Dekker Watersport in Zaandam bestaat dit jaar 150 jaar. Koning Willem Alexander heeft daarom het bedrijf het predicaat ‘Hofleverancier’ toegekend.
Zo’n 450 Nederlandse bedrijven mogen zichzelf Hofleverancier noemen. In de Zaanstreek is Dekker Watersport het zevende bedrijf dat de titel mag voeren.
UPDATE – Dekker Watersport vond zelf nog meer oude foto’s in het archief – nu ook in dit artikel.
Het betekent niet dat de koning met met zeilen van Dekker rondvaart. Bedrijven die minimaal honderd jaar oud en een belangrijke plaats innemen in de regio mogen het Koninklijk Wapen en zichzelf ‘Hofleverancier’ noemen.
In 1866 vestigde Marcus Dekker zich als zeilmaker in Zaandam. De eerste zeilmakerij maakte molenzeilen. Met een roeiboot ging men naar de molens om de maat op te nemen van de molenzeilen. Aanvankelijk werden de werkzaamheden verricht in de woonkamer van de familie Dekker op het Dampad in Zaandam.
Pakhuis M. Dekker aan de Rozengracht in het begin van de vorige eeuw. (foto Dekker Watersport)
Hieronder de situatie bij het Dampad rond 1950, met het bord “Dekker Zeilmakerij en Dekkleden”.
Opoe Dirkje maakte de eerste vlaggen maar de handel werd uitgebreid met artikelen voor de scheepvaart en kwam er een werkplaats bij het woonhuis. In 1894 kwam zoon Marcus in de zaak, daarna zoon Jan. In 1920 zette de zoon van Jan, Gerardus, de zaak voort en in 1942 nam de zoon van Gerardus, Jan, de zaak van zijn vader over.
De firma Dekker verhuurde ook dekkleden aan de Zaanse houtindustrie. Hieronder de dekkleden in Westzaan in 1987.
In de jaren zeventig ontstond Dekker Watersport, eerst op de Rozengracht in Zaandam (foto helemaal boven is de situatie in 1992 bij het begin van de sloop). In 1983 droeg Jan Dekker het bedrijf over aan Arend Bloem. In 1991 verhuisde het bedrijf naar Oud Zaenden (jaren negentig). (foto Dekker Watersport)
Eind 1995 nam Cees Prins het bedrijf over van Arend Bloem. In deze eeuw Marc en Sander Prins het bedrijf over van hun ouders. In 2003 verhuist de winkel naar de Pieter Ghijsenlaan 4 (foto Dekker Watersport).
De haven van Zaandam zag er in 1900 zo uit… (foto Dekker Watersport)
De viering van het 100-jarig bestaan in De Walvis met receptie (met brandweer en chirurgen), een conference van Wim Theewis, uitstekende accordeonmuziek van Lia Belmer en een etentje voor het personeel (foto Dekker Watersport).
Op vrijdag 25 november reikt Dennis Straat, wethouder Economie en Toerisme van Zaanstad, het predicaat uit aan Marc en Sander Prins.
Andere ‘Koninklijke’ Zaanse bedrijven zijn Joh. Schol (Zaandam), Drukkerij Van Wijk (Oostzaan), Zaanlandia Bekker Blik (Krommenie), Van Zijp Juweliers (Zaandam), Vouwkartonnages Remmert Dekker (Wormer) en Piet de Wit Tweewielers (Wormer).
De historische foto’s komen uit het gemeentearchief Zaanstad en van Dekker Watersport.
Hoort Wormer ook nog bij de Zaanstreek?
Hoe staat het met Remmert Dekker en Piet de Wit?
Zij zijn ook koninklijk!
Remmert Dekker staat in de tekst (zie onderaan), Piet de Wit niet omdat we die niet in het register vonden (omdat we niet op de juiste plek hadden gezocht), die zetten we alsnog erbij.