De eerste duurzame Plastic Huisjes voor Zaanstad staan ‘in de steigers’ in een grote loods in Krommenie. Daar is sinds kort Clean2Anywhere gevestigd, die het concept bedacht. Alle onderdelen zijn gemaakt van afvalplastic, gebruikt textiel en hout. ‘Nieuw hout om te kunnen voldoen aan de eisen die het Bouwbesluit stelt voor woningen,’ zegt Rein ter Velde, de voorman die de dagelijkse leiding heeft over de productie van de Plastic Huisjes. ‘We zoeken naar mogelijkheden om over te stappen naar gelamineerd hout van volledig gerecycled materiaal.’

Rein ter Velde doet een greep in een baal blauw isolatiemateriaal. ‘Gemaakt van gebruikte spijkerbroeken. In één woning is zo’n 4.500 kilo plasticafval verwerkt. ‘De snippers die vrij komen bij het zagen van het plastic materiaal, verzamelen we en worden gebruikt voor de productie van nieuwe panelen.’ Alle onderdelen kunnen weer worden hergebruikt, voor nieuwe huisjes of voor de duurzame boten die Clean2Anywhere in Hoorn bouwt.

Clean2Anywhere bouwt nu twintig Plastic Huisjes die Parteon heeft besteld. Waar die komen te staan, is nog steeds onderwerp van overleg tussen de gemeente en de woningcorporatie.

Rein vertelt dat een Plastic Huisje in drie tot vier weken gemaakt wordt. Dan heb je een woning die bestaat uit een woonkamer met keukenblok, een slaapkamer, een badkamer, technische ruimte en een plekje voor een wasmachine. Op de plaats van bestemming moet het huisje alleen worden aangesloten op de waterleiding, het riool en het elektriciteitsnet. In een zoutaccu wordt de door zonnepanelen opgewekte energie opgeslagen.

Paspoort

Elk Plastic Huisje krijgt een paspoort, waarin is vastgelegd welke materialen zijn gebruikt.

Bij de bekendmaking van de samenwerking van gemeente, Parteon, Werkom en Clean2Anywhere, zei oprichter Edwin ter Velde dat hij geen aannemer of projectontwikkelaar is. ‘maar een maatschappelijke onderneming die met respect voor materiaal en de omgeving betaalbare leefruimte wil creëren voor mensen die dat nog niet hebben.’ Deels met mensen die op afstand van de arbeidsmarkt staan. Ervaring in de bouw of niet, Clean2Anywhere biedt hen een kansrijke werkomgeving. Vandaar de samenwerking met Werkom.

Door Jaap de Jong. Bronnen: interview Rein ter Velde, Clean2Anywhere, Clean2Anywhere, Parteon. Foto’s: Jaap de Jong.