Woon je in het buitengebied van Zaanstreek-Waterland? Dat kan heerlijk rustig zijn, en je kan ervoor kiezen de snelheid van het wereldwijde web je landelijke deur voorbij te laten gaan.
Maar als je het fijn vindt om de Hollandse vergezichten af te wisselen met een filmpje via Netflix, Facetimen met je neef in Australië, of om fotoalbums te delen met je buurvrouw, dan is het raadzaam om verder te lezen.
Glasvezel buitenaf zou namelijk graag beginnen met de aanleg van een razendsnel glasvezelnetwerk in het gebied ‘Zaanstreek-Waterland Buiten’ (Oostzaan, Waterland, Wormerland, Edam-Volendam en Landsmeer). Maar dat gaan ze pas doen als 40% van de bewoners van dit gebied zich aanmeldt voor een glasvezelabonnement.
De snelheid van glasvezel kan oplopen tot 800 Mbit per seconde, dat klinkt indrukwekkend (vooral als je weet dat de ‘reguliere’ snelheid vaak niet hoger dan 20 Mbt is), maar wat betekent het en hoe werkt het?
Internet via glasvezel betekent dat de signalen met de snelheid van het licht door een dun glasdraadje worden gestuurd. Het is de snelste internetverbinding van dit moment, sneller dan ADSL of de kabel. Uploaden en downloaden van filmpjes en andere bestanden gaat even snel, en het maakt niet uit hoever je van een centrale zit.
Om uit te leggen wat precies de voordelen en mogelijkheden zijn, en waarom die 40% deelname noodzakelijk is, zijn er de komende week informatieavonden gepland, waarop je van 19.30 tot 21.30 uur meer dan welkom bent!
WAAR?
Maandag 29 oktober: Van der Valk Hotel Volendam in Katwoude
Dinsdag 30 oktober: Dorpshuis Wijdewormer in Wijdewormer (Neck)
Woensdag 31 oktober: Jeugdvereniging Vrij en Blij in Landsmeer
Donderdag 1 november: Dorpshuis De Wije Ilp in Den Ilp
Hier vind je meer informatie.
De inhoud van dit artikel is gesponsord.
KPN probeert zoveel mogelijk uit het bestaande koper te halen, dat kost het minste. De uitrol van glasvezel stokt na de overname van reggefiber door KPN, ik verander langzamerhand van mening in dat dit misschien beter niet had gekunt. Probleem is niet KPN an sich, maar waar de kosten voor glasvezel uitrol in liggen. Glasvezel is goedkoper, robuster en veelzijdiger op veel fronten. Maar om het uit te rollen moet de straat open. Dat is waar de kosten zitten en daarom wil je dat genoeg mensen meedoen. Maar die kosten zouden veel lager liggen als diverse grondwerkzaamheden (riool, water, elektriciteit) gecoordineerd worden. Dat is een taak voor de overheid.
Allemaal leuk en aardig voor die buitengebieden, maar wanneer mag een binnenstedelijk gebied zoals Oud-Zaandijk glasvezel verwachten? Dat wordt al meer dan tien jaar beloofd, maar realiseren, ho maar.
Glasvezel kan snelheden aan die veel, véél, vééééél hoger liggen dan 800mbit. Zie ook dit project waarbij snelheden van 10gbit mogelijk zijn: https://nos.nl/artikel/2091906-drenten-willen-snelste-internet-van-nederland.html
Kan wel zijn dat in dit geval een andere techniek dan 'puur' glasvezel wordt gebruikt (zoals GPON) die lagere maximumdoorvoersnelheden mogelijk maken, maar zelfs dan lijkt 800mbit me laag.
Wel goede kans dat de daadwerkelijk commercieel verkrijgbare snelheid voorlopig rond de 500mbit à 1gbit ligt, maar dat zal in de toekomst zeker toenemen.
Overigens zegt die gemiddelde snelheid van 20mbit nu niet zoveel. Veel mensen in grotere dorpen en steden kunnen nu al veel sneller internet krijgen (zelfs bij goedkoopste abonnement van Ziggo is dat 40bmit). In de buitengebieden ligt dat juist weer veel lager dan 20mbit.