De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu veel leegstand, permanente uitverkoop en lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe: vandaag deel 6: van Bischoff naar Sushiu

Veel panden aan de Westzijde zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Deel 6: van Bischoff naar Sushiu

Eén van de meest beeldbepalende panden aan de Westzijde, nr. 29: de voormalige Bischoff-winkel waar De Orkaan al veel over schreef. Verval begint zich aan te kondigen bij het pand dat in 1894 is gebouwd. Nu een tijdelijke meubelwinkel. Een ingrijpende restauratie is noodzakelijk, het pand heeft niet alleen gevelproblemen, maar ook funderings- en dak-problemen.

Westzijde 33, gebouwd in 1970, en dan weet je het wel. Geen winkel dus valt niet onder de regeling maar wel een detonerend element tussen Bischoff en het KvK-gebouw. In het pand moeten 13 appartementen komen, veel lelijker kan het haast niet worden.

Ook al zo’n iconisch gebouw (en geen winkel). Het was woonhuis van de familie Corver van Wessem, houthandelaar J. Simonsz hield er kantoor, de Kamer van Koophandel zat er, Kunstuitleen De Zienagoog, en tot vorig jaar april de Turks-Nederlandse kliniek Viva Medicana. Het Rijksmonument (1880) op nr 39 wacht nu op nieuwe bestemming.

Opnieuw een mooi voorbeeld van wat er mis is en waar ingrijpen nog kan: de panden op nr 41 (1925) en 43 (1896). De erker bij de Sushiu Foodware (vroeger: slagerij Post) is mooi bewaard maar onderhoud lijkt achter te blijven, net als bij het hostel ernaast. Het stuk tussen onder- en bovenkant, vooral links (vroeger Fotospeciaalzaak en opticien Henk den Bremer) wordt gedomineerd door lelijke witte en bruine platen. (zo zag het er vroeger uit)

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.