De verschillende Zaanse Facebookpagina’s zijn een bron van informatie, betrokkenheid en vermaak.

Je hebt koekvreters die melden wanneer er een helikopter overvliegt, kroosduikers die elkaar hun ontbijt tonen, krentekakkers die vrede stichten, gladoren die elke dag een foto uit het gemeentearchief plaatsen, stijfselkneters die mopperen, gortbuiken die petities starten, doppehokkers die muggenziften en… 

.. je hebt Appie Jacobsen. Een galgenzager.

Appie plaatst zeer regelmatig foto’s met informatie in Rayon: Historisch Zaanstreek. Dat doet hij goed en ook af en toe exclusief voor De Orkaan.

Vandaag zijn zesde bijdrage:

Voor de Coentunnel

Soms lees je wel eens een stukje dat dan geplaatst is op de site Rayon: Historisch Zaanstreek waarvan ik denk is dit nu wel de juiste plaats. Zoals het stukje over de Coentunnel. Als je namelijk kijkt wat er voor de weg daar heen is gesloopt, en dat hij dan wel hoog boven De Koog ligt wil nog niet zeggen dat het echt normaal is dat het schoolplein schuin onder deze weg ligt, om nog maar niet te spreken van de omwonenden, die hun eigendommen onder een laag vuil vandaan moeten halen (waarvan op RTVNH ook beelden te zien zijn geweest).

Maar laten we eens kijken hoe het er voor die tijd uitzag, dus voor zoals de door de voormalige burgemeester van Koog aan de Zaan R. van Zinderen Bakker genoemde “een olifant op zolder” er lag.

coentunnel-appie-1

Op de eerste foto zien we de op de voorgrond de plaats waar nu de Coentunnelweg over de Raadhuisstraat heen gaat. Rechts op deze foto kwamen later de huizen van J. D. A. Hellema en mevrouw Dirkzwager gestaan, op deze afbeelding komen ze nog niet voor. Het huis links, schoolstraat 1, staat nu op de Zaanse Schans. En ook de manufacturenwinkel van de firma Hoveling is verdwenen.

coentunnel-appie-2

Op de tweede foto is nog beter te zien hoe ingrijpend de Koog is veranderd. Het in 1908 gebouwde gemeentehuis, dat later door de vorming van Zaanstad hulpsecreterie werd en later een soort kliniek werd, is duidelijk zichtbaar. Tegenover het gemeentehuis stond nog de winkel van Hoveling. De woningen rechts waaronder de huizen die ik al noemde van Hellema en Dirkzwager, die op de eerste foto nog niet aanwezig waren, moesten verdwijnen voor de Coentunnelweg over de Zaan, de brug met z’n lengte van bijna elfhonderd meter drukte een vreselijk stempel op het dorp.

coentunnel-appie-3

Een reus van gewapend beton, steunend op 36 pijlers die de 170 meter brede Zaan overkoepelde. Laat ik maar over gaan naar de laatste foto, daar is hij dan de door burgemeester R. van Zunderen Bakker genoemde “olifant op zolder” het Coenviaduct ” dat zijn dorp Koog aan de Zaan in tweeën spleet, geen wonder dat hij er niet blij mee was, hij zag vanuit zijn werkkamer het verkeer op ooghoogte voorbijflitsen.