Omwonenden van het Veldpark in Zaandam hebben er genoeg van: dealen, fikkiestoken, geluidsoverlast, schietpartijen, poepende mannen, getrommel, schreeuwen, vechtpartijen en andere overlast.

De gemeente heeft camera’s geplaatst en zoekt opvang. Maar bewoners willen meteen maatregelen. Desnoods het park ’s nachts afsluiten.

Eén van de buurtbewoners, dhr Beugeling, spreekt vanavond in bij de gemeenteraad van Zaanstad namens de bewoners van de Brusselsestraat in Zaandam. Hieronder zijn tekst:

“Al ongeveer 6 jaar ervaren wij vanaf half maart tot eind oktober tussen 14:00 uur tot diep in de nacht ernstige overlast van deze groep mannen.De schreeuwende mannen nemen een groot gedeelte van het park in bezit. Dit gedeelte ligt tegen onze straat aan, slechts gescheiden door een strook bomen en struiken.

In september 2019 hebben wij onze klachten gedeeld met de wijkmanager en de wijkagent.De wijkagent zorgde er vervolgens voor dat de groep zich verplaatste naar de andere kant van het park. Dat scheelde enorm in de overlast. In de winter werd er door de schreeuwende mannen op die plek een tent gebouwd. In de tent stond een kachel. Regelmatig hoorden en zagen wij de mannen bomen kappen in het park voor de kachel. Een maand later bouwden zij een tweede tent.

Tijdens de lockdown werden de tenten door handhaving gesloopt en werd er een camera geplaatst als hulpmiddel voor het handhaven van de Corona-maatregelen.

De mannen verplaatsten zich vervolgens weer naar hun oude hangplek buiten het zicht van de camera’s waardoor de overlast weer grensoverschrijdend toenam.

Als wij willen slapen dan zetten wij eerst onze wekker en vervolgens bellen wij de politie, na de komst van de politie stopt over het algemeen de overlast. Bij erg mooi weer gaat het echter tot diep in de nacht door.

De overlast bestaat uit:

  • Langdurig hard schreeuwen, hard zingen en trommelgeroffel
  • Harde versterkte muziek
  • Ontlasten in de bosjes, zichtbaar vanaf de Brusselsestraat
  • Hoge frequentie van drugs dealen en gebruiken
  • Illegale bomenkap en kampvuren met als gevolg veel rook en stank overlast
  • Schade aan flora (nieuwe paden waardoor vernieling bomen en planten) en fauna (verstoring leefgebied vogels)

Daarnaast is dat gedeelte van het park een onveilige plek geworden waar iedereen met een grote boog omheen loopt, voorbeelden:

  • De grote groep herrie-makende mannen is erg intimiderend
  • Een maand geleden was er een schietpartij
  • Twee weken geleden was er een enorme vechtpartij tussen rivaliserende groepen
  • De groep houdt zich niet aan de Corona-maatregelen
  • Daarnaast geven de kampvuren in deze droge tijd een onveilig gevoel

Raadslid Geert Rijken heeft donderdag 4 juni in deze raad de situatie nog eens toegelicht. Het antwoord op zijn vragen door wethouder Hans Krieger laat zien dat het college de situatie herkent. Achter de schermen zijn wel acties gaande en daar zijn wij zeer blij mee. Deze acties zijn echter gericht op de lange termijn.

Wij hebben behoefte aan acties op korte termijn. Wij stellen voor om de komende zomerperiode het park tussen 22:00-07:00 uur te sluiten en het preventief in beslag nemen van geluidsapparatuur en trommels.Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, kunt u er dan voor zorgen dat de groep zich weer verplaatst naar de overkant van het park waar de overlast voor omwonenden een stuk minder is.

Wij willen iedere nacht rustig kunnen slapen en overdag lekker in ons park kunnen wandelen. Door op korte termijn slagkracht te tonen neemt bij ons het gevoel weg dat wij als bewoners als Collateral damage worden beschouwd. Zaanstad verdient een drugvrij park waarmee het imago als veilige stad ook daadwerkelijk zichtbaar is.


Dit schreef De Orkaan eerder over de situatie in het park: