Vandaag om 11.30 uur opent het Cultureel Centrum & Moskee Anadolu aan het Ranonkelplein in Krommenie haar deuren, met onder andere toespraken van de voorzitter, locoburgemeester Van der Laan en het Turkse consulaat.
Wij namen alvast een kijkje.
De nieuwe Anatolische moskee is gebouwd op dezelfde plek als de oude moskee van de Turkse vereniging Anadolu Camii. Deze werd in 1979 gesticht door Turkse gastarbeiders die in Krommenie en omgeving woonden. Yasar Akir, de woordvoerder van de moskee, is ontzettend blij met het eindresultaat:
“Ik ben erg blij dat er een mooie, nette plek is waar de buurt samen kan komen.”
In het nieuwe gebouw is ruimte voor diverse sociale, culturele en religieuze activiteiten, waaronder onderwijs, informatiesessies, iftarmaaltijden met buurtbewoners, sportevenementen en braderieën. Daarnaast bieden ze bijles aan kinderen, koranlessen door de imam, en zijn er specialisten die zich richten op jongeren om hen van de straat te houden.
De bouw werd mogelijk gemaakt door financiële steun van verschillende betrokkenen, waarvan de bekendste Oğuzhan Özyakup is, een voetballer van Turks-Nederlandse afkomst die is opgegroeid in Poelenburg. Özyakup heeft gespeeld voor clubs als Beşiktaş en Arsenal, en speelt momenteel voor Fortuna Sittard. Ook Forbo leverde een bijdrage.
Na het officiële programma met alle toespraken volgt het Salat al-djuma, ook bekend als het vrijdaggebed. Vervolgens opent het cultuurcentrum en staat er eten klaar voor de bezoekes. Burgemeester Hamming zou eigenlijk ook spreken, maar vanwege persoonlijke omstandigheden kan hij niet aanwezig zijn.
Openheid en communiceren
In het verleden was er veel weerstand in Assendelft tegen de bouw van een moskee, maar rondom de Anadolu Moskee bleef het rustig. Yasar Akir, de woordvoerder van de moskee, is van mening dat dit te danken is aan de openheid en het communicatiebeleid met de buurt. De omwonenden worden volgens hem actief betrokken bij alles wat er gebeurt en er worden regelmatig buurtbijeenkomsten gehouden:
“Het is van belang om te blijven communiceren met de buurt, op die manier hou je de de band met elkaar goed”
Daarnaast geeft Akir aan dat het geen cultureel centrum is voor de Turkse-Nederlanders, maar voor alle buurtbewoners ongeacht geloofsovertuiging en afkomst: ‘Buurtbewoners kunnen onder andere in de keuken Turkse gerechten ontdekken en een zaal huren voor een symbolisch bedrag om de schoonmaakkosten te dekken.’
Banden met Turkije
Om 12:20 zal Dr. Ömer Özgül, Raadsman voor Religieuze Zaken voor de Turkse ambassade in Nederland spreken, gevolgd door een andere spreker van de ambassade. Als voormalig lid van het voorzitterschap Religieuze Zaken in Turkije adviseert en ondersteunt hij religieuze activiteiten, met speciale aandacht voor de Turkse gemeenschap in Nederland.
De moskee is lid van Diyanet, een onderdeel van het Presidium voor Godsdienstzaken en valt daarmee onder het ministerie van Algemene Zaken van Turkije. In Nederland is Diyanet vertegenwoordigd via 148 aangesloten moskeeën. Ongeveer 25 procent van de financiering van de moskee wordt verstrekt door Diyanet in de vorm van een lening en de imam is ook gezonden door de instantie.
Er is kritiek geweest op Diyanet. Met name vanwege zorgen over mogelijke politieke invloed vanuit Turkije, zoals het sturen van imams en het verspreiden van politieke boodschappen onder de Turkse diaspora. Maar Akir heeft geen kritiek van de buurt of de gemeente opgemerkt:
“Ik geloof dat er geen wantrouwen is jegens de moskee vanwege wederom onze transparantie en openheid.”
Geschreven door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto’s: De Orkaan. Info: Yasar Akir.
Diyanet blijft natuurlijk een overheidsorganisatie ( van Turkije welteverstaan) en haar imams gelden als overheidsambtenaren. Ik ben daar geen voorstander van, ook vanwege diverse gebeurtenissen in het verleden met Diyanet in Nl, Duitsland en België. Duitsland heeft zelfs besloten geen Diyanet imams meer te willen (teveel invloed vanuit Turkije) en heeft een eigen imamopleiding in het leven geroepen. Maar goed, zo denk ik erover.
Weer een moskee, dacht dat het alleen ontmoetingscentrum zou worden. Net zo blij dat alle kerken leeglopen, de kerkklokken nergens meer werken en dat mensen eindelijk begrijpen hoe mooi het kan zijn om op deze aarde aanwezig te mogen zijn en niet bezig te zijn met het "volgende" leven dat alles overtreft van deze bijzondere planeet aarde.
Leef, adem, voel, ruik, behaag en heb lief zolang je medebewoner bent gedurende die ene tel dat je aanwezig bent. Ik bepaal ondanks mijn sluipmoordenaar MS in mijn lichaam zelf mijn leven daar heb ik geen hulp van boven voor nodig. Leef nu! Dood is dood. Succes en prettig weekend.
Heb je grutto's al gezien of gehoord? Een nieuw leven breekt weer aan, het voorjaar meldt zich.
Neeltje Aafjes was mijn grootmoeder en zij was de tante van Bertus Aafjes, de dichter. Ach, hij heeft zoveel mooie dingen geschreven, en om een beetje bij uw grutto's te blijven: Bertus schreef dit: "God zit niet op een troon van chroom of nikkel, Soms zit hij in een oude perenboom, En merelt".
Geen familie, wel mooie tekst.
Ik heb zelf geen geloofsovertuiging.... wanneer er geen overlast is voor andere personen die niet deze geloofsovertuiging hebben en er goed overleg is met de buurt wanneer er overlast is... is het denk ik juist fijn dat er een ontmoetingsplek bijgekomen is. Fijn om te lezen dat er ook nog andere activiteiten opgezet worden voor/ in de buurt... zou echt positief zijn dat het gebouw ook voor meerdere mensen een toegevoegde waarde zal/kan hebben! Overleg is er in ieder geval wel met bewoners en dat loopt goed... dat is heel belangrijk. Het gebouw vind ik mooi geworden en staat daar best op zijn plek...
Iedereen moet kunnen leven zoals hij/zij dit wil mits het anderen niet ondermijnt en de vrijheid niet in het geding komt... ik hoop dat de moskee voor veel mensen een verrijking zal zijn....maak er een feestje van!