Eigenlijk zou afgelopen week de illegale uitbouw van mevrouw Watak aan de Krokusstraat in Koog a/d Zaan verdwenen moeten zijn. Na diverse rechtszaken, handhavingsverzoeken, dwangsommen, uitstel, bezwaarprocedures en beroepsschriften leek het arsenaal om aan de sloop te ontkomen uitgeput.
Maar mevrouw Watak is door de rechter een juridisch geitenpaadje geboden. Omdat er nog een beroep bij de rechtbank loopt, is het invorderen van de dwangsom geschorst totdat het beroep behandeld is door de rechtbank.
Het is nog niet bekend wanneer die zaak dient en de wanneer de uitspraak is. Dat betekent dat ook dit jaar de Krokusstraat in het nieuws zal zijn.
De gemeente zal voorlopig niet overgaan tot het opeisen van de dwangsom die Watak boven het hoofd hing als op 7 januari de uitbouw er nog zou staan.
De uitbouw is zeven jaar geleden zonder vergunning aan de woning van de buren vastgebouwd. Zaanstad gedoogde het omdat de man van mevrouw Watak ernstig ziek was. Na diens overlijden eind 2019 verliep die gedoogconstructie. Maar sindsdien heeft mevrouw Watak sloop succesvol weten uit te stellen. Eind vorig jaar betoogde ze dat ze vanwege haar slechte gezondheid alleen in de uitbouw kon blijven wonen. Dat argument werd niet geaccepteerd.
De buren hebben er een hard hoofd in, “ze blijft het rekken, een ze kan doorgaan tot de Raad van State”.
Lees hier het hele Watak-dossier. Een jaar geleden maakten we dit filmpje.
Het is inderdaad de tendens van de laatste jaren dat veroorzakers van alle kanten door (Gemeente en rechtsbijstand) beschermd worden en de slachtoffers het maar zelf uit moeten zoeken.
Een kwalijke ontwikkeling.
Maar ondanks dat het invorderen van de dwangsom is geschorst, kan er wel gesloopt worden.
Hoe zit dit en wie weet de actuele situatie?
Triest dat het allemaal zo lang moet duren. De gemeente heeft destijds gedoogd dat een eigenaar van een woning gebouwd heeft op het eigendom van het naastgelegen kavel. Er werd daarmee gedoogd, beslist over een eigendom dat niet van de gemeente is. De vraag is of de gemeente dat had mogen doen. Het bouwen op het eigendom van een ander is een strafbaar feit en werd daarmee, door de gemeente, tijdelijk gelegaliseerd, zonder enig begrip voor de klachten van de eigenaresse van het naastgelegen kavel. Het verdoezelen van de de fouten van de aannemer had meer prioriteit. Het ten onrechte tijdelijk legaliseren is voorbij en is al opgerekt. De gemeente dient er nu zorg voor te dragen dat het recht uiteindelijk en op korte termijn zijn loop krijgt.
Door haar gedrag zal de Gemeente on de toekomst wel tweemaal nadenken voor zij toestemming verleend en wellicht worden anderen door de aktie van mevrouw behoorlijk gedupeerd.
Dit is toch om te huilen!!!!
Als iemand iets illegaals doet heeft die persoon alle rechten en hoeft die persoon aan geen enkele plicht te voldoen.
Het lijkt de toeslagenaffaire wel. Hoeveel vriendjes heeft deze mevrouw eigenlijk bij de gemeente Zaanstad en wanneer toont de gemeente nu eindelijk eens dat het een gemeente is die voor ALLE burgers het beste voor heeft?????????
Er is een uitspraak dat de aanbouw voor 7 januari 2022 weg moet zijn.
Wachten op de uitspraak betreffende de dwangsom staat hier los van.
De Gemeente kan met terugwerkende kracht vanaf 7 januari 2022 de dwangsom opeisen.
Is de aanbouw nu al gesloopt of niet?