De verschillende Zaanse Facebookpagina’s zijn een bron van informatie, betrokkenheid en vermaak.

Je hebt koekvreters die melden wanneer er een helikopter overvliegt, kroosduikers die elkaar hun ontbijt tonen, krentekakkers die vrede stichten, gladoren die elke dag een foto uit het gemeentearchief plaatsen, stijfselkneters die mopperen, gortbuiken die petities starten, doppehokkers die muggenziften en… 

.. je hebt Appie Jacobsen. Een galgenzager.

Appie plaatst zeer regelmatig foto’s met informatie in Rayon: Historisch Zaanstreek. Dat doet hij goed en ook af en toe exclusief voor De Orkaan.

Vandaag zijn vijfde bijdrage:

De Dam

De Dam een belangrijk stukje Zaandam, zeker zo rond 1900, dit was een druk belopen punt omdat hier langs de enige doorgang naar Oost Zaandam was gelegen. Maar dat niet alleen natuurlijk, helemaal links op de eerste foto ziet u café “Alkmaar Packet”.

dam-1

Mevrouw de weduwe P. van der Werve (haar eigen naam was Sara Labohm) had daar de touwtjes in handen. De naam van deze gelegenheid was verwant aan de aanlegsteiger van de Alkmaar Packet, die schuin tegenover het café was gelegen. Op het terrasje zal menige reiziger, die per boot naar Amsterdam wilde, het wachten met een consumptie hebben bekort.Dit café werd later verkocht aan de heer M. ter Meer, en brandde in de nacht van 29 op 30 april 1937 tot de grond af.

brand-in-cafe

In café-hotel restaurant “Suisse” zwaaide een zoon van de weduwe Van der Werve de scepter. In de grote achterzalen zijn heel wat feesten gevierd en uitvoeringen gegeven, waarover nog dagen over gesproken werd, oa de Wognummers en het kwartet van Daniël de Lange. Ook trad Buziau hier op. Hij noemde zich toen prof. Rikiri en hij droeg schoenen van een meter lang, ondanks deze bovenmaatse schoenen zag hij toch kans om op zijn tenen te gaan staan, en dat was dan letterlijk en figuurlijk ’t hoogtepunt van zijn optreden. Tijdens de kermisdagen gaven hier goochelaars en clowns optredens voor de jeugd.

Op 3e Pinksterdag begon vanaf dit punt de beroemde Beierse kapel zijn rondgang door de stad. Om de paar honderd meter bliezen zij hun nummers, en dat gaf natuurlijk een gezellige drukte.

beierse-kapel
Optreden van de Beierse kapel rond 1900

Ook uit Amsterdam kwam jong en oud om hun vertier in de danszalen te zoeken. Horeca zit er nog steeds genoeg in dit gebied, maar Pinkster Drie is een armetierige vertoning geworden.

dam-2

Op bovenstaande foto is ook het wachtlokaal van de “Alkmaar Packet” zichtbaar verder staan op deze foto v.l.n.r. W. Hellema, koek- en banketbakker, Gebr. Perk, IJzerwaren en vensterglas, Hotel het Wapen van Amsterdam in het midden. Het wachtlokaal van de Alkmaar Packet met net voor café – restaurant Suisse nog café Alkmaar Packet.

alkmaar-packet
Een van de eerste schepen van de Alkmaar Packet (rond 1900)

Met dank aan het gemeentearchief