Het pontje van Molletjesveer is vaarklaar voor het nieuwe seizoen dat op 15 april begint. De stormschade aan de kabel is hersteld, meldt de eigenaar op zijn website. De omwonenden zetten zich schrap voor een nieuw seizoen aan overlast en ergernissen.
Door Jaap de Jong
Het pontje bij Molletjesveer is een onmisbaar onderdeel in de Pontjesroute voor fietsers en de langeafstandswandeling Stelling van Amsterdam. Het verbindt Krommenie (Noorderrvaartdijk) met Wormerveer (industrieterrein Molletjesveer). Voetgangers en fietser die gebruik willen maken van dit kettingveer, moeten zelf de lier bedienen voor de overtocht.
Overlast
Omwonenden vragen al vele jaren aandacht voor het probleem van een toenemende overlast. Bij mooi weer is het pontje een favoriete hang- en chillplek voor jongeren die hier op hun eigen wijze recreëren. Hier zwemmen (overigens verboden), luidkeels met elkaar praten, boxen meenemen die op vol vermogen muziek produceren, de pont gebruiken als duikplek of ervoor blijven zwemmen om de overtocht te hinderen, met de ketting van de pont rammelen en door tuinen lopen om langs de kortste weg bij het water te komen. Omwonenden hebben afgeleerd om de jongeren op hun gedrag aan te spreken, omdat dat tot intimiderende reacties kan leiden. Extra handhaving in de afgelopen jaren heeft niet geleid tot vermindering van de overlast.
De wijkmanager van Wormerveer is op een zomerse dag bij een van de omwonenden in de tuin gaan zitten en constateert op Facebook: ‘Het zijn niet veel mensen die overlast veroorzaken, maar de overlast is substantieel.’
Ook de recreanten ondervinden hinder. Jaarlijks maken naar schatting 25.000 passanten gebruik van het pontje. Een deel houdt het voor gezien en fietst liever een stuk om.
Oplossingen
Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer – exploitant van het pontje – ziet twee mogelijke oplossingen voor het overlastprobleem: een elektrisch pontje op de huidige plek met een schipper (die de rust moet zien te handhaven?) of een elektrisch pontje op een andere plek ten noorden van de huidige.
Die twee mogelijkheden worden nu onderzocht op de inrichting van de oversteekplaats, het type pont en de kosten. Als dit proces is afgerond, maakt het recreatieschap een keuze.
Volgens de planning staat het pontje op de agenda van 6 juli voor het overleg van het dagelijks bestuur van het recreatieschap. Omwonenden wachten af wat er uit de bus komt.
Nou sorry hoor,ik fiets wel om.
Kan het pontje weg,scheelt een bom duiten.
Blijven de kinderen weer vanouds aan hun eigen kant van het kanaal.
Kunnen gedupeerden en (ja ook jullie) kinderen op hun eigen erf blijven ,of toch gezellig zwemmen en herrie maken!
Maar dan zijn het jullie eigen kinderen,en die doen dat niet,toch?
Bedankt stelletje mopperaars.
Besteed je energie aan oplossingen
Het is zo dat hier mensen wonen die overal last van hebben als ze iets horen dan hebben zij er ook meteen last van en voor mij zijn het twee verschillende dingen het horen of er last van hebben en het probleem met een bewoner is dat hij het pontje graag wilde hebben en nu moet het weer weg.
Er zijn maar twee gezinnen die zeuren en die zeuren overal over. Is een rijtje huizen van zes. Wij wonen daar ook. Pontje brengt wel geluid met zich mee maar dat is dan ook enige geluid wat we hier hebben en dan alleen in zomer
mensen zwemmen hier al tientallen jaren, misschien is dit wel de beste zwemplek van de regio en als je daar moeite mee heb kan je beter niet in de buurt van water gaan wonen. Ga dan lekker op 9 hoog zitten bijvoorbeeld.
Gun die kinderen toch hun pret waarom moet er overal zo moeilijk over gedaan worden kijk ook eens hoe je zelf in je jeugd was
prima Cor, dan laat je ze toch lekker overlast schoppen in jouw achtertuin. Probleem opgelost.
Niemand wil ze de pret ontnemen, alleen moeten ze zich wel aan wat sociale regels houden en geen overlast schoppen
Mooi om te zien dat op de bijgevoegde foto uit het jaar kruik nog geen woningen staan en nu gaan klagen terwijl je het weet als je er gaat wonen. Het is als onder de rook van Schiphol gaan wonen en klagen over de vliegtuigen.
Wat een verschrikking dit voor de jeugd. Dag jongeren van vandaag, jullie zijn nergens meer welkom! Op maar weer naar de vaartbrug om vanaf te springen met het nodige risico. Maar hey, hebben de bewoners het daar eindelijk voor elkaar.
Daar staan nog steeds geen huizen. Je kent de buurt dus helemaal niet en toch een mening. Bijzonder.
Ik denk dat de jeugd best welkom is maar er is wel een verschil tussen er rondhangen en vernielingen aanrichten. Krijg het idee dat jij het normaal vindt dat jeugdplekken en vernielingen samen behoren te gaan.
Handhaving bestaat enkel in Zaandam. Krommenie is te ver. Preventie is het goedkoopst en dan krijg je een bord als dit.
Als jongeren op hun gedrag worden aangesproken, is er niks aan de hand. Verder als anders vermeld, er is weinig te bieden voor de jeugd en dat leid tot overlaat wellicht. Als ze daar nu eens wat aan doen.
echt joh in de crommeneije mag je geen eens meer roken
Nee, dat zeker niet. Dat is niet de bedoeling. Verveling leid vaak tot vernieling enkel. Als de gemeente daar nu eens wat aan doet om de jeugd wat te bieden ipv alles te verbieden. Maar daar lees je nooit wat over.
Kunnen jongeren zich dan niet zelf vermaken ?
Achterlijk dat je zelf niet een zinnige bezigheid kunt bedenken.
Waarom is in de besprekingen de controle van de politie hier geen onderdeel in? Als er zoveel overlast is en sommige acties voor gevaar zorgen waar is de politie dan in dit verhaal. Handhaving blijft in gebreken dus is mijn optie zwaarder geschut in te zetten. Politie erbij en jongeren meenemen naar bureau en op laten halen door ouders. Ik roep ook maar wat.
Als het gaat om handhaving op het water, drukken politie, gemeentelijke dienst Havens en Vaarwegen, Hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer allen hun snor. Zelfde verhaal aangaande overlast speelt aan de andere kant van Krommenie op de Kerksloot, Noorderham en Crommenije. Handhavers nowhere to be seen.
Dan kom je op het punt van handhaving en dat lijkt tegenwoordig een vies woord te zijn.