Dit voorjaar moeten er drie kunstmatige ecologische eilanden in de Zaan worden gelegd. Bij appartementencomplex De Boeg komen twee kleinere eilanden, bij het Zaantheater is een groter exemplaar gepland.
De ‘drijvende tuinen’ krijgen diverse oever- en waterplanten waardoor er meer soorten planten en dieren in het water komen. Er moeten onder meer dotterbloemen, zwanenbloem en koninginnekruid op de eilanden komen, zodat het ook aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en kevers.
Bij de speeltuin en het bruggetje bij de Boeg komen eilanden van ongeveer 15 m2 (8 en 9 meter lang, 2,3 meter breed). De tuin bij het Zaantheater en appartementencomplex De Hoge Horn wordt groter: zo’n 45 m2 (14 bij 4,7 meter).
Vanaf april 2024 gaan Havenhout en aannemer Van der Werf de eilanden aanleggen. Dit duurt ongeveer zeven werkdagen. Zij plaatsen palen waaraan ze drijvende eilanden maken van kokosmatten. Die matten geven de waterplanten de eerste twee jaar de kans om te groeien.
Havenhout
De tuinen zijn een ontwerp van het Schotse bedrijf Biometrix. In Zaanstad worden ze aangelegd door het oer-Zaanse bedrijf Havenhout. Wij spraken met Willem Kan van Havenhout:
“Het zijn eigenlijk ecologische eilanden, een heel mooi systeem dat wij importeren uit Schotland. We zijn al 10 jaar partner van ze. We hebben hele hoop geleerd over het ecologische aspect, maar in principe is het zo dat wij vooral bezig zijn met de verankering en het situeren. Wij schakelen een expert in die meedenkt over de inrichting met waterplanten. Ze worden ingeplant met oeverplanten zoals riet en alles wat normaal aan de oever in het water staat, de wortels komen er onderuit.
Wij hebben er verschillende in Amsterdam geplaatst en ook één in Doetinchem. We hebben het ook geleverd aan een visvereniging die die de visstand wil verbeteren, want eronder gaan allemaal visjes zitten. In Amsterdam ging het om grote eilanden. In de Zaan zijn het maar kleintjes. Maar het is ook een pilot. Ze worden van een heel sterke kunststof gemaakt: high density polyethylene. Die koppelingen zitten dan ook meteen goed. Als je dat maakt van bamboe slaat het bij de eerste beste golf uit elkaar. Dat kan wel in een afgesloten vijvertje, maar niet in de Zaan.”
Die oeverplanten hebben grond nodig om zich te verankeren, maar op plekken waar het diep is of waar je bijvoorbeeld heel weinig bruikbare grond hebt kan dat niet groeien. Zo’n eiland vangt als het ware op, dus dan blijven ze wel zitten.”
Filmpje van eiland in Amsterdam (Biometrix):
Door Piet Bakker. Bronnen: Buitengewoon Zaanstad, Aanvraag omgevingsvergunningen, Willem Kan van Havenhout. Afbeeldingen uit brochure Biometrix, filmpje Biometrix.
heel mooi dat ze dat doen zal erg mooi worden vooral voor de vogels en planten
vorm van greenwashing naast de aanlegsteiger voor cruiseschepen, net als de hangende bomen voor het stadhuis,de sedumdakjes op de bushaltes en boomspiegels als adoptietuin etcetera.
Zaanstad verdient plantsoenen en parken, geen plastic innovaties uit Schotland.
Ik begrijp de opmerking van Regoort best wel. 'Ludiek' ideetje zo'n drijvend tuintje, leuk om een paar mensen een positief gevoel te geven maar om nu te spreken van een fantastisch initiatief....
Als kind heb ik in de jaren 60 veel 'avonturen' beleefd in het zaandijker veld en later rondgebanjerd in het veld rond het Zwet. Dan kom je erachter dat dat hele ecosysteem een drijvend iets is. Je loopt op een ondergrond van hooguit een meter dik en daaronder voel je het water klotsen. Voorzichtig lopen anders zak je er doorheen. Dat is dus 1 grote drijvende tuin van vierkante kilometers groot. We hebben dat dus al van nature in onze Zaanstreek. We hoeven geen 'fantastisch initiatief' te importeren uit Schotland. Gewoon onze eigen drijvende natuur koesteren. Toch... ?
Je kan meerdere mensen op andere plekken er een plezier mee doen, door er een buitenboordmotor (e.v.t. elektrisch) aan te hangen.
fantastisch dit verdient navolging !! mooi initiatief ! laat het niet ! bij dit ene project blijven !
Leuke hobby,
vooral experimenteel, plus promotie voor enkele bedrijven en misschien nuttig voor een paar watervogels om een nest te kunnen bouwen.
We gaan het volgen.
wat een mooi initiatief! Ben erg benieuwd naar de ontwikkeling
De Hoge Horntuin ca. 45 m²? 14x4,7 is volgens Bartjens nog steeds 65,8 m².