Voor wespen lopen wij eigenlijk niet warm. We lopen er eerder voor weg (maar dat helpt zelden). Dat geldt niet voor de Wespenstichting. Die organiseert dit weekend de ‘Tweede nationale wespentelling.’

Ze verstuurden een leerzaam persbericht. Zo zijn er verschillende soorten wespen: naast de limonadewesp, de graafwesp en de sluipwesp bijvoorbeeld ook de Franse veldwesp en de Aziatische hoornaar (en natuurlijk de Europese hoornaar).

Wie meedoet aan de nationale wespentelling komt te weten hoe je een wesp herkent én welke verschillende wespensoorten er zoal zijn in Nederland. De nationale wespentelling is op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Alles was vliegt en een beetje op wesp lijkt wordt overigens geteld. Ook bijen dus.

Limonadewesp

Bij de eerste wespentelling in 2022 stond de bij op 1 met bijna 42%, een fractie meer dan de limonadewesp. En net als de nummer 1 was ook de nummer 3 geen wesp, dat was de zweefvlieg. Sjoert Fleurke van de Wespenstichting kijkt dan ook reikhalzend uit naar de resultaten van de telling van dit jaar: “Door de vreemde weersomstandigheden dit jaar zien we al een heel ander beeld dan vorig jaar, op basis van de meldingen en vragen die wij krijgen. Dat zien we ook aan het aantal vlinders dat we dit jaar zien, en we zijn dan ook reuze nieuwsgierig welke impact het weer heeft op zowel het aantal, als de soorten wespen in ons land.”

De Wespenstichting verwacht dat ook veel mensen insecten zien die ze aanzien voor wespen, waarvan ze tijdens deze telling leren dat het helemaal geen wespen zijn. Nathan Veenstra van de Wespenstichting: “Er zijn nogal wat insecten die het uiterlijk van de wesp hebben overgenomen, waarmee ze hun vijanden misleiden. Onder andere zweefvliegen leiden zo niet alleen hun natuurlijke vijanden, maar ook veel mensen om de tuin.”

Steken?

Voorzitter Fleurke benadrukt dat mensen tijdens de telling ook helemaal niet bang hoeven te zijn voor deze insecten:

“Zoals we vorig jaar al hebben gezien komen mensen tijdens de telling ook zweefvliegen en bijen tegen. Daarnaast zijn er wespensoorten die in principe niet steken, zoals de graafwespen en sluipwespen. Verder zal een wesp mensen juist zelf zoveel mogelijk uit de weg gaan. De werksters die we gedurende de zomermaanden zien zijn erg taakgericht en vliegen liever om een obstakel heen om terug te gaan naar hun nest dan dat ze hun energie verspillen door hun angel te gebruiken.”

Een wesp verdedigt het nest of haar eigen leven, zoals heel veel dieren doen. Ze zijn dus eerder defensief dan agressief.” Verder zijn wespen zelfs nuttige beestjes, die net als bijen, hommels en vlinders zorgen voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen, en een flinke bijdrage leveren aan het opruimen van dode dieren in de natuur.”

Meedoen?

Wil je meehelpen met de nationale wespentelling, kies dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dat doe je dus op zaterdag 26 of op zondag 27 augustus. De resultaten geef je door via https://wespenstichting.nl/wespentelling, waar je ook het telformulier en verdere informatie vindt.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Wespenstichting. Foto boven: de Franse veldwesp (op venkelbloem), onder: gewone wesp (Eric Mahieu).