Het Veldpark in Zaandam heeft al jaren te maken met een groep bezoekers die voor overlast zorgt.
Buurtbewoners klagen over drank- en drugsgebruik, geluidsoverlast, stankoverlast van pissende en poepende parkbezoekers en volgens sommigen is er ook sprake van prostitutie in het park.

Na een aantal keer uitstel (corona) was het donderdagavond 3 maart dan eindelijk zover, de inspraakavond voor bewoners van het gebied rond het Veldpark in de Noorderkerk.

Door: Edwin Kleiss

Er waren veel vragen, er waren frustraties over de lange duur van de problemen, er was zelfs een bewoonster die kwaad wegliep maar ook werd er contact gemaakt. Omwonenden en instanties konden zaken uitspreken en voor ieders vragen en gevoelens was ruimte.

Burgemeester Jan Hamming begon de avond met het ‘Actieplan Veldpark’. Daarin wordt gesproken over inzet van BOA’s en politie, en verlenging van het alcohol- en parkverbod vanaf 22.00 uur ’s avonds.

De aandacht gaat binnenkort ook naar persoonsgerichte hulpverlening in samenwerking met het Leger des Heils, de wijk GGD, stichting Surant en er wordt onderzoek gedaan naar een inlooplocatie.

Inloop locatie / gebruikersruimte

Op een dergelijke locatie, waarvoor nog een plek wordt gezocht binnen of rond het park, zou het mogelijk worden om “ontspanning te vinden en drank of drugs te gebruiken onder begeleiding van professionals”. Deze begeleiding moet ertoe leiden dat de levens van de gebruikers verbeteren.

Hamming sprak over goede ervaringen met dit soort ruimtes in andere Nederlandse steden waaronder Tilburg en Apeldoorn.

“Dan trek je juist zware dealers aan die je onderdak geeft en heeft het een aanzuigende werking voor verslaafden uit de regio” wierp een buurtbewoner tegen. Het plan is om met geïnteresseerden een bezoek te brengen aan een reeds bestaande ruimte elders in Nederland om daar de praktijk te bekijken.

Woede over racisme uitspraak.

“Waar zijn de mensen waarover we het vanavond hebben, zijn zij ook uitgenodigd?” Vroeg een betrokken oudere heer uit de zaal die niet over maar met de overlastgevers wilde praten. Daarop kwam één man naar voren, Sonny, die in de wijk Peldersveld woont en regelmatig in het park te vinden is met een drankje. Hij stelde dat het probleem helemaal niet zo groot is, dat mensen het gezellig vinden een drankje in het park te drinken na hun werk en dat het vooral racisme was van de buurtbewoners omdat veel van de mannen in het park ‘zwart’ zijn. Wel geeft hij toe dat er ook een paar mensen drugs gebruiken in het park en dat er ook dealers komen.

Op de beschuldiging van racisme sprong een dame, als door een wesp gestoken, uit haar stoel en beende verontwaardigd roepend dat ze zich niet voor racist liet uitmaken richting de uitgang. Haar zagen we helaas niet meer terug.

Het debat ging door, met voorstanders en tegenstanders. Een oude dame van 80+ gaf aan nooit last te hebben van het park en graag een praatje te maken, een luidkeels orerende meneer verklaarde dat het ‘goede jongens’ zijn die hij ziet in het park.

Voor anderen was de maat vol. “Het duurt nu al 14 jaar en er is nog steeds geen oplossing, het zit mij tot hier. Mijn kinderen mogen van mij niet in het park komen” sprak een mevrouw. “Bij ons poepen ze in de tuin” voegde een andere buur daaraan toe. Volgens de gemeente bestaat de harde kern in het park maar uit ongeveer tien personen.

RadioOrkaan

Voor de Radio Orkaan podcast nam ik, samen met Katja Zwart, een sfeerverslag op dat nu is te beluisteren in je podcast app, Spotify of op onze Orkaan Soundcloud pagina. Hierin het verhaal van verschillende mensen uit de buurt zoals de eerder genoemde Sonny die vaak in het park te vinden is en de 30 jarige Joella die zich als jonge vrouw ’s avonds onveilig voelt in het park.

Vervolg

Graag maak ik hier een vervolgserie van. Daarvoor zou ik willen praten met meer mensen over de situatie in het park. Wilt u hier een bijdrage aan leveren, neem contact op met de Orkaan: info@deorkaan.nl

Bewoners worden opgeroepen zich aan te melden voor vervolggesprekken om zo mee te denken over de toekomst van het park. Ook lezers van dit artikel die willen meepraten kunnen zich melden bij de gemeente.


Advertentie