De voormalige meelfabriek van het Meneba-concern wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouw-complex Zaankwartier.
Dat zal deels bestaan uit nieuwbouw, enkele bestaande gebouwen (o.a. De Vlijt) worden getransformeerd tot appartementen. De beeldbepalende silo’s (America) blijven ook.
De ontwikkelaar schrijft:
“Het Zaankwartier biedt straks plek voor ca. 680 woningen, zoals stadswoningen, industriële loftappartementen, sociale- en middeldure huurappartementen, sociale- en vrije sector koopappartementen en grondgebonden koopwoningen.”
De sloop aan de buitenkant is nu begonnen. Aaf Aafjes fotografeerde de kraan met sloopkogel. De naam ‘Meneba’ is inmiddels verdwenen. Meneba was de opvolger van het in 1765 opgerichte Wessanen & Laan (zie reacties).
Aaf Aafjes over de val van de ‘Wormerveerse muur’:
“Heel veel Wormerveerders, Wormernezen en andere inwoners van Zaanstreek-noord hebben wel iemand gekend die hier werkte of in de huizen door Wessanen gebouwd (de zeeheldenbuurt), hebben gewoond. De Wormerveerse muur was van verre al zichtbaar, samen met de toren van Wormer. Beeldbepalend in de wijde omtrek.”
In 2019 werd uitgegaan van ongeveer 550 woningen, nu zijn dat er dus 680 geworden (‘verdichting’ noemen ze dat in Zaanstad).
Hier de officiële website van Zaanstad van het project.
Lees ook:
- Meneba van boven (juli 2016)
- Meneba Wormerveer: ‘graanstadje’ 550 woningen (april 2019)
- Meneba-zwembad in de Zaan! (augustus 2019)
- Meneba / De Vlijt, Wormerveer (23 ‘nieuwe’ monumenten #23) (maart 2021)
- Meneba-plannen (Wormerveer) onder vuur (juni 2021)
Leuk de reacties te lezen van een ieder die ook iets te maken heeft gehad met Wessanen & Laan.
Ik heb er nooit gewerkt, maar zonder Wessanen zou ik er ook niet geweest zijn.
Gewoond aan de Noorddijk 59 naast Tante Ma Prins en de fabrieken.
In 1864 kwam mijn bed overgrootvader Desiré uit Bottelaire (België ) om als molenaar te gaan werken in de meelfabriek, zijn taak werd later overgenomen door mijn overgrootvader Guus ( opa stokkie). Na Guus kwam opa Cor, daarna wederom mijn vader Guus en dan nog ondergetekende Guus. allen hebben aan de noorddijk gewoond en wij moetsen uiteindelijk verhuizen in 1963 voor de bouw van de silo met de 4 kollommen.
De meelfabrieken kan ik nog zo uit mijn geheugen uittekenen daar wij er dagelijks bij waren.
Voor de meeste mensen wonende in Wormerveer zal de achternaam niet onbekend zijn
M'n vader heeft er vroeger nog gewerkt plm 1956 1957 Jan Kuipers...kwam uit friesland en was er in de kost...werkte er met veel plezier . ..misschien reageerd er nog iemand die m gekend heeft ...
Leuke tyd gehad met de losse ploeg
Oh ja: heb nog een blauwe maandag op kantoor gewerkt: afdeling correspondentie en daarna expeditie. 1960 - 1961.
Een aantal jaren terug werd nog een rondleiding in "De Vlijt" aangekondigd. Door corona kwam 't er niet van......... Mijn vader werkte in de oorlog in zowel
"De Tijd" als in "De Vlijt". Grootvader werkte tot aan z'n 65e in de meelfabriek. Ikzelf kwam in de jaren 70-75 in alle vestigingen van Wessanen als bedrijfsverpleegkundige. Waar blijft de tijd.......
Benieuwd wat voor een invulling de silo's krijgen.
Eeuwig zonde! Jammer, dat wat ooit zo belangrijk was voor Wormerveerders en omgeving, zomaar van de aardbodem verdwijnt.
Jammer hoor… we hebben er jarenlang naast gewoond, naast Schollee precies.
Moeders woont er nog.
Boven de oude fabriek van wijlen vader Henk. Nostalgie.
Alles verandert… het zij zo, helaas of niet helaas het is maar hoe je het opvat :-)
Jammer dat het unieke karakter van de Zaanstreek met wonen & werken langs de Zaan in rap tempo verdwijnt. Het gemeentebeleid helpt dit om zeep doordat het nu alleen maar gericht is op wonen langs de Zaan. Dat is helaas onomkeerbaar en ik zal hier als geboren en getogen Zaankanter maar aan moeten gaan wennen.
Met het verdwijnen van de industrie langs de Zaan verdwijnt ook steeds meer de functie van de Zaan als goederentransportweg. Ik mis in het gemeentebeleid een herbestemming van de Zaan in combinatie met de toename van het wonen. Want wonen langs de Zaan betekent ook dat je de Zaan meer voor recreatie in moet gaan richten. Ik vrees echter dat de gemeente hier niets aan doet omdat de provincie Noord-Holland de Zaan beheert.
Vroeger konden kinderen daar op woensdagmiddag gratis drop halen. Ik weet niet waarom dat zo was.
We zijn het laatste schip die daar nog geladen heb.
De pijn kan alléén verzacht worden als het project Wessanen de Vlijt gaat heten!!! zie ook het verhaal in het NHD
Johan Eikelenboom oud directeur van de. Wessanen Meel BV
Helemaal mee eens johan.
De naam van het bedrijf dat voor Meneba het complex had was Wessanen & Laan en niet Wessanen van der Laan zoals in het artikel staat.
Zie https://www.deorkaan.nl/250-jaar-wessanen-laan-wormerveer/
Ik heb daar 12 jaar gewerkt met veel plezier ik heb daar tarwe gelost met de bobcat
Ik heb er zelf nog gewerkt. Om een of andere reden deed het geheel me altijd denken aan een of ander dystopisch stuk stad, in dat opzicht best wel jammer dat ze het grotendeels slopen.