discipline en doorzettingsvermogen bij en helpt ze ook met het oplossen van praktische problemen.
- Elisabeth Van den Berg-Dobbelaer (70) uit Assendelft was jarenlang actief voor CDA Zaanstad, als bestuurslid en raadslid. Daarnaast is ze voorzitter van het Katholiek Vrouwengilde en ondersteunt en adviseert ze ouderen.
- Roelof Ofman (70) uit Krommenie zet zich al jaren in voor het Historisch Genootschap Krommenie waar hij onder meer historische documenten en beeldmateriaal digitaliseert. Als decorbouwer en penningmeester was hij een belangrijke steunpilaar voor Toneelgroep Morgana.
- Leo Adema (64) uit Krommenie was begin jaren negentig een van de oprichters van de succesvolle stichting ter behoud van het buitenzwembad De Crommenije. Daarnaast zet hij zich onder meer in voor de Samenloop voor Hoop en is hij onafhankelijk voorzitter van het Provily Sportpark.
- Ria Ransijn-Sprangers (67) uit Assendelft is al sinds jaar en dag actief voor Stichting Ontwikkelingshulp Assendelft (Stonas). Haar woning is het ‘clubhuis’ en ze is de drijvende kracht achter de tweejaarlijkse veiling waarmee Stonas geld inzamelt.
- Co van Luit (63) uit Zaandam zette zich naast zijn werk als politieman in voor de belangen van politiemedewerkers. Hij was bestuurslid van de Nederlandse Politiebond en lid van de Ondernemingsraad. Ook richtte hij bowlingclub De Straikers op, voor jongeren met het downsyndroom.
- Ook oud-politieman Kees Konijn uit Koog aan de Zaan wordt onderscheiden voor zijn activiteiten voor de Nederlandse Politiebond. Ook was hij betrokken bij het Sociaal Fonds van het korps Zaanstreek-Waterland en gaf hij bokslessen aan collega’s. Konijn kon dinsdag niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de lintjes, maar is wel tegelijkertijd op de hoogte gebracht van de onderscheiding. Hij krijgt de versierselen op een later tijdstip uitgereikt.
René de Vos , inwoner van de Gemeente Zaanstad, is op vrijdag 21 februari jl tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd voor zijn jarenlange inspanningen voor de dwarsfluitmuziek, zowel nationaal als internationaal, als organisator van het internationale fluitconcours in Ittervoort en zijn grote inspanningen Iraanse asielzoekers te helpen bij hun inburgering. Op vrijdag 21 februari jl was de prijsuitreiking van het internationale fluitconcours in Ittervoort en bij die gelegenheid heeft de loco-burgemeester van Leudal (waar Ittervoort onder valt)Mr. A. Walraven, namens de burgemeester van de gemeente Zaanstad de orde uitgereikt. U kunt meer informatie hierover ontvangen bij de betreffende ambtenaar van de Gemeente Zaanstad, Mevrouw J. Fraenck.
Dat er een grote sociale inzet is van veel mensen in de Zaanstreek heb ik gemerkt door de inzet van velen voor de vluchtelingen. Mijn felicitaties aan allen die hierboven genoemd zijn en vaak ook op de foto stonden. Alleen jammer dat Kees van der Pol geen lintje kreeg. Wat een inzet heeft die man! Is men hem misschien vergeten voor te dragen?
Helemaal gelijk Jan, we hebben het rechtgezet.
De Orkaan publiceert over lintjes in Zaanstad, maar niet over die in Wormerland of Oostzaan.
Zijn die gemeenten geen Zaanstreek?