De Belt in Westerwatering (Zaandam) wordt heringericht met ‘Natuur’ als concept. De werkzaamheden die eind vorig jaar hadden moeten starten en dit voorjaar zouden zijn afgerond, zijn uitgesteld tot september 2025.
De bestrijding van de Japanse duizendknoop op De Belt kost meer tijd, ‘waarschijnlijk enkele maanden’ volgens de gemeente. Nieuwe bomen en struiken kunnen dan niet meer in dit plantseizoen worden geplant.
Als de Japanse woekerplant weg is – althans ‘bestreden’ is – wordt de herinrichting ter hand genomen door de paden op De Belt aan te leggen. Daarna worden de struiken en bomen geplant.
De oude vuilnisbelt wordt ‘Natuur’ omdat dat plan de meeste stemmen kreeg uit de buurt: 496 stuks (56 procent). Er komt een ‘bijvriendelijke beplanting’ waardoor bijen en ook vlinders kunnen floreren. De top wordt omheind door een takkenril terwijl er ook varkens of schapen kunnen ploeteren of grazen op de hellingen. Er komt een uitkijkpunt aan de westkant van De Belt met een molenkap met één wiek.
Door Piet Bakker. Bronnen: brief ingenieursbureau Zaanstad aan inwoners, eerder nieuws op De Orkaan, Foto: Orkaan-archief.
Helemaal eens met de reactie van Niels Busch! Ik heb een tijdje geleden precies eenzelfde reactie geplaatst nav de plannen om iets moois en nuttigs van De Belt te maken. Het is niet te geloven hoeveel zure mensen onze gemeente telt... Als je toch zo negatief en wantrouwend in het leven staat, wat 'zie' je dan nog echt aan moois en goeds om je heen?
Moet wel gezegd dat indien er idd sprake is van (grondwater)vervuiling, hier wel iets aan gedaan kan/moet worden. Kijk bijvoorbeeld naar de (eeuwige) grondwaterzuivering op het voormalige Scadoterrein achter de Frans Halsstraat. Grondwater verplaatst zich en dat geeft ook beweging en verplaatsing van de vervuiling. De filtering die daar wordt toegepast gaat de vervuiling tegen. Het ruimt niet alles op, maar het is iig iets van een strijdplan. Vroeger ging het nu eenmaal erg makkelijk en daar moeten we nu mee dealen, simple as that...
Het is niet moeilijk om af te geven op 'verandering', de kunst zit 'm erin dat je er iets positiefs (als een tip) aan toevoegt. Dan word je (jammerklacht) veel meer en beter gehoord ;-)
Het zijn geen zure reacties maar het is de realiteit.
De gemeente heeft toen bedacht de vervuilde grond naar de Belt te brengen omdat dit veel goedkoper was dan om het naar Nauerna te brengen.
Natuurlijk is het een goed plan om van de Belt iets moois te maken, dat willen ze ook doen met stort Nauerna.
Er is ook helemaal niets mis mee maar De Belt is nooit afgedekt met een folie of wegendoek maar de vervuilde grond is in profiel gebracht waarna er een schone laag grond is aangebracht.
Als je dus gat graven in die bult zie je het onderscheid niet tussen de schone en vervuilde grond.
Schandalig! Dieren en mensen mogen straks vrolijk spelen en sporten op wat de gemeente een "mooi natuurgebied" noemt. Maar mensen, open je ogen! Onder die laag grond ligt zwaar vergif, en niet een beetje ook. Onderzoek wijst uit dat hier zeer zware metalen en zwaar vervuilde troep in de bodem zitten.
En wat doet de gemeente? Helemaal niks! In plaats van de vervuiling op te ruimen, gooien ze er een laag aarde overheen en noemen het "natuur". Nu willen ze er bomen op planten, zodat het er mooi uitziet. Maar ondertussen vergiftigt het grondwater dag in dag uit de hele omgeving. Hoeveel mensen worden hier ziek zonder dat ze het doorhebben?
Waarom saneren ze de boel niet? Simpel: dat kost geld, en de waarheid mag niet boven tafel komen. Want als ze dit écht zouden onderzoeken, zou duidelijk worden wat hier allemaal is gedumpt—en dat willen ze koste wat kost voorkomen.
En dan die mensen die naast De Belt een huis kopen en daar een villa op bouwen... Hoe naïef kun je zijn? Dit is hetzelfde als bij het Hembrugterrein. Vroeger werd daar gifafval gewoon de grond in gegooid: putje graven, tank open, laten lopen. Nu doet de gemeente precies hetzelfde: bedekken, negeren en doorgaan.
Maar het mooiste? Vanuit de ruimte is straks in één oogopslag te zien waar Zaandam ligt—een grote, groene gifbelt midden in de stad.
