De kopers van de tien ‘Nul-op-de-meter’-woningen van het ‘Voor de Wind’-project gaan hun woningen betrekken ondanks dat de huizen niet aan het Bouwbesluit voldoen.
Zaanstad vindt dat ontwikkelaar E-Woning een wanprestatie heeft geleverd omdat de beloofde super-turbine niet geleverd is (en waarschijnlijk nooit geleverd gaat worden). Ze gaat daarom een dwangsom aan de ontwikkelaar opleggen en vooralsnog niet handhavend optreden tegen de bewoners.
In april waren de woningen klaar, afgezien van de innovatieve windturbines die de woningen energieneutraal zouden moeten maken. Op dat moment eiste ontwikkelaar E-Woning ook de laatste betalingen op van de kopers, wetende dat de windturbines op dat moment niet geleverd konden worden.
Superturbine
Bouwer Knol uit Hasselt, ontwikkelaar E-Woning uit Hasselt en turbinebouwer 2DutchWindmills (ook uit Hasselt) waren aanvankelijk zakelijk met elkaar verbonden maar hebben inmiddels de banden met elkaar verbroken. Zij beloofden op hun website fantastische prestaties van hun superturbine en schermden met prototypes en snelle productie.
In werkelijkheid begon het project steeds meer op windhandel te lijken zoals De Orkaan al eerder schreef. Technisch leek de turbine met deze specificaties onmogelijk volgens kenners. De kopers hadden een kat in de zak gekocht. Enkele dagen na ons artikel werd de website met de wonderlijke wind-beloftes uit de lucht gehaald.
Handhaven
De kopers konden niet in hun huis omdat het niet aan de voorwaarden (nul-op-de-meter) voldeed. De gemeente dreigde aanvankelijk ‘handhavend’ te gaan optreden en stelde dat het een probleem tussen kopers en verkoper was. Overigens geloofde Zaanstad zelf ook niet meer in de turbines; “geen reële optie” aldus de gemeente.
Zaanstad heeft inmiddels overlegd met de toekomstige bewoners die ernstig gedupeerd zijn en wil nu vooral gaan handhaven richting Knol en E-Woning. Die verzetten zich tegen de hoogte van de dwangsom. Kennelijk geloven zij ook niet meer in levering van de turbines en willen ze de schade beperkt houden.
Gedogen
De bewoners gaan nu hun woningen betrekken en per 1 januari 2018 gereed maken voor een minder strenge energie-eis (EPC = 0,4 i.p.v. EPC = 0,0) als E-Woning de turbines op dat moment niet geleverd heeft.
Volgens de gemeente houdt dit nog steeds een risico voor bewoners in. Ze kan niet beloven niet-handhavend op te treden maar is bereid de situatie te gedogen. Ze richt haar pijlen eerst op E-Woning die de dwangsom “disproportioneel” vindt.
Dwangsom
In augustus wordt de dwangsom voor het eerst opgeëist. Dat kan daarna nogmaals gebeuren als de windmolen niet geleverd wordt.
De woningen zijn verkocht door HVMS en Kuijs Reinder Kakes. Lassooy Design uit Wormerveer was verantwoordelijk voor website (inmiddels uit de lucht) en communicatie. Lassooy heeft juridische stappen tegen De Orkaan aangekondigd omdat ze niet in verband met dit project genoemd willen worden.
Vandaag zijn er precies 16 weken verstreken na het opleggen van de dwangsom en is er geen enkel initiatief gekomen vanuit de bouwer nog project ontwikkelaar om het probleem structureel op te lossen voor de kopers. Zij staan letterlijk in de kou, ik hoop dat de gemeente Zaansatd en de wethouder zijn woord houden en deze malafiede praktijken keihard aanpakt.
Ik vraag mij af of de gemeente handhaving naar de bewoners juridisch vol kan houden. Immers de bewoners zijn in deze zaak gedupeerden. Ik moet de eerste rechter nog tegenkomen die in een dergelijke zaak een gemeente jegens gedupeerden in het gelijk stelt. De gemeente kan inderdaad (en als ze slim zijn doen ze dat samen/in overleg met de bewoners) beter zijn pijlen richten op de falende projectontwikkelaar. Ik denk dat ze bij de rechter dan een goede kans maken om in het gelijk gesteld te worden.
Begrijp ik goed dat de gemeente Zaanstad de opdrachtgever is geweest naar Knol en E- woning? Als dat zo is dan kan de gemeente namelijk helemaal niet handhavend optreden naar bewoners (in dit geval de kopende partijen). De koper (bewoners) lopen nu echter schade op en kunnen in dit geval de schade verhalen bij de gemeente. De gemeente is in dit geval nalatig geweest om het project alvast maar te starten en in de verkoop te laten komen. De gemeente heeft opdracht gegeven aan een project dat niet ten gronde is uitgezocht. Dus de gemeente kan niet andersom gaan werken zoals gesteld wordt "vooralsnog niet handhavend optreden tegen de bewoners".
In dit geval moeten de kopers (bewoners) naar de rechter stappen om zich schadeloos te laten stellen. De gemeente mag het verder uitzoeken met zijn opdrachtnemers, daar moeten de kopers (bewoners) niet de dupe van worden en/ of zijn.
Woningen die aan de kopers (toekomstige bewoners) ter schikking wordt gesteld om te kopen moeten voldoen aan het bouwbesluit voordat deze overhandigt worden in zoals nu malafide koopcontracten.
Het is triest te noemen dat er behoorlijk wat misstand is bij de gemeente, het rommelt aan alle kanten.
Jammer voor uw uitgebreide redenering. Maar de gemeente was geen opdrachtgever. Dat waren de bewoners zelf.
De bewoners waren dat zeker niet! Het is nieuwbouw dus de kopers handelen nadat een vergunning is vrijgegeven door de gemeente en de projectontwikkelaar
De gemeente(overheid) bepaalt de voorwaarden
De project ontwikkelaars(inclusief architecten) vullen de voorwaarden(eisen/voorschriften) in
De bewoners handelden met de project ontwikkelaars en besloten wel of niet te kopen
Het lijkt mij hier duidelijk dat de project ontwikkelaars een broodje lucht hebben verkocht(of moet ik zeggen een broodje wind)
Wat ik hier nog aan toe zou willen voegen is dat ik het nogal flauw vind van de gemeente(overheid) dat ze gaan lopen dreigen met het zogenaamde handhaven(lees financiele prikkels), alsof de bewoners er wat aan kunnen doen dat het een zootje is....
En ze op deze manier op kosten te jagen, zij kunnen er namelijk ook niks aan doen