Orkaan-lezer Petra Hoogkamer struikelde – figuurlijk dan – over dit bordje op de hoek van de Hoogstraat en de Kogersluisstraat in Koog aan de Zaan. Bij haar kwamen ‘zomaar wat vragen op’:
“Wie is wethouder Pans, wethouder van de Koog? Welke politieke kleur? Ging hij naar Den Haag ? En wat is er over van zijn erfgoed?”
“Iets voor De Orkaan?” vraagt ze zichzelf af. Jazeker, we kunnen deze zelfs grotendeels uit ons hoofd beantwoorden. Ralph Pans was wethouder voor de PvdA in Zaanstad (Koog was geen zelfstandige gemeente meer sinds 1974) tussen 1978 en 1990 waarna zijn carrière een grote vlucht nam. Hij werd burgemeester van Rosmalen en daarna van Almere. Daarna werd hij secretaris-generaal ministerie van Verkeer en Waterstaat, voorzitter van de directieraad van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en sloot zijn loopbaan af als Staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak (Raad van State). Dat deed hij tot begin 2022 (bron: parlement.com).
Zijn ‘erfgoed’ bestaat behalve dit bordje uit het Monumento Urbano in Westerwatering, ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Aldo Rossi (in 1991 geopend door Jan Wolkers). “De voormalige wethouder Ralph Pans, slaagde er toen in de ‘Romeinse meester’ voor deze opdracht te strikken” aldus het gemeentearchief. Volgens de overlevering was Rossi ‘not amused’ door de uitvoering. Hij had een enorm gebouw voor ogen gehad, maar Zaanstad had een mini-versie geplaatst “vanwege gebrek aan geld.” (foto helemaal onder)
Met Ralph heb ik als toenmalig KNOV en OV Zuiddijk voorzitter en de Kamer van Koophandel menige discussie gehad over zijn beruchte Verkeerscirculatieplan (V.C.P.).
Maar dankzij zijn bestuurlijke slimheid heeft hij met een ‘gestapelde subsidie’ de Den Uylbrug weten te realiseren, en is het doorgaande verkeer uit het centrum gehaald en wonen er honderden mensen al jarenlang met veel plezier op Het Eiland.
Ralph verloor een derde van zijn kiezers en liet zich door het staatshoofd wegpromoveren. en dat binnen drie weken na de verkiezingen. hij wilde dus sowieso niet naar de raad. type politicus waardoor je een diepe afkeer krijg van de politiek.
Je zou het zelf ook doen als je in dezelfde positie had gezeten. Het klinkt wel leuk dat een zittende minister/gedeputeerde of wethouder die niet is herkozen in de bankjes terug keert . Maar zie dat eens als een directeur die van de ene op de andere dag te horen krijgt dat hij het fietsenhok mag gaan vegen . Die zal ook zo snel mogelijk zijn biezen pakken. Dat is toch geen reden voor afkeer. Ja het spelletje is tegenwoordig niet leuk omdat er teveel partijen zijn en deelbelangetjes prefereren boven visie op de toekomst.
Het zal wel een ROOIE tulpenboom zijn, van de PvdA en CPN☺☺
En niet te vergeten de PSP en de PPR, Groenlinks bestond toen nog niet.
Waar slaat dit op?
Links werkte toen ook al samen.