Een zichtbaar gepassioneerde wethouder Harrie van der Laan (POV) pleitte in het Zaanstad Beraad voor het Huis van de Wijk Poelenburg/Peldersveld. Met alle subsidies van buiten de gemeente meegerekend kost het pand van 10 miljoen de gemeente maar 2,4 miljoen euro, beargumenteert de wethouder: “Volgens mij is dat een topdeal”.
Op de plaats van de te slopen Spaghettiflat komt het nieuwbouwcomplex Jaspersstraat, een project met woningen én ruimte voor het Huis van de Wijk. Dit project, dat samen met de woningcorporatie Rochdale ontwikkeld wordt, is onderdeel van het Pact Zaandam Oost (voorheen Pact Poelenburg/Peldersveld).
Donderdagavond werd de gemeenteraad van Zaanstad bijgepraat in het Zaanstad Beraad over de plannen. In dit nieuwe ‘huis’ komen niet alleen het buurthuis maar ook een volwaardige bibliotheek van 630 m². Daarnaast is er ook ruimte voorzien voor het sociaal wijkteam, het jeugdteam en Centrum Jong.
Bezorgde raadsleden
Vanuit verschillende kanten van de raad klonken er – naast de algemene positiviteit over het voorstel – ook wat zorgen door. Er klonk de wens om méér maatschappelijke organisaties in het buurthuis kwijt te kunnen én er waren zorgen over de in het voorstel benoemde financiële risico’s.
Op de wensen voor andere organisaties in het pand zegt de wethouder te gaan bemiddelen tussen geïnteresseerde (zorg) partijen en Rochdale maar dan enkel in de zogenaamde ‘commerciële plint’ en niet in het deel dat de gemeente wil exploiteren.
Over de financiële kant van zaken lijkt de wethouder zich weinig zorgen te maken. Omdat het gebied valt onder het landelijk plan, zegt de wethouder, zijn er veel subsidiemogelijkheden. “We proberen daar zoveel mogelijk geld uit te halen als mogelijk is [zodat] we voor heel weinig geld een verschrikkelijk mooi nieuw buurthuis kunnen bouwen”. Om de bibliotheek te overtuigen de stap te wagen wil de wethouder een investering doen in het inventaris van de bibliotheek.
De wens van de wethouder blijft dat de aanbesteding zo snel mogelijk begint. Rochdale liet weten blij te zijn met de plannen en de ‘komende maanden’ zullen komen met de aanbesteding.
De raad moet nog wel een besluit nemen over het voorstel.
Door Jan Groot. Foto: wethouder Harrie van der Laan tijdens het Zaanstad Beraad.
Jammer dat er weer naar het onderwijs wordt gewezen. Kleinere klassen?
Er zijn al geen leerkrachten om aan normale klassen les te geven.
Spreiding van leerlingen zou beter zijn.
Dat is een heet hangijzer, maar als 80% of meer van de leerlingen van allochtone afkomst zijn gaat goed lesgeven niet lukken.
Zijn genoeg oplossingen te bedenken zoals een boekje met minimale woordenschat meegeven bij inschrijving.
Dat werkt meteen door naar ouders.
De taalkennis van leerlingen is op sommige scholen om te huilen.
Duidelijk te merken op het middelbaar onderwijs.
Dat werkt
M.i. is een wethouder van onderwijs verantwoordelijk.
Dat schoolbesturen kennelijk niet in staat zijn dat onderwijs daar te verbeteren, ontslaat een wethouder niet van zijn verantwoordelijkheid.
Hij kan het ook landelijk aankaarten in het belang van de kinderen daar.
Mooi idee natuurlijk, maar realiseert de wethouder zich ook dat Poelenburg misschien meer is gebaat bij veel beter onderwijs?
BV halvering van de klassen en meer vooral betere leerkrachten die weten om te gaan met wangedrag/ vechtpartijen?
Met zo' n pot geld zou je beter moeten nadenken over de besteding ervan.
Scholen daar hebben allemaal een eigen bibliotheek. Kinderen krijgen een tas en een boekje mee naar huis.
Het geld besteden aan vooral de Nederlandse taal en ook voor taalcursussen voor ouders zou m.i.een nuttiger besteding zijn.
Misschien kan de wethouder eens systematisch scholen bezoeken, bv samen met de inspectie van het onderwijs en constateren hoe het aan de basis is geregeld.
" Begin bij het begin"
Ik ben benieuwd wat de invulling wordt qua boeken? Ook leesbaar voor het laatste restje Nederlanders wat er nog woont, of alleen anders talig. Net als de supermarkten die er zijn, waar geen leesbaar product te vinden is.