Vorige maand werd bekend dat Stadsherstel De Waakzaamheid had overgenomen van de Stichting De Waakzaamheid die tot dusver de voormalige herberg en uitgaansgelegenheid in Koog aan de Zaan exploiteerde.

Ter gelegenheid van de overname zette Stadsherstel een serie historische foto’s en foto’s van restauraties in een dia-voorstelling online en plaatste twee filmpjes over het 390 jaar oude gebouw.

De Waakzaamheid is volgens Stadsherstel het oudste nog bestaande houten horecapand in Nederland. In 1626 begonnen als Herberg “De Prins”. In de Franse tijd (1806 -1813) werd het De Waakzaamheid. Er werden veilingen en openbare verkopen gehouden, en er waren muziek- en toneeluitvoeringen. Ook kon er in De Waakzaamheid kolf worden gespeeld. In 1935 hield NSB-leider Anton Mussert een toespraak in de Waakzaamheid.

Na de Tweede Wereldoorlog traden o.a. Billie Holiday, Les Baroques, De Dijk, Herman Brood en de Golden Earrings op, maar ook Toon Hermans en Wim Sonneveld.

De foto boven stamt uit 1907, de foto hieronder uit 1910. Beide foto’s zijn afkomstig van het gemeentearchief Zaanstad. Hier is de hele dia-voorstelling op de site van Stadsherstel te zien.

waakzaamheid-biljart-1910

Stadsherstel zet ook het filmpje van de Historische Vereniging Koog Zaandijk met Architect Han van Leeuwen (2010) op de website:

En ook uit 2010 de tweede aflevering van “Het Mooiste Pand van Nederland” waar de jury een blik werpt op het verval van De Waakzaamheid.

De geschiedenis van De Waakzaamheid zou niet compleet zijn zonder over de eigenaren Hendrik Ero en zijn vrouw Louise Ursula Ero-Chambon te berichten. Ze waren actief in het vroege verzet (de landelijk bekend geworden Stijkelgroep). In De Waakzaamheid werd door het verzet vergaderd en Louise en Hendrik zijn tijdens de oorlog verraden en opgepakt. Louise stierf in Ravensbruck (31-12-1944) en Hendrik werd samen met 31 andere leden van de groep gefusilleerd bij Berlijn-Tegel (4 juni 1943).

Monumenten Spreken maakte 28 minidocumentaires over de 28 Zaanse oorlogsmonumenten. Twee van deze films gaan mede over Louise en Hendrik.

Over het monument bij fabriek De Bijenkorf.

En de film over het monument in het Koogerpark