‘Ondermijning aan het licht, dankzij diverse controles’ was de kop van het persbericht dat wij afgelopen dinsdag ontvingen. In de mail werden successen van Zaanstad in samenspel met ‘politie, douane en inwoners’ in de strijd tegen misdaad opgesomd. Burgemeester Hamming wordt ge-quote:
“Samen hebben we meer slagkracht om ondermijning tegen te gaan en Zaanstad veiliger te maken.”
Het ging om pandsluitingen, boetes en waarschuwingen vanwege prostitutie, de handel in lachgascilinders, de handel in soft, – en harddrugs en de illegale handel in medicijnen.
Ook werd er een alinea gewijd aan de controle van de avondwinkel, vorige week donderdag op 11 juli, aan de Wilhelminastraat in Zaandam waar “900 pakjes sigaretten en 90 blikjes sterke drank” werden aangetroffen door de douane. Dat verbaasde ons zeer. Zozeer dat we besloten het persbericht niet voor zoete koek te slikken (iets wat collega-mediabedrijven wel deden).
400 of 18.000 sigaretten?
Op de dag van de controle waren er twee medewerkers van De Orkaan aanwezig. Zij stonden er met hun neus bovenop toen twee sloffen sigaretten (200 sigaretten per slof, dat maakt 400 stuks sigaretten) werden ingenomen.
Dat is een heel ander aantal dan 900 pakjes (20 sigaretten per pakje, dat maakt 18.000 stuks sigaretten). We belden met de woordvoerder van de burgemeester die ons doorverwees naar de woordvoerder van de douane. Die leek in eerste instantie niet erg bereid om in de zaak te duiken:
‘Weet niet wat de vragen zijn maar we hebben niets toe te voegen van wat er al in persbericht van Zaanstad staat.’
Na enig aandringen volgt:
‘Ik heb in de rapportage teruggelezen dat er 900 pakjes zijn aangetroffen. Hoe en op welke manier het naar buiten wordt gebracht heb ik verder geen info over. Kan bijvoorbeeld zijn dat er later nog het overige in beslag is genomen.’
‘Kan bijvoorbeeld zijn’ daar nemen we geen genoegen mee.
We zochten contact met eigenaar Mohamed van de avondwinkel en die reageerde verbaasd. Hij was niet van het persbericht op de hoogte. Daarbij benadrukt hij dat hij ‘slechts’ één inval heeft gehad, op de locatie van de avondwinkel en dat hij geen andere locatie heeft. Daarbij bevestigde hij het verhaal van onze redacteuren die ter plaatse waren: ‘Het ging om 400 sigaretten’.
Mohamed laat ons daarbij ook een kopie van het formulier zien dat hij ontving van de douane. Het formulier (waarvan wij een kopie hebben) ‘Bewijs van inname/overdracht goederen, vermeldt ‘400 stuks Marlboro Sigaretten’.
Excuses
Als wij vandaag weer contact zoeken met de douane, de gemeente en ook met de politie, blijkt na een aantal uur dat we gelijk hebben. Het gaat niet om 18.000 sigaretten maar om ‘760’ stuks. Ook anders dan op het formulier staat.
Wie schuldig is aan deze stevige fout in de communicatie is nog niet bekend. De douane zegt het goed aangeleverd te hebben (dit terwijl zij ons gisteren nog stellig vertelden dat in de rapportage ‘900 pakjes stond’) en de woordvoerder van de burgemeester wil het eerst goed uitzoeken voordat ze iemand ‘de zwarte piet’ toespeelt.
Wordt vervolgd dus.
Door: Merel Kan en Rick Nieborg, foto’s Michel Schermer
De arrogantie van woordvoerders van politie, justitie en andere opsporingsdiensten is de afgelopen 30 jaar met een factor 10 toegenomen. Er is geen mentaliteit meer van verantwoording afleggen aan het publiek via de media, maar centraal staat nu het vullen van hun eigen websites en social media met hun gepolijste PR-praatjes. Pers als intermediair naar het publiek denken ze niet meer nodig te hebben. Naarmate de herinnering vervaagt aan de 'dit nooit meer'-jaren van de overheidspropaganda uit de bezettingsjaren 40-45, worden de voorlichtingsfuncties nu vervuld door nieuwe generaties die tijdens hun studie hebben geleerd dat communicatietechnieken uit het bedrijfsleven bij de overheid de boventoon mogen voeren.
Accepteer het niet als je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Accepteer het niet als je telefonisch geen antwoorden krijgt maar alleen per e-mail je vragen mag stellen. Overheidsdienaars zijn vergeten dat ze het publiek dienen, en niet de zittende macht.
Ga door Orkaan met vragen blijven stellen en geen genoegen nemen met antwoorden die je het bos insturen!!
Wat heeft deze "inval" nu allemaal gekost? (mankracht, voor onderzoek, enz)
Nee, met Hamming aan het roer komen we er wel.
Het wordt tijd dat we gaan voor gekozen burgemeesters want met dit soort burgemeesters gaat het land naar de klote (sorry voor het woord klote) Deze man zit op de lijn eerst wat doen en dan zien we achteraf wel of het volgens de wet is en als dit niet het geval dan fluit een rechter ons wel terug. Weg met deze burgemeester, zo snel mogelijk! Ondermijning my ass (sorry voor het Engels) Ga eerst eens wat doen aan de aanpak van de glazenwassers wereld ipv van het sluiten van een ondernemer op de buiging bij het stadhuis omdat daar mensen zittend hun versnapering op eten ipv staand, want er is geen vergunning afgegeven voor zittend eten... Praat ik onzin? Nee. "Eten en drinken verkopen mocht wel, maar omdat je er ook kon zitten om wat te gebruiken had de exploitant een horecavergunning nodig." https://www.deorkaan.nl/cecen-bakery-dicht-door-ontbrekende-horeca-vergunning/
Helemaal mee eens Erik,
De ongekozen burgemeesters in ons land, van marginale partijen, zorgen ervoor dat de macht nog steeds bij het zelfde groepje ideologen blijft, het systeem houdt zichzelf zo in stand.
Ook in Zaanstad staan de belangen van de burgers op de laatste plaats maar worden supra nationale agenda's klakkeloos uitgevoerd zoals SDG en immigratie beleid. De door jou genoemde burgemeester heeft er geen problemen mee om ons 's avonds op te sluiten, zonder vergunning barakken neer te zetten, gemeenschapsgeld over de balk te smijten en stroom aansluitingen te regelen wat voor ondernemers niet haalbaar is, afspraken met het COA te maken en dan de betrokken doodleuk, nadat alle besluiten al genomen zijn, achteraf met een informatie avond te confronteren met voldongen feiten en dan durven ze dat ook nog te verkopen als "inspraak en democratie".
Het is sowieso een beetje raar dat de Bruna wel gewoon nog sigaretten mag verkopen en de avondwinkel niet.....
Wat een kinderachtige toevoeging: "Iets wat collega-mediabedrijven wel deden." Ken je nog die -wellicht ironisch bedoelde- quote van Orkaan-kopstuk Piet Bakker uit een blog uit 2014 op De Nieuwe Reporter: "Ik check bijna niks meer, dat kost veel te veel tijd, het kan me echt niks schelen."
Grappig dat we hier aangevallen worden omdat we niet zouden checken. Misschien het artikel toch goed lezen Erik. We checken als we het idee hebben dat er iets niet klopt. Als er een reden is. Het persbericht ging over een enorm aantal sigaretten (18.000 stuks) terwijl onze mensen ter plekke slechts één plastic tas zagen. En dat checken had succes: de 'feiten' lagen aanmerkelijk anders dan gepresenteerd in het persbericht. En ja, het bericht werd kritiekloos overgenomen door de collega's.
Checken moet je doen als het nodig is: bij onduidelijke 'feiten' of tegenstrijdige versies van de werkelijkheid. In de meeste andere gevallen spreken feiten voor zich (en hoef je de woordvoerder niet te bellen zodat die het persbericht een paar uur later nog een keer kan voorlezen).
Jullie typen alles blind na kapotschamen moetten jullie je zeker
Goed lezen, Merel: het gaat mij vooral om het -niet voor het eerst- bashen van andere media. Dat is mijns inziens een beetje kinderachtig. Iets met een balk en een splinter.
Hoi Erik, toe maar: twee keer ‘kinderachtig’. En daarbij teruggrijpen op een ‘wellicht ironisch bedoelde- quote van Orkaan-kopstuk Piet Bakker’ uit 2014. Da’s nog eens volwassen.
NHD, Zaanstad Nieuws en Rodi kopieerden de informatie uit het persbericht van de gemeente. Vooral raar van het NHD, omdat zij ook aanwezig waren tijdens de inval. Het verschil tussen 2 sloffen (20 pakjes) en 900 pakjes is zo groot dat er een belletje had moeten rinkelen. Dat is niet bashen. Het is een vaststelling.
Verder ben ik verbaasd over het feit dat je blijft hangen bij de opmerking over andere media. De echte pijn zou moeten zitten bij het feit dat Mohamed met zijn avondwinkel in de communicatie van Zaanstad is meegenomen als ondermijner die 18.000 illegale sigaretten in zijn toko had liggen. Het heeft ons flink wat volharding gekost om de douane en de gemeente te overtuigen van hun fout. Dit soort zaken maakt het belang van zelf blijven nadenken duidelijk.
Een groet van Merel
Deze inval bij een kleine onderneming, voor een naar verhouding klein vergrijp, lijkt op met een kanon op een mug schieten. Het gemeente bestuur wil kennelijk laten zien te staan voor recht en orde, en elke misstap van de burger dient hard afgestraft te worden. Het zou ze sieren ook eens te kijken binnen de eigen bestuurlijke geledingen, daar gaat ook nog wel eens wat mis. Het is jammer dat de Orkaan zich laat uitlokken door ingezonden reacties, laat lekker gaan en ga uit van eigen feiten en vaststelling.
Top Merel. Niets meer aan toe te voegen.
in eerste instantie ging het om 20 pakjes sigaretten dat gelijk staat aan 2 sloffen sigaretten nu komt er een andere berekening uit qua in beslag name ook was in het eerste artikel niet vermeld dat er ook lachgas in het pand bevond en in beslag was genomen omdat dit illegaal is dus uw eerste artikel was niet erg correct over de toedracht van de sluiting van het pand
Je zit ernaast Gerrit. De Orkaan heeft 'in eerste instantie' niks geschreven over deze inbeslagname omdat we ernstig twijfelden aan de correctheid van het bericht. Terecht dus. In het originele persbericht - dat door diverse media klakkeloos is overgeschreven - is wel sprake van lachgas maar dat was ergens anders: in een woning in Assendelft. De Orkaan heeft daar nooit over geschreven. Er is ook geen sprake geweest van sluiting van het pand.