Schande!
Ik vraag me af wat het probleem is dat daar Japanse duizendknoop groeit? Mooie plant toch?
Wat een, in de regel toch, zure reacties... Ik begrijp dat niet. Daar vallen de meeste blaadjes van de bomen volgens mij van af. Niet door het vermeende gif in de grond. Als je als mens toch zo in het leven staat, lijkt me vreselijk. Daar zijn er toch best veel van blijkt keer op keer. Ik woon naast die belt. En vroeger was dat inderdaad de stortplaats. En de wijze van afval verwerken: dat deden we toen op die manier. Nu doen we dat anders. Zoals we over 40 jaar ook weer anders met vuil omgaan dan heden ten dage. Dat ding weghalen is geen optie. Dan is er nu het voornemen het een beetje op te knappen. Een prima plan lijkt me zo. Wat is daar nu toch mis mee? Je kan er fantastisch lopen. Er een mooi pakje ervan maken lijkt me dus een prachtig alternatief voor een beeldbepalend element in de wijk. En voor die mensen die zich zorgen maken over de inname van tolueen of benzeen: dan drink je dat slootwater toch niet...
Weleens bedacht dat dieren dat toxische spul wél binnenkrijgen uit het besmette water en dat die dieren voedsel zijn voor roofdieren die de rotzooi daardoor ook binnenkrijgen? Ook vee kan die rommel op den duur binnenkrijgen, daardoor onbruikbare producten leveren en wellicht ook het loodje leggen?
Het lijkt me een kortzichtige opmerking.
Ik zou een nieuwe term willen introduceren, Nimaeap.
Afval hoort bij ons, maar "Niet In Mijn Achtertuin, Ergens Anders Prima"
Achtertuin is trouwens een ruim begrip, als het maar uit de (mijn) buurt is.
Zet de hele belt vol met (fruit) bomen
Fijn idee, fruitbomen bovenop een vuilnisbelt waarin toxische stoffen. Heb ik ook een term voor: BJMNGS. Ben jij misschien niet goed snik?
Voor mij hoeft het niet maar er zijn plekken waar ze dus de gehele stort weer hebben opgegraven en naar dit land hebben afgevoerd om te verbranden cq schoon te branden.
En ja als je nog niet bent begonnen is het nu eigenlijk telaat dus in het najaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen.
PS zelfs in de Volgermeer neemt het vergif af door afbraak van de natuur zelf.
De enig juiste reactie op dit bericht, Niels. Jammer dat men pas dit najaar kan beginnen met de werkzaamheden. Volgens mij wordt er voor die Japanse duizendknoop al enkele jaren gewaarschuwd.
Misschien gaan die schapen wel licht geven van het gif. Mooi gezicht in het donker.
Te gek voor woorden. Zand erover, opgelost.
Als je het niet meer ziet, dan is het er niet meer.
Hoe oud zijn ze daar bij de gemeente?
IQ-tje van een schoenmaat. Valt nog mee dat ze het niet hebben aangesteld als een volktuin....
de belt is een ideaal redmiddel voor de mensen in de buurt mocht de asteroïde in 2032 de Noordzee inslaan heb je toch droge voeten.
Maar onderaan de belt is het gewoon open en zal ongetwijfeld het één en ander doorsijpelen in het grondwater rondom de belt.....
De Belt is inderdaad de oude vuilnisbelt van Zaandam maar in 1997/1998 is het terrein van de oude gemeentereiniging, dat tegenover de Belt naast het Regio College lag, gesaneerd waarbij ongeveer 400.000 m3 vervuilde grond naar de Belt is afgevoerd.
Na de sanering is de vervuilde grond afgedekt met een laag schone grond van ongeveer een meter dik en zijn er een paar paden naar boven aangelegd.
Ik was daar toen aan het werk en weet nog dat het op sommige plekken behoorlijk stonk naar olie en teer.
Ook zaten er paks, Poly Aromatische Kool Waterstoffen zoals tolueen en benzeen, in de grond
Er zijn 3 olietanks verwijderd en zaten er onder andere asbest en paks, Poly Aromatische Kool Waterstoffen zoals tolueen en benzeen, in de grond.
Als de Belt wordt beplant mag de gemeente wel opletten dat ze niet te diepe gaten graven want dan komen ze in de vervuilde grond.
Ik denk inderdaad dat De Belt nooit is " ingepakt " aan de onderkant. Toch best vreemd om van Natuur te spreken.
Net als die prachtige gifberg in Nauerna lapje gras erover en het lijkt net alsof de natuur het zo bedoeld heeft wel even je adem inhouden als je er langs fietst.