Zojuist ontvingen wij een mail van een verbolgen Hans Hoeve.
Hans is bewoner van Het Dok in Zaandam, en de 65 bewoners hadden samen besloten te investeren in een beter milieu door over te stappen op energiebesparende LED-verlichting.
Er werden 65 tl-balkjes vervangen bij evenzoveel huishoudens, en deze werden verzameld door de actieve vereniging van eigenaren-leden. Vlijtig scheidden deze het tl-balkje, trafo, starters van de armatuur en de boel werd keurig bij HVC aangeboden.
Daar ging het mis. De boel werd niet aangenomen en moest mee terug naar Het Dok. Het advies was om het de 65 bewoners stuk voor stuk te laten aanbieden.
Huh? Dit betekent dat 65 bewoners met hun armatuur, trafo, tl-balkje en starters naar de Symon Spiersweg zes kilometer verderop moeten gaan. Da’s niet erg vriendelijk.
Een andere ‘oplossing’ zou zijn om het collectief als bedrijfsafval aan te bieden waarvoor betaald moet worden. Maar dat kan alleen als een (vrijwillig!) VVE-lid in bedrijfskleding komt…
Update: HVC laat weten dat dit gaat om een grijs gebied. Als vooraf gebeld wordt om de situatie uit te leggen, dan wordt dit afval wel ingenomen.
Wij hebben alvast een T-shirt voor het uniform van Hans laten ontwerpen:
Nog even de foto van het afval waarvoor 65 bewoners de rit naar HVC dienen te maken:
Huishoudens betalen reinigingsheffing en mogen derhalve als inwoners daarna gratis afval aanbieden. Dat geld voor huishoudens, niet voor bedrijven, of andere organisaties. VVE is een organisatie, geen ingezetene. Gewoon niet handig aangepakt. Misschien beetje onhandig, maar als dit betreffende HVE al nieuws is...
Ik denk dat je het niet goed begrijpt. VVE is de verzameling van 65 bewoners. HVC geeft aan dat de 65 dan indivueel moeten komen. Wel mag alles in de gezamenlijke container van de organisatie VVE worden gedeponeerd.
Datis precies wat ik bedoel, 65 individueen zijn weer huishoudens, het als een partij aanbieden en zeggen dat je van de VVE bent, dan mag het niet. De VVE heeft (blijkbaar) wel betaald voor een gezamelijke container. Dat is dan niet gescheiden natuurlijk, maar gescheiden afval moet apart aangeboden worden, dus apart betalen.
Dit is niet specifiek voor HVC hoor, Alkmaar en Amsterdam hebben hetzelfde beleid. Bedrijven (en andere organisaties) moeten apart betalen voor elk soort afval.
Dat is natuurlijk dom, maar niet specifiek beleid van HVC. Nogmaals, er zijn wel vreemdere dingen bij HVC hoor.
Oplossing is simpel, gewoon even langs mileaustraat rijden als individu.
Het algemene IQ op de S.Spiersweg is helaas niet echt hoog. Praat uit ervaring(en). Voordeel daarvan is wel dat een goed en snel uitgesproken babbel meestal resulteert in een " ok,voor deze keer dan " uit pure wanhoop. Doe jullie voordeel met deze tip bewoners van het Dok!
Beetje flauwe reactie. Ik word hier altijd correct en vriendelijk geholpen.
De 65 bewoners kunnen het natuurlijk ook gewoon afstorten in de collectieve containers op Het Dok
Wat een onzin. De milieustraat is wettelijk verplicht om het te accepteren. Het is afval van burgers waarvoor zij de containers hebben. Dat het veel is doet daar niets aan af. de medewerkers van HVC mogen ff een cursusje gaan doen. vooraf bellen is ook een ter plekke verzonnen onzinregel, omdat ze het niet weten. het materiaal moet bij het electronisch afval en het gevaarlijk afval. Er staan bij de milieustraat in Zaandam daarvoor mooie speciale containers.
Ja zo is het nu eenmaal, veel instanties hebben liever regels on zich achter te verschuilen, hoeven dan ze hun verstand niet te gebruiken.