De sloopkogel* is meedogenloos. We schreven al eerder over de voorzichtige sloop, over de zee van licht, over de vleermuizen, en in 2016 al over de plannen die dus een beetje uitliepen.
Hier komt het plan De Heldin / De Stelling achter het station aan de Houtveldweg in Zaandam, het wordt hoogbouw met zo’n 450 woningen.
De foto is genomen vanaf het fietspad dat wij ‘De Haarspeld’ noemen maar in werkelijkheid De Slinger heet.
Als alles klaar is, zal het pad hier geen bocht meer maken maar rechtuit langs de woontorens lopen (althans, dat is beloofd).
* We hebben geen sloopkogel gezien overigens, alleen een grijpmachine die de muren en vloeren afbrak. Maar ‘sloopkogel’ vinden we nu eenmaal een mooi woord.
Ja, geld dat door de burger is opgebracht wordt (niet alleen) in Zaanstad erg makkelijk uitgegeven . Dit belastingkantoor, hoe oud is dat nu helemaal? Het belastingkantoor hiervoor, aan de V.van Goghweg, heb ik nog gebouwd zien worden, ook al weer weer jaren geleden gesloopt i.p.v. het ergens anders voor te gebruiken. Geeft niets, het is wel kapitaalsvernietiging, maar ach, de burger betaald, of die nu wil of niet.
zie ook: gemeentehuis zaandijk. kapitaalvernietiging in optima forma. ik heb er altijd wat moeite mee als boven mij gestelden vervolgens allerlei bezuinigingen op voorzieningen doorvoeren. een kwestie van de juiste keuzes maken.
Toch raar dat een prima gebouw zo snel weer gesloopt wordt.
Had het dan niet gebouwd, dit is weer mileu-belastende verspilling.
Hoe oud is dat gebouw eigenlijk? Het gehele Universum is veranderlijk en vergankelijk, maar in Zaanstad lijkt de vergankelijkheid wel groter dan elders. In steden als Athene en Rome ziet men het tegenovergestelde, daar is men zich meer bewust van het Eeuwige. Soeters was ook meer van het vergankelijke.
Grijpmachine?
Het is gewoon een hydraulische graafmachine met een sorteerknijper, aan dit soort machines kunnen diverse bakken en hulpstukken worden bevestigd.
Een sorteerknijper werkt eigenlijk hetzelfde als je hand, je kan het in alle richtingen bewegen en dan materiaal oppakken.
Sloopkogels hangen meestal aan draadkranen, deze kranen worden nog gebruikt om te hijsen en om te heien maar als grondverzetmachine zijn ze uitgerangeerd.
Zelden een gebouw gezien dat er zo ongastvrij uitzag. Fijn dat het verdwijnt, maar jammer dat organisaties zich steeds meer terugtrekken achter een muur van ICT.