Dit jaar gaat waarschijnlijk het besluit vallen over het voortbestaan van Oostzaan, Wormerland en Landsmeer. De drie gemeenten – verenigd als WOL – hebben de ‘groenlandelijke variant’ van samenwerking of fusie laten onderzoeken door bureau &Vanderlaar. Dat onderzoek moet al af zijn, maar wordt ‘begin 2025’ gepresenteerd.

Formeel gaat het om een onderzoek naar de ‘haalbaarheid duurzame bestuursstructuur voor Wormerland, Oostzaan, en Landsmeer’. Het woordje ‘fusie’ komt daar niet in voor, maar is wel de stip op de horizon.

Dat eindrapport is niet het enige basismateriaal waar de raad mee aan de slag kan. Ook presenteert B&W het resultaat van de verkennende gesprekken die het college heeft gevoerd met Zaanstad, Amsterdam, Wormerland en Landsmeer. Als derde document wordt het advies van de burgeradviesraad gepresenteerd. En dan is er nog de bijdrage van de ‘Bezorgde Burgers Oostzaan’ (BOC’24) die een eigen enquete over de toekomst van Oostzaan hebben gehouden.

Zelfstandig?

Een groot deel van de Oostzaners – misschien wel de meerderheid – wil gewoon zelfstandig blijven. Maar voor de gemeente is er eigenlijk geen andere optie dan fuseren. Oostzaan staat er financieel beroerd voor, de kans is zeer aanwezig dat diverse diensten niet meer uitgevoerd kunnen worden en het voorzieningen-niveau aangetast zal worden. Oostzaan kan het niet alleen. Er is ook bijna geen Nederlandse gemeente zo klein als Oostzaan.

Wormerland heeft zich altijd verzet tegen fusie maar lijkt in het najaar van 2024 te zijn omgegaan. De voltallige raad steunde het onderzoek naar de groenlandelijke WOL-variant.

Landsmeer is voor fusie, vóór het einde van deze bestuursperiode (maart 2026) kiest Landsmeer een fusiepartner. De voorkeur gaat uit naar groen-landelijke gemeenten, zoals Oostzaan en Wormerland. Amsterdam en Purmerend worden nog niet helemaal uitgesloten.

Verkiezingen 2026

De groenlandelijke variant is vooral populair bij WOL omdat het geen aansluiting bij Amsterdam of Zaanstad inhoudt.

Eigenlijk zou het handigste zijn als voor de verkiezingen van 2026 alles in kannen en kruiken is. Maar de gemeenten mogen zelf beslissen. Behalve als ze zodanig in financiële problemen raken dat de provincie moet ingrijpen.

Mazzeltje is dat in 2026 waarschijnlijk bijna alle Nederlandse gemeenten in financiële problemen terechtkomen door het ravijnjaar zodat de provincie de handen vol zal hebben. Maar dat is uitstel van executie.

Door Piet Bakker. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.