Donderdag 9 en vrijdag 10 januari zullen de meeste apotheken dicht zijn wegens een landelijke staking. FNV en CNV hadden de staking eerst voor de kerstweek aangekondigd, maar dat werd door de rechter verboden omdat inclusief kerst, oud en nieuw en het weekend apotheken dan negen dagen gesloten zouden zijn.
De bonden hebben de landelijke staking afgekondigd omdat er na maanden praten nog altijd geen akkoord is over betere lonen en werkomstandigheden in de apotheken.
De staking geldt voor ‘openbare’ apotheken, maar de Zaanapotheek bij het ZMC blijft bijvoorbeeld bereikbaar voor spoedzorg.
FNV en CNV zeggen dat de staking de gezondheid van patiënten niet in gevaar zal brengen. Patiënten kunnen in noodgevallen altijd medicijnen krijgen, maar ze moeten daarvoor mogelijk wel naar een andere apotheek.
De apotheken voeren al sinds september actie. Dat gebeurde tot nu toe meestal in estafette-vorm waarbij telkens een andere regio of keten aan de beurt was. Zo waren er regionale stakingen in het noorden en het zuiden van het land en op 12 november was er een landelijke staking, de eerste in de geschiedenis. Ook waren er stakingen bij BENU en Boots, ketens die ook in de Zaanstreek vestigingen hebben.
De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast volgens het FNV. De bonden eisen ‘een loonsverhoging van minimaal 6 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, en een minimumuurloon van € 16. Daarnaast willen de bonden dat alle gewerkte uren worden uitbetaald. Dat betekent dat ook korte voorbereidingsmomenten, zoals een kwartiertje voor opening, betaald moeten worden.’ Werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2 procent.
Door Di-Lan Sun en Piet Bakker, met informatie van Zaanapotheek en website FNV. Foto: Rick Nieborg (actiebijeenkomst in december in Taets van de vakbonden).