De deuren van de Notre-Dame zijn zaterdagavond heropend, vijf jaar nadat de kathedraal in Parijs verwoest werd door een brand. Het moment werd gevierd met het ‘ontwaken’ van het orgel dat de afgelopen jaren is gerestaureerd. Inouk Lefèvre uit Zaandam hielp mee aan de renovatie.
Het grote orgel, de stem van de kerk, raakte tijdens de grote brand niet beschadigd. Toch moest het orgel gerestaureerd worden, omdat er loodresten in terecht waren gekomen door de ingestorte torenspits. Inouk werkte als één van de drie fulltime orgelbouwers voor de beroemde kathedraal. ‘De grote gaten in het dak van de kathedraal zorgden voor een verschil in luchtvochtigheid. Het orgel van de Notre-Dame is erg gevoelig voor vocht.’ Samen met een afwisselend team haalde hij het achtduizend pijpen tellende orgel uit elkaar. De onderdelen werden vervolgens in containers opgeslagen om later naar ateliers verspreid over heel Frankrijk overgebracht te worden. Na jaren van intensief werk begon in september vorig jaar de wederopbouw van het orgel in de Notre-Dame.
Orgelbouwer is geen doorsnee beroep. Inouk heeft een lange geschiedenis in de instrumentenbouwsector. Na onder andere viool-, basgitaar-, piano- en klavecimbelmaker vond hij zijn passie in het maken en renoveren van orgels. ‘Ik combineer mijn passie voor houtwerk en muziek. Orgelbouwers werken met verschillende materialen, zoals hout, lood, tin, leer, bot en ijzer. Daardoor zijn de werkzaamheden heel divers. Dat maakt het een levendig beroep.’
De half-Franse, half-Nederlandse Inouk woont nu in Zaandam. Maar op het beruchte moment waarop de vlammen uit de Notre-Dame sloegen werkte hij op een schip in Zuid-Frankrijk.
‘De brand in de kathedraal was wereldnieuws, maar in Frankrijk zelf beleefde ik dat tien keer zo intens.’
Inouk werd vanwege zijn expertise op het gebied van adembescherming ingeschakeld voor de renovatie van het orgel. ‘Mijn vader is overleden aan longkanker, dus ademveiligheid is heel belangrijk voor mij.’ Inouk werkt daarom met speciale adembeschermingsmaskers. ‘Ik werd gevraagd om te helpen met de demontage van het orgel, omdat ik goed weet hoe ik met giftige materialen moet omgaan.’ Blootstelling aan lood kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid en daarom werden er strenge veiligheidsmaatregelen genomen. ‘Ik moest wel drie keer per dag douchen. Eén dag moest ik zelfs acht keer onder de douche.’
De Notre-Dame is een unieke werkplek. Toch wint het immense orgel van de kathedraal het niet van een klein Duits orgeltje voor Inouk.
‘Ik heb ooit een bekend orgeltje uit 1644 mogen renoveren. Wij deden het werk met zijn tweeën en kregen een enorm budget voor zeldzaam handwerk. Aan het orgel van de Notre-Dame heb ik alleen meegelopen.’
Het renoveren van het orgel van de Notre-Dame is weliswaar niet de meest bijzondere, maar wel de meest leerzame werkervaring voor Inouk. ‘Er waren specifieke eisen over hoeveel kilo wij maximaal mochten tillen en dragen. Dat bracht soms moeilijkheden met zich mee en het was tijdrovend, maar uiteindelijk is het ons gelukt.’ Het harde werken werd beloond tijdens de feestelijke heropening van de kathedraal op zaterdag 7 december, toen de orgelklanken de Notre-Dame weer vulden. Inouk kijkt terug op een onvergetelijke ervaring. Hij spreekt van geluk dat hij heeft kunnen meewerken aan de renovatie van het wereldberoemde orgel.
Door: Mila Lange. Afbeelding aangeleverd door Inouk.
Hai Inouk,
Mooi artikel, leuk om te lezen en ook interessant dat je jouw ambachtelijk werk verbreed met het veiliger maken ervan. Dat we nog meer mogen horen van je renovatie- restauratieweerkzaamheden en orgelbouw.
Gefeliciteerd met het fraaie resultaat en je zoveel voldoening gevende bijdrage!
Orgelbouwer moet wel een van de mooiste en meest ambachtelijke beroepen zijn. Eeuwenlang nauwelijks veranderd en wat een magnifieke produkten. Vakboeken die zo uit een periode van eeuwen terug gekomen lijken te zijn, met prachtig getekende illustraties.
Wat superleuk en bijzonder inouk dat je daaraan hebt mogen bijdragen, ik ben trots op je. Heel mooi artikel ook.
Wat leuk Inouk dat je met dit mooie verhaal ook de krant in Nederland haalt. Het lijkt me geweldig om de klanken van het orgel te horen en te weten hoe hard en intensief er aan gewerkt is.
Indrukwekkend verhaal over een prachtig ambacht. En dan weer muziek horen klinken uit die 8000 pijpen. Wat moet dat mooi zijn geweest.