De strijd tegen het afval-dumpen in Poelenburg en Peldersveld wordt opgevoerd: containers moeten werken, duidelijke communicatie over hoe, wat en waar afval kan worden afgeleverd en strenge handhaving (€ 182 per geconstateerde overtreding).
Inwoners van Poelenburg en Peldersveld krijgen als extra optie dat ze via Whatsapp hun grof vuil kunnen melden, het grof vuil kan per foto worden aangemeld. In andere wijken is dat niet mogelijk, daar moet via een puntensysteem duidelijk worden of het gratis wordt opgehaald.
In die strijd heeft Zaanstad maar liefst drie video’s online gezet waarin Poelenburg telkens de hoofdrol speelt. De speciale website Schone Wijken gaat ook over Poelenburg en Peldersveld.
Het lijkt dweilen met de kraan open, bij de Klankbordgroep Poelenburg worden met grote regelmaat foto’s van gedumpte huisraad, zwerfafval, beschadigingen, bouwafval en overvolle containers geplaatst. Veel van het afval lijkt afkomstig van verhuizingen (illegale onderhuur?), vaak te omvangrijk om mee te gaan bij de gratis ophaaldienst van HVC en lijkt ook regelmatig te bestaan uit zaken (autobanden, verf, bouwmateriaal) die niet onder de regels van het gratis af te halen grof vuil vallen.
Misschien verstandig als de gemeente de overeenkomst met HVC eens nader gaat bekijken? Komt de werkwijze van HVC wel overeen met het contract of moet de gemeente het contract uitbreiden met meerder ophaaldagen voor grof vuil want daar praten we over!
Als die containers met een te lage frequentie geleegd worden, dan krijg je situaties zoals in het 2e filmpje. Dit gebeurt niet alleen in Poelenburg, maar ook in andere wijken en dan gaat het naast afvalcontainers (restafval) meestal ook om de glasbakken.
Bellen met hvc en blijven bellen Dat is het enige wat helpt.
Helemaal mee eens, Zaanstad had dit ook op andere plaatsen kunnen filmen. Dus geen Poelenburg kwaal, maar een Zaanstad kwaal. Soms hele bankstellen worden zo aangeboden naast de bakken.