Het gaat elke dag beter. Dat meldt EBS aan De Orkaan. EBS kampt al enige tijd met problemen zoals rituitval en technische mankementen. Het vervoersbedrijf geeft aan dat de situatie geleidelijk verbetert, maar wij zien op de MeerPlus-app dat de uitval nog steeds ernstig is, zoals we in een eerder artikel schreven. Het blijft klachten regenen over rituitvallen, storingen bij de elektrische bussen en onbetrouwbare gegevens.
Als wij in de app van EBS, MeerPlus, kijken, zien wij donderdagochtend 23 januari een beeld dat karakteristiek vol is van uitval. Als wij dit om vier uur ’s middags terug willen kijken, lijkt het alsof alle busritten op tijd hebben gereden. We vroegen ons af waarom de uitval niet via de app inzichtelijk wordt gemaakt. Onder de afbeelding schrijven we door.
EBS wijst erop dat de app wordt bijgehouden door 9292, aan wie EBS hun gegevens doorstuurt. EBS benadrukt dat de app niet bedoeld is om data uit het verleden te tonen. 9292 is volgens EBS ook verantwoordelijk voor het bijhouden van up-to-date informatie over vertragingen en busuitval.
Bijhouden uitval
EBS laat weten per bus specifiek bij te houden waar uitval plaatsvindt. Dit wordt gecommuniceerd met de vervoerregio*. De gegevens worden volgens EBS gepubliceerd in het kwartaalverslag van de vervoerregio aan de regioraad. De vervoerregio heeft ons laten weten dat er inderdaad gegevens van EBS binnen komen over uitval. Alleen is niet met zekerheid te zeggen dat de exacte bustijden erbij staan.
We hebben het vorige kwartaalverslag erbij gepakt. Hierin staan alleen de letterlijke uitvalpercentages zoals EBS die met de vervoerregio heeft gedeeld. Specifieke buslijnen en de uitval die daar optreedt staan hier niet in. Ergens in de communicatie tussen EBS en de regioraad is die informatie dus verloren gegaan.
‘Steeds beter’
Volgens EBS gaat het steeds beter met het voorkomen van busuitval. We vroegen de vervoerder of het echt beter gaat, gezien recente klachten en toenemende frustratie door geannuleerde ritten. De woordvoerder van EBS zegt hierop dat je over een langere tijd moet kijken, en dat het dan steeds beter wordt. De keren dat wij de app controleerden zagen we nog altijd veel verstoringen, en de reacties op vorige berichten over het onderwerp staan vol met klachten.
Een belangrijke lijn voor veel mensen is lijn 395 richting het Zaans Medisch Centrum. Wij vroegen EBS of zij bepaalde prioriteiten stellen als het gaat om het voorkomen van rituitval. Het bedrijf zegt dat als er weer een situatie ontstaat waarbij veel lijnen moeten uitvallen, zij bijvoorbeeld lijnen als die naar het ZMC prioriteit kunnen geven. Zo’n situatie is nu nog niet aan de orde.
Ruitenwissers en schade
Er zijn enkele materiële problemen waar de EBS-bussen mee kampen. Verder blijven de sores met de laders van de bussen aanhouden. Het laadproces wordt ’s nachts op willekeurige momenten onderbroken waardoor een aantal bussen ’s ochtends niet zijn opgeladen. Siemens werkt aan een oplossing voor de defecte laders, maar kan nog niet zeggen wanneer de problemen opgelost zijn. Dit probleem kan EBS deels het hoofd bieden door ervoor te zorgen dat ze ’s nachts extra mensen inzetten.
Qua materiaal ervaart EBS kinderziektes in met nieuwe elektrische EBS bussen. Een voorbeeld hiervan is een probleem met ruitenwissers. Deze bewogen door een storing niet synchroon, waardoor de elektrische bussen tijdens regenachtig weer de weg niet op konden.
Het oplossen van beschadigingen duurt langer door moeilijk vervangbare carbononderdelen in de nieuwe bussen, en er is ook méér schade. De woordvoerder van EBS durft niet te zeggen waar de toegenomen schade vandaan komt. Dit kan komen door onwennigheid met de nieuwe bussen of door recent aangenomen chauffeurs. Maar wat precies de oorzaak is, blijft nog gissen. Medewerkers van EBS kijken hoe de schade kan worden verminderd. Inhoudelijk kunnen ze daar nog niets meer over zeggen.
Inaccurate bordtijden
Er zijn ook klachten over borden bij de haltes. Die zouden inaccurate tijden aangeven. EBS zegt hierover het volgende:
‘Die haltes zijn niet van ons, die zijn van de wegbeheerder. De panelen die bij de halte staan worden aangestuurd vanuit het systeem van de overheden.’
EBS zegt verantwoordelijk te zijn voor het correct aanleveren van data aan de overheden. Panelen of fysieke (digitale) informatieborden die uitstaan of inaccurate informatie aangeven, vallen niet onder de verantwoordelijkheid van EBS maar onder die van de wegbeheerder.
* De Vervoerregio heeft eerder aan de Orkaan later weten niet op de hoogte te worden gehouden van de uitval per bus, alleen het totale uitvalpercentage worden door EBS doorgegeven: ‘EBS rapporteert aan de Vervoerregio wel het uitvalpercentage maar niet om welke ritten dat gaat.’
Door: Marijn Kerkhoven, aan de hand van informatie gegeven door EBS en eerder nieuws van De Orkaan.
Heb gisteren weer een half uur op de nachtbus gewacht (lijn 94). Kwam niet. Toen een half uur op de volgende bus gewacht. Kwam ook niet. Op de borden staat aangegeven van wel. Maar niemand heeft enige informatie of de bus wel of niet komt.
Volgens een chauffeur van een andere bus hadden ze te weinig chauffeurs. Die chauffeur wist ook al niks te vertellen of de volgende bus wel of niet zou komen.
Wat een waardeloos bedrijf, volgende keer neem ik direct een taxi en ik hoop dat ze snel weg zijn uit de Zaanstreek.
Het gaat helemaal niet beter! Sterker nog; het lijkt alleen maar slechter te gaan! Door technische problemen, die EBS zelf aangeeft, vallen er nog steeds veel bussen uit en komen er bussen met fikse vertragingen op de haltes aan. Iedere dag dat je met EBS wil reizen is het een onzekere factor of je bus rijdt!
EBS is nu flink aan het investeren in bussen, oplaadtoestanden, personeel e.d., mag ik begrijpen.
Maar wat ik me afvraag is het volgende: gesteld dat EBS de volgende inschrijving niet opnieuw gegund krijgt, wat gebeurd er dan met al dat materieel en met het personeel?
Als EBS groot genoeg is, dan is er een gerede kans dat zij het materieel elders kunnen inzetten. Maar dat kan alleen als je een grotere onderneming bent. Een kleinere onderneming heeft dan echt een probleem. Onder de marktwaarde verkopen aan de nieuwe licentiehouder?
En het personeel? Moet dat weer op zoek naar een andere baan? Mogelijk een nieuw contract onderhandelen met de nieuwe licentiehouder?
Ik weet echt niet hoe dat werkt, maar het lijkt me niet goed. Niet voor een onderneming, niet voor het personeel, noch voor de cliënten.
Al die aanbestedingen lijken geld op te leveren, maar er zijn nogal eens behoorlijke verborgen kosten mee gemoeid. Het is een circus.
Het gaat zoveel beter met EBS dat ik op 15 januari ruim een uur heb moeten wachten op de 391. Elk kwartier stond er dat de bus elk moment zou komen, dat werd vertraging en uiteindelijk zelfs volledig van het scherm verdwenen. Heb dit uiteraard gemeld bij EBS. Volgens hun systeem reed de bus dus kunnen ze niets voor mij betekenen.
Het heeft er wel voor gezorgd dat ik een half uur op een sollicitatiegesprek kwam.
"Busproducent Siemens" dus. Daar ben ik onmiddellijk gestopt met lezen. Journalisten zijn ook maar mensen, maar als je dit niet doorhebt en zonder blikken of blozen plaatst, dan ben je als nieuwsmedium niet echt geloofwaardig meer... net als de VRA en EBS bij elkaar overigens.
U heeft gelijk, Siemens is de producent van de laadstations, onze fout. Maar helaas rijden de bussen nog steeds niet op tijd.
Nee, dat zeg ik ook niet. Ik blijf ook kritisch naar EBS en vooral naar de VRA. Maar als je dan als nieuwsmedium (niet voor de eerste keer) onzin verkoopt in een artikel, hoef je in je reactie niet gelijk meteen weer met een `maar` naar een ander te gaan wijzen. Doe je ding en het zou fijn zijn als je dat alsjeblieft wat beter zou gaan doen.
Beste lezertjes, geen paniek. Als het helemaal goed gaat bij EBS komt er een nieuwe aanbesteding. Hebben we weer wat om over te schrijven.
Dat is even mooi zeg, de bal afschuiven naar 9292 en de wegbeheerder. De gegevens voor de apps worden helemaal niet door 9292 ingegeven, dat moet EBS zelf ingeven door middel van hun GPS locatie melder, en naar mijn idee wordt hier fraude mee gepleegd. Ik kan namelijk een klein deel van de ruwe informatie van dit systeem ontvangen en zie toch vaak gps locatiemelders rijden waar geen bus aan vast zit. Dan rijdt de bus niet maar in de app's wel, en kan EBS zeggen dat die bus wel gereden heeft. Dit ruikt niet lekker.
Oh jee, een echte kenner lees ik al......whoehahahahahahaha. Sorry, meer nuttigs heb ik niet te melden op zo'n domme reactie.
Is het al 1 april?
Bij EBS is het permanent 1 april.
Het gaat dus helemaal niet beter. Ik zie eerder dat het allemaal erg slecht gaat. Zowel EBS, als de gemeente als de vervoerregio laten de bal behoorlijk vallen. Er is toch een wethouder verantwoordelijk voor 'slimme mobiliteit'? Moet die niet wat gaan doen? En de raadsleden?
en de wethouder is nog verder onder zijn bureau gekropen