Het “niet echt maar toch waar gebeurde” verhaal van Lijn 45, het jeugdboek van Merel Kan, heeft z’n tweede druk beleefd.
De eerste druk zag een jaar geleden het licht, vlak voor de viering van 70 jaar bevrijding.
De Oostzaanse onderneemster – en voorzitter van de Stichting Monumenten Spreken – haalde haar inspiratie uit de interviews die gemaakt werden voor de documentaireserie Monumenten Spreken.
Het verhaal gaat over zes kinderen van nu, die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve meemaken. De avonturen van de kinderen in de oorlog zijn fictie. Maar ze spelen zich af tegen de achtergrond van waargebeurde verhalen die achter de Zaanse oorlogsmonumenten schuilgaan.
Het aangeschoten vliegtuig ‘Betty-Jane’ en haar bemanning worden beschreven, de grote razzia op de Burcht en de rol van Cook Brummer, de liquidatie van bakkerszoon Fred Kater en de wapens in de Bonifatiuskerk, het verzet van kapelaan Groot… grote thema’s uit de oorlog komen langs op een manier die niet belerend is.
De omslag (klik op afbeelding voor een grotere versie).
Merel Kan:
“Het boek lag in de Zaanse boekhandels waar het nog steeds verkocht wordt, maar er begint steeds meer vraag te komen van buiten de Zaanstreek. Vandaar de tweede druk.”
Het succes heeft er ook toe geleid dat er deel 2 komt:
“Het is voor een deel af. Het speelt zich onder andere af op Texel en in Duitsland. Meer kan ik er niet over vertellen. Al is het maar omdat het ook voor mij nog alle kanten op kan gaan.”
Lijn 45 is te koop bij Zaanse boekhandels of online te bestellen.
ps. hadden wij al verteld dat Merel Orkaan-redacteur is?
Ik heb dit boek gelezen. Het was een heel eigentijds boek met de historische achtergrond van de tweede W.O. Het speelt zich af in Zaandam. Heel spannend!
:-)! Dank u!
Proficiat,het laat zich ook heerlijk voorlezen