‘Het is goed dat ziekenhuizen failliet (kunnen) gaan,’ stelt Rob van der Laan, directeur Bedrijven bij Rabobank Zaanstreek, in een bijdrage op Linkedin. (De Rabobank is een van de financiers van het nieuwe ZMC.)
Hij wil daarmee aangeven dat de discussies naar aanleiding van het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen vooral in de richting gaan van meer geld naar de zorg, ziekenhuizen die niet failliet zouden mogen gaan, bestuurders die falen en zorgverzekeraars die meer oog hebben voor het gewin dan voor de zorg.
Van der Laan stelt dat het belangrijk is om dichtbij goede medische zorg te leveren, maar dat het een natuurlijke selectie is dat ‘bedrijven die niet levensvatbaar zijn niet overleven. Geld erbij is geen optie.’ Hij heeft in het kader van zijn studie Health Care onderzoek gedaan in de Metropool Regio Amsterdam. Belangrijkste conclusie: er is daar een te veel aan zorgaanbod.
Samenwerken lijkt dan een voor de hand liggende oplossing, maar dat is in de praktijk niet zo makkelijk: ‘De Autoriteit Consument en Markt vindt al heel gauw dat er sprake is van kartelvorming en dat maakt ziekenhuizen huiverig om open over samenwerking te spreken. Dat maakt dat ziekenhuizen niet altijd optimaliseren.’
Beperkte binding
Een andere constatering in het onderzoek betreft de specialisten ‘die het ziekenhuis zagen als een facilitaire onderneming. Daar waar je een (operatie)kamertje huurt en verder een beperkte binding mee hebt. Maar hoog performende ondernemingen hebben alle medewerkers nodig die hun hart geven voor het bedrijf en zeg maar een ‘psychologisch contract’ aangaan. En hier kunnen de medisch specialisten zelf een belangrijke stap zetten.’
‘Samenwerking,’ schrijft Van der Laan, ‘is de oplossing voor veel uitdagingen, maar dan moeten toezichthouders, bestuurders, medische staf en verzekeraars er hun schouders onder zetten. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de patiënten en hun medewerkers.’
Een bijdrage van Jaap de Jong
De banken hebben hier niets mee te maken omdat er - zoals in de tekst staat - de Rabobank slechts financier is van de nieuwbouw van het ZMC. Iedereen die een huis wil kopen of zijn huis ingrijpend wil verbouwen heeft dan een financiering van een bank nodig in de vorm van een hypotheek.
De fout is de privatisering van ziekenhuizen geweest waardoor ze daarmee bedrijven zijn geworden die op z`n minst quite moet draaien aan het eind van het boekjaar.
Net als ieder bedrijf heeft een ziekenhuis een directie die dik betaald wordt en moet zorgen voor een gezond financieel beleid. Als door wat voor oorzaak dan ook het financieel beleid niet goed is dan moet die directie ter verantwoording worden geroepen.
Onverstandig van een bank om zich zo te uitten, maar de Rabobank (geen lievertje) hoefde niet gered te worden, dus het is niet zo dat ze wat dat betreft zich rustig moeten houden.
Met een vrouw in de zorg heb ik 't er redelijk vaak over. Banken noch verzekeraars zijn verantwoordelijk hiervoor. Het is de overheid die de tarieven vaststeld en daarmee het beschikbare budget. Vakbonden onderhandelen met de managers hoeveel de mensen aan het bed mogen verdienen. Te weinig dus als je naar de marktwerking kijkt. Te weinig mensen kiezen voor de zorg en mensen die het doen nemen ontslag puur en alleen om zich later als ZZPer terug te laten inhuren tegen een veel hoger inkomen en geen administratieve taken meer.
onderwijs, zorg, research, na decenia minder oogsten we nu de zure vruchten. Ik denk dat het beter is te kijken na de veel te grote management lagen die we overal gecreeerd hebben.
Wat betreft privatisering, in een (semi) bedrijf kan je mensen die besluiten nemen nog enigszins verantwoordelijk houden en als een organisatie constant foute beslissingen neemt valt het om. Maar niet bij een overheidsorganisatie. Een gemeente (...) waar teveel beslissingen fout worden genomen wordt niet opgeruimd.
De taak van overheid is regels te maken en die te handhaven (maar ook echt). Bij excessen regels bijstellen. Uitvoeren kan je uitbesteden, mits er geen monopolie positie is (zoals geweldsmonopolie van politie, of omdat er maar 1 van kan zijn).
De overheid moet gewoon een regel stellen dat er een ziekenhuis binnen een straal van x km is en dat zorg niet zomaar afgekapt kan worden en de zorgverzekeraars daarvoor verantwoordelijk stelt. Vrij simpel, bij contracten met bedrijven gebeurt dergelijke dingen ook.
Ziekenhuizen hebben een relatieve macht op zorgverzekeraars, een probleem is vooral bij kleine zorgaanbieders.
Blijft bizar dat een bank ( veroorzakers van menige crisis) zoiets roept. Hoeveel geld is er 10 jaar geleden naar die sector gegaan om ze te redden? Ziekenhuizen zijn imho minstens net zo belangrijk als banken...
Typisch een bankpik. Zelf aan alle kanten door de wet beschermd is het makkelijk te oordelen. Vanuit zijn (onterechte) comfortabele stoel vergeet hij gemakshalve de kwalijke rol van de zorgverzekeraars in dit verhaal. Maar ja banken en zorgverzekeraars hebben nogal wat gemeenschappelijke belangen
Eens. De Rabobank mag overigens ook best failliet gaan.
Uitstekend antwoord van Bruce.
Als de ondergang komt door het leveren van slechte zorg, waardoor patienten wegblijven, kan ik het argument volgen. Als het gaat om de macht van verzekeraars en medicijnenfabrikanten tegenover kleinere ziekenhuizen, waardoor zij slechtere overeenkomsten krijgen dan grotere ziekenhuizen die een betere onderhandelingspositie hebben, vind ik dat de overheid best mag optreden om ziekenhuizen te beschermen. Marktwerking is prima, zolang er een rendabele markt is voor alle diensten. Als bepaalde delen van de zorg niet winstgevend zijn, zoals zorg in dunbevolkte delen van Nederland, mag het niet zo zijn dat alle ziekenhuizen en instellingen die zich daar op richten dan maar failliet gaan.
Een van de ziekenhuizen stond al onder verscherpt toezicht vanuit de overheid vanwege slechte zorg, met name samenwerking.
Het Slotervaart ziekenhuis staat in een stad met veel meer ziekenhuizen met op 3.15km een veel grotere. Het zorgaanbod overlapt niet, maar er valt veel winst te halen, zonder dat je kan zeggen dat patienten veel verder moeten reizen. Het gaat me iets te plotseling, maar verbaast me niks.
Kosten van personeel nemen toe door noodzaak inhuren zorgbureau's, omdat men het reguliere zorgpersoneel niet meer kan geven dan inflatiecorrectie. Dan voel je je na jarenlange stilstand (dus achteruit) wel beduveld deze tijd.
Sorry mensen, we hebben het aan onszelf te danken. Als manager doe je het voor het geld, de mensen die het werk doen moeten het maar uit roeping doen.
Helemaal mee eens!