De hitte is hot & happening. Honden plakken met de voetzolen aan het asfalt, spuitbeton laat los, wij verlangen wanhopig naar naar ijskoud stromende bergbeekjes, en… huizen met houten funderingspalen dreigen te verzakken.
NHD meldt dat er al drie bewoners van ZNSTD melding hebben gemaakt van droogstaande funderingen waardoor de huizen beginnen te zakken en scheuren.
‘Reces’ mag dan een prima hitteplan zijn voor de gemeenteraad, Democratisch Zaanstad luidt de noodklok en wil graag dat de raad schriftelijk geïnformeerd wordt op zijn m/v vakantieadresjes over het gevaar.
Wij ontvingen de onderstaande mail (gekopieerd en geplakt omdat tikken ons zwaar valt in deze hitte):
Vorige week meldde ingenieur en waterexpert Alex Hekman in EenVandaag dat de aanhoudende droogte onder meer in Zaanstad nog voor grotere funderingsproblemen zorgen kan zorgen dan er al waren.
In het artikel wordt bij monde van een gemeentelijk woordvoerder gezegd:
,,Daar zitten we nu tegenaan en op enkele plekken in Zaanstad is het al het geval” en: ,Wat we eventueel kunnen doen is het plaatsen van meetboutjes om te monitoren wat er verzakt en of de woning veilig blijft.”Democratisch Zaanstad heeft de volgende vragen aan uw college:
1. Heeft u sinds de uitzending van EenVandaag maatregelen genomen ten aanzien van mogelijk nog grotere problemen met funderingen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
2. Op welke plaatsen in Zaanstad zijn tot nu toe meldingen binnengekomen?
3. Verwacht uw college nog meer meldingen binnen korte tijd? Zo ja, in welke gebieden in Zaanstad?
4. Heeft uw college inmiddels opdracht gegeven tot het plaatsen van meetbouten? Zo nee, waarom niet?
5. Welke scenario’s heeft uw college in overweging ten aanzien van deze problematiek?Vanwege het reces en de actualiteit verzoeken wij uw college vriendelijk de gemeenteraad schriftelijk te informeren ondanks dat met dit schrijven geen officieel raadsinstrument wordt ingezet, anders dan het algemene recht op informatie dat de gemeenteraad heeft.
Hier de docu van EenVandaag:
Goed initiatief van DZ. In feite gebeurt hier hetzelfde als in Groningen, buiten de schuld van de bewoners / eigenaren verzakt de boel; een zelfde oplossing, herstel met financiële hulp van de overheid zou dan ook mogelijk moeten zijn